Intervju med svenska spelstudion Virtual Light VR

Virtual Light är en liten indiestudio belägen i Luleå som satsar på virtual reality. Studion är aktuell med flera titlar där man bland annat har Airborne VR 1944 för HTC Vive och Oculus Rift bakom sig. Häromdagen fick jag möjligheten att ställa ett par frågor till Tomas Ek som är projektledare.

Berätta lite kort om ert företag. Var kommer ni ifrån och vart är ni på väg? Mål? Drömmar?

Virtual Light VR är ett helägt dotterbolag till Samuraj Kommunikation. Vi startade med att utforska VR för 3 år sedan och insåg snabbt att det här är en teknologi som ger oss ett helt nytt berättarverktyg. Film och rörligt media har alltid varit en av våra grundpelare och VR-tekniken gav oss ytterligare en dimension att jobba med i berättandet. Vår bakgrund inom film och storytelling är en riktigt bra plattform och att använda VR fullt ut är en oemotståndlig utmaning för oss. Vi siktar på att bli bland de de bästa i världen på berättande med VR-plattformen.

Hur stort är teamet? Vilka jobbar där?

Vi är ett team på 11 personer med en kompetensmix som gör oss till en stark spelare i VR-sammanhang. Besättningen består av projektledare, producent, manusförfattare, regissör, spelutvecklare, Concept Artist, 3D modellerare och Sound designer. Vi arbetar också i ett nätverk med specialistkompetenser där vi har tillgång till konsultresurser som krävs för en del produktioner.

Berätta lite kort den VR app/spel nu just nu håller på med

Just nu slutför vi VR-produktionen “Anno 1500”, som är en historisk upplevelse som förflyttar besökaren till en kyrkhelg i Gammelstads kyrkstad på 1500-talet. Upplevelsen har premiär i samband med att kyrkstaden firar 20 år som UNESCO Världsarv.

Dessutom har vårt första VR-demo “Airborne VR 1944”, som lades ut på Oculus Share våren 2016 blivit en riktig publiksuccé med en nedladdningsvolym på 55 000 då det totala antalet system som kunde köra demon låg på ca 175 000. En remastrad version av Airborne VR 1944 finns nu också att ladda ner på Oculus Store och Steam. Vi jobbar  just nu på en fortsättning på historien, som ska bli det episodbaserat spelet “Among Heroes VR”

Varför siktar ni på just VR som plattform?

VR är det berättarverktyg vi saknat och nu finns det här. Att kunna förflytta en person i tid och rum är en spännande och rolig utmaning för oss. Oculus och Vive är de plattformar vi jobbar med just nu, men vi kommer att sikta på fler. PlayStation VR ser väldigt intressant ut.

Vilket vore drömappen/spelet att utveckla om ni hade obegränsad budget?

Drömspelet ”Among Heroes VR” sitter vi och utvecklar på just nu och dessutom söker vi finansiering.

Hur ser ni på social VR. Är det viktigt med interaktion med andra människor?

Fantastiskt roligt och helt rätt. Just möjligheten att skapa interaktion och relationer är en riktig tung och viktig egenskap i VR. Rec Room är en av våra favorit VR-Appar

Har ni några favorit VR-appar eller spel ni själva spelar mest just nu?

Rec Room, The Gallery episode 1, Raw Data.

 

Vi tackar Tomas för intervjun och önskar lycka till!

 

 

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!