VR och presidentvalet i USA (Följ det live i natt)

Det finns många alternativ om ni vill titta på kvällens första amerikanska presidentvalsdebatt mellan Hillary Clinton och Donald Trump. Virtual reality är en bland dem.

Debatten kommer att sändas av de stora nätverken och kanalerna, och sändas på nätet via YouTube, Facebook och Twitter. Det finns också ett annat alternativ vi gillar mer: sätt på dig din Oculus Rift, Gear VR eller HTC Vive och titta på debatten i VR via Altspace VR, som sänder debatten i samarbete med NBC News .

AltspaceVR är en social VR-plattform som erbjuder virtuella mötesplatser där användare utrustade med VR-glasögon som Facebooks Oculus Rift, Samsung Gear VR och HTC Vive kan möta andra människor. Dessutom fungerar Altspace VR för Windows och OSX utan VR, då du tittar via en vanlig skärm. Du kan gå runt, interagera och prata med andra, men med VR tar du dig till nästa nivå. VR-varianten av debatten kanske egentligen inte är mer än att titta på video tillsammans med andra, och du kan inte skaka din virtuella hand med Hillary och Donald än, men AltspaceVR kan ge dig en klar fingervisning om vad som är på väg när det gäller social interaktion via VR.

Palmergate

Som om det inte vore nog med dramatik och upphetsad stämning med Clinton vs Trump,  så har dessutom den senaste veckans storm kring Oculus grundare Palmer Luckey definitivt höjt temperaturen ytterligare. För några dagar sedan rapporterade The Daily Beast att Oculus Rifts skapare Palmer Luckey finansierat en inofficiell Donald Trump-grupp med uppgift att skapa ”shitposting” och kontroversiella ”internetmemes” gjorda för att smutskasta Hillary Clinton.

Gruppen, som heter Nimble America, gjorde sig kända på reddit som en av de största pro-Trump stödgrupperna på nätet för några dagar sedan. Normalt skriver vi inte om politik på vrsverige.se, men när Oculus frontfigur och ansikte utåt personligen stöder denna form av ”journalistik” är det svårt att inte kommentera.

Luckey erkände kort därefter att han har finansierat gruppen, som startades av den alternative högerförespråkaren Milo Yiannopoulus. Efter avslöjandet tog ett par VR-utvecklare officiellt avstånd från Oculus, och Palmer sa följande: ”Mina handlingar och åsikter är mina egna och de representerar inte Oculus. Jag är ledsen för de effekter mina handlingar har för VR-communityt” Det hade varit väldigt intressant att sitta som en fluga på väggen i det möte han förmodligen hade med Mark inför det uttalandet.

De starka orden är typiska för Silicon Valley som generellt sett är fördömande av det alt-högern och Donald Trump står för. Det kan verka konstigt att tech-communityt är så passionerat mot en enskild politiker, men en möjlig förklaring är att Trump ses som en representant för den gamla världen där tillverkning och outbildad arbetskraft ställs mot den nya världen av datorteknik och dess Silicon Valley-elit.

I natt sänds alltså den första debatten i VR via AltspaceVR. Programvaran är gratis att ladda ner och sändningen startar 20.30 ET vilket blir 02.30 svensk tid.

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!