Oculus döms att betala 500M USD till Zenimax

Striden mellan Zenimax Media och Oculus VR som vi tidigare rapporterat om här och här, har nu fått en dom från juryn. Juryn som hade 8 olika punkter att ta ställning till, valde att inte döma Oculus för företagsspionage eller att man stulit affärshemligheter. Dock besulutade man att Oculus grundare Palmer Luckey underlåtit att uppfylla en så kallad NDA (non-disclosure agreement) som han skrivit på. Oculus och dess grundare Luckey och Iribe är nu skyldiga ZeniMax en förlikning på $500M till följd av brott mot upphovsrätten. Om du vill läsa hela domen har du en 90-sidig pdf här.

Oculus kommenterade direkt domen så här:

Centralt för detta ärende var om Oculus stal ZeniMax’s affärshemligheter, and där har juryn tydligt talat om att det inte har skett. Vi är såklart besvikna över några av de andra punkterna, men vi kommer inte ge oss. Oculusprodukter är byggda med Oculus egen teknologi. Vårt långsiktiga mål för att göra VR till succé är oförändrad, och våra team kommer fortsätta arbetet i samma takt som tidigare, för att utveckla VR till någon som i grunden förändrar hur interagerar och kommunicerar. Vi planerar att överklaga domen, och slutligen lägga hela affären bakom oss.

ZeniMax kommenterade direkt domen så här:

Vi är glada över att juryn valt att tilldela ZeniMax $ 500M i skadestånd till följd av Oculus olagliga intrång i upphovsrätt och våra varumärken, och för den kränkning av de sekretessavtal som avtalats med Oculus, där vi delade med oss av VR-teknik som vi hade utvecklat och som enbart vi äger. Dessutom fastställde juryn att John Carmack stal kod tillhörande spelet RAGE och även tusentals elektroniska filer på ett USB-minne som tillhörde ZeniMax. Vi beklagar att vi var tvungna att göra process av detta för att försvara våra rättigheter, men det var nödvändigt för att stoppa företag som ägnar sig åt olaglig verksamhet i sin önskan att få kontroll över ny värdefull teknik.

Förlikning bakom stängda dörrar

Med all sannolikhet kommer detta alltså dras ut ytterligare, då båda parter verkar vara intresserade av att ta det vidare. 500M är inte fy skam när det gäller Zenimax, och jag tror att man egentligen är nöjd med domen. Men för Facebook som äger Oculus, där 500M egentligen är en struntsumma och någon man självklart inte har några problem att betala, ligger det säkert mer prestige bakom valet att överklaga. Rykten gör gällande att Zenimax även planerar att stoppa Oculus från att sälja Oculus Rift tills att att domen är över. Striden går alltså vidare, men förmodligen mer i det tysta. Gissningsvis kommer man, efter att prislappen 500M nu är fastställd, lösa det bakom stängda dörrar i någon sorts förlikning. Båda partner är troligtvis intresserade av att snabbt lösa tvisten utan att det får för mycket uppmärksamhet i media.

 

 

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!