Kina – den första marknaden där virtual reality slår igenom?

Många tror att Kina kommer att bli den första stora marknaden för virtual reality. Marknaden för VR i Kina beräknas vara värd $8,5 miljarder inom fyra år och det finns många som vill vara med och dela på kakan. Stora investeringar från tunga aktörer och företag i Kina driver på mognaden av VR. Det snabbt ökade antalet VR-arkader gör att många kan konsumera virtual reality på ett enkelt sätt. Den redan befintliga infrastrukturen i form av internetcaféer gör att kineserna troligtvis kommer att ta till sig virtual reality snabbare än någon annan del av världen.

Innehåll

Kina från tung industri till innovativ teknologi  

Kinas president, Xi Jinping, vill minska landets beroende av tung industri och satsa på ny och innovativ teknologi. Under det årliga Business 20 summit i augusti uttalade sig president Xi Jinping om att Kina satsar på att etablera en innovativ ekonomisk modell som bygger på teknikinnovationer såsom VR. Under 2014 startades även en kampanj i Kina som stöttar och uppmuntrar entreprenörskap. Det har lett till 1600 tech-inkubatorer för start-ups. I dagsläget finns det runt 200 start-ups i Kina som fokuserar på virtual reality. Riskkapitalinvesteringar i VR i Kina har ökat med 50%, till $122 miljarder under första kvartalet. Som jämförelse investerades det $1,1 miljard i USA under motsvarande period.

 

mi_vr_play_05-0

2,5 miljoner headsets i Kina under 2016

Under 2016 beräknas 6,3 miljoner VR-headsets att säljas. 40% av dessa kommer att skickas till Kina. I dagsläget dominerar HTC Vive den kinesiska marknaden med sitt headset. Kineserna själva jobbar för högtryck med att kopiera existerande headsets. Det finns över 100 olika headsets i Kina, merparten av lägre kvalitet (jämförbara med Google Cardboard). Några av de tidigare tillverkarna av headsets är DeePoon och Baofeng Mojing. Under första kvartalet sålde Baofeng 1 miljon headsets. Deras mål för 2016 är 10 miljoner headsets. (jmf med Google Cardboard som sålde 5 miljoner headsets under de första 19 månaderna). I augusti släppte Xiaomi Inc (Kinas största tillverkare av smarttelefoner) sitt första VR-headset, Mi VR Play. Headseten kommer i olika färger och mönster. I dagsläget finns det endast tillgängligt för betatestare och kostar då $0.15. Sedan den 1 augusti har över 1 miljon har signat upp för att bli betatestare. När i tiden deras headset kommer att släppas till den stora massan och var prislappen kommer hamna är oklart. Utöver headsets så sker det mycket innovationer i Kina kring ”VR-tillbehör” såsom runda löpband, dräkter, skjutvapen, rörliga stolar, VR-mobilhållare etc.

Största utmaningen är bristen på innehåll

Den största utmaningen i Kina är bristen på högkvalitativt innehåll. I dagsläget finns det ingen självklar leverantör av VR-innehåll på den kinesiska marknaden även om det dyker upp sajter och appar som innehåller 360-videor och VR-upplevelser. Merparten av spelen som håller hög kvalité kommer fortfarande från västerländska länder. Majoriteten av de populära spelen i Kina är online -eller mobilspel. Det har lett till att det inte finns lika mycket kunskap i Kina som i väst om hur man utvecklar VR-spel och spel som kräver konsoler. Dock finns det ett par större aktörer som ligger i startgroparna.

IQiyi.com är ett företag med en online video plattform med 20 miljoner prenumeranter. Deras plan är att bygga världens största kinesiska VR-tjänst. Deras huvudfokus framöver kommer att vara virtual reality. De experimenterar med live streaming av konserter och VR-filmer såsom ”Iron Fists of the Despicable”. De kommer även att släppa sportevenemang, tv-shower, reseloggar och andra livesända program inom en snar framtid.

I maj i år inledde två av landets mest inflytelserika företag inom media och underhållning (Shanghai Media Group  och China Media Capital)  ett ”joint venture” med VR-företaget Jaunt Inc. De har planer på att skapa 500 VR-produktioner inom de två närmaste åren.

Tre tunga aktörer investerar i VR och AR

Baidu Inc., Alibaba Group Holding Ltd och Tencent Holdings Ltd (refereras ofta till som BAT) är tre stora företag som dominerar den kinesiska marknaden inom sina område.

Dessa jättar har tillsammans en större omsättning än Israels BNP. De når ut till 688 miljoner internetanvändare enbart i Kina. Alla tre har insett möjligheterna med den nya tekniken och investerar mycket i både VR och AR. För närvarande tillverkar ingen av dem hårdvara i form av headsets utan har valt att ta position som mellanhand. I avvaktan på vem som kommer att bli den dominanta aktören vad gäller hårdvaran väljer alla tre att fokusera på att skapa plattformar för VR och AR-innehåll.

Alibaba, Kinas största e-handelsföretag satsar på en VR-shoppingupplevelse. De skapar 3D-versioner av produkter och kommer att ge handlarna möjlighet att skapa egna e-handelsupplevelser i VR. Med hjälp av VR finns det stora möjligheter att göra köpprocessen snabbare, enklare och mycket mer inspirerande. Alibaba menar att VR och AR kommer att bli ”the next big thing” efter datorer och mobiler. På Alibaba’s Taobao Maker’s Fair i Shanghai i augusti, kunde användare utforska kläder och andra modeprodukter i 70 olika e-handelsbutiker. Man befann sig i en 360 graders panorama shoppingmiljö där man kunde se produktinformation, titta på kläder och accessoarer som visades upp på en på en runway med virtuella modeller. Alibaba är även en investerare i Magic Leap Inc.

Tencent som står bakom WeChat och QQ instant-messenger har mer än 1,3 miljarder aktiva användare. Företaget satsar på videospel och anime serier för att behålla sina användare i sina kanaler. De har även streamat VR-konserter för de sydkoreanska bandet ”Big Bang”. De  samarbetar och stöttar Original Force som producerar VR-filmer. Original Force är partner det amerikanska företaget som skapade de omtalade hologrammen av Michel Jackson och Tupac.

Baidu Inc.s söktjänst är den fjärde mest använda i hela världen. I början av augusti i år lanserade de Kinas första seriösa AR-app och en AR-plattform, DuSee , som ger användare möjlighet att interagera med visuella bilder via smartphones. Via Baidu Search kan man förvandla vanliga bilder till 3D bilder. Baidus nya teknik kring AR testas bla av L’Oreal i en kampanj för shampoo (se klipp ovan) Mottagaren kan scanna kortet med Baidus search-app och se hur hjärtan singlar ner på kortet. Framtidens samarbete med biltillverkare kommer bli mer avancerade där potentiella köpare själva kommer kunna ändra färg, storlek mm på bilen. Både Alibaba och Tencent experimenterar också med AR men ligger efter Baidu.

vr-arcade

VR-arkader succé i Kina

En av de stora anledningarna att virtual reality har förutsättningar att lättare få genomslag i Kina är deras redan befintliga kultur av internetcaféer (iCafe eller Net Cafe). Ett vanligt sätt att konsumera digital underhållning i Kina är via ett besök på ett internetcafé. Det är allmänt tillåtet och accepterat att besöka internetcaféer för att spela, vilket många gör, gamla som unga. På samma sätt som det finns internetcaféer har det nu börjat dyka upp VR-arkader. Det är alltmer vanligt att även kineserna har en PC hemma, men trots det är internetcaféerna fortfarande populära. En annan faktor är de dyra huspriserna som gör att få har råd att ha en yta avsatt endast för spel. Detta gör att VR-arkader blir ett snabbt och enkelt sätt för nyfikna kineser att konsumera VR. Det finns även en befintlig struktur för att enkelt och smidigt betala i VR-arkaderna med WeChat betalningar eller via AliPay (Alibabas betalningslösning).

Shunwang Technology är den ledande leverantören vad gäller spelplattform till 70%  av Kinas internetcaféer. Deras plan är att starta upp en motsvarande VR-plattform som de i dagsläget har för internetcaféer. Shunwang Technology inledde även ett partnerskap med HTC i december förra året. Om allt går enligt plan kommer man att komplettera med en VR-del i den befintliga plattformen och på så sätt smidigt kunna nå ut via det redan befintliga distributionsnätet av internetcaféer (ca 100 000). Men för att lyckas så måste de utöka sitt innehåll med fler  högkvalitativa spel från Europa och övriga världen. För att attrahera västerländska spelföretag erbjuder Shunwang Technology kapital ($150,000-$1.5 miljoner) till de spelföretag som vill utveckla spel för den kinesiska marknaden. Shunwang’s VR Platform Chief Content Officer Sky Liu, menar även att det saknas VR-spel med ”retention” dvs spel som lockar spelarna att fortsätta spela. Det finns bra spel på marknaden såsom TheBlu och The Lab men merparten av dem saknas just ”retention”. En stor utmaning är hur man ska få spelarna att komma tillbaka, att fortsätta spela. Om och om igen. Man har även har märkt är att många vill kunna spela tillsammans med varandra. Man vill uppleva VR tillsammans med sina vänner. Den utvecklingen tyder på att social VR kommer att få allt större betydelse.

VR–pop-up för att sprida VR bland konsumenterna

HTC Vive är för tillfället dominant på den kinesiska marknaden och jobbar hårt för att få en ännu större del av den kinesiska marknaden. HTC har meddelat att deras innovationer för virtual reality alltid kommer  att testas på den kinesiska marknaden först. Som en del av strategin att få ut sina VR-produkter till de kinesiska konsumenterna planerar HTC att öppna 10 000 “out-of-home” VR-upplevelser runtom i Kina (pop-up stationer i köpcentrum, på internetcaféer, i barer mm.). Projektet finansieras av en allians av 30 olika investeringsbolag med målsättning att nå ut till den stora massan.

Man kan snabbt konstatera att virtual reality har alla förutsättningar för att slå brett och stort i Kina. Landets president och flera av landets tunga aktörer har virtual reality i fokus vilket kommer att driva på utvecklingen. Det kommer bli både intressant och spännande att följa när och hur virtual reality mognar och slår igenom i Kina. När det händer så gäller det att resten av världen är smart nog att dra nytta av de erfarenheterna man får av kinesiska marknaden.

Bild av Eva Kindlundh

Eva Kindlundh

Eva har erfarenhet från verksamhetsledning och marknadsföring, senast från resebranschen. Hennes passion för VR/AR ledde henne till en skribentroll på Immersivt, och hon jobbar numera på Warpin Media som projektledare. Hon är också van föreläsare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Eva Kindlundh

Eva Kindlundh

Eva har erfarenhet från verksamhetsledning och marknadsföring, senast från resebranschen. Hennes passion för VR/AR ledde henne till en skribentroll på Immersivt, och hon jobbar numera på Warpin Media som projektledare. Hon är också van föreläsare.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!