Bob Murphy föddes utan tre fingrar. Med VR ger han sig själv en chans att uppleva hur det är att ha alla fingerarna på plats. Dr Vahabzadeh från Harvard jobbar på en startup som forskar om VR som behandling vid fantomsmärtor. Vi får en spännande inblick i vårdeffekterna med VR’s förmåga att ge oss en förändrad kroppsmedvetenhet.
VR gav pirrande känsla i fingrar som aldrig funnits
Idéen att VR kan användas som redskap i rehabilitering av fantomsmärtor är inte ny, och vi såg under förra året hur det användes i behandling av patienter som förlorat ben och armar av varierande anledningar. I Murphys fall är det dock lite annorlunda då han föddes utan tre fingrar på ena handen, och aldrig har upplevt hur det är att ha dom.
Murphy som äger en Oculus Rift och Touch köpte VR-utrustningen för att ge sig själv en chans att uppleva hur det är att ha alla fingerarna på plats. Och när du använder handkontrollerna Touch så ser du händerna framför dig i VR. Du kan även göra tummen upp, peka och knyta näven. Allt med hjälp av de kapacitiva sensorer som känner av hur din riktiga hand rör sig när den är i kontakt med kontrollen.
”Min hjärna är helt införstådd med jag har en hel hand och en något mindre hel hand på andra sida. Men när du i VR kan se dig själv med två fullt fungerande händer börjar hjärnan fyllas med helt ny information. Och det var just det som hände mig”, säger Murphy.
Murphy säger vidare att han inte är helt säker på vilken VR-upplevelse det var han använde då han började känna en förändring. Han minns däremot väldigt väl hur det kändes.
”Det var något som jag inte alls förväntade mig, men jag kände hur min hjärna jobbade intensivt för att reda ut den nya känslan. Samtidigt som all ny information strömmade in började jag känna stickningar från delar av mina fingrar som jag aldrig har haft”.
Beskrivningen liknar de fantom-känslor som de som har amputerat kroppsdelar ibland berättar om. Men i Murphys fall handlar det om fingrar han aldrig haft.
VR i behandling av fantomsmärtor
Dr. Arshya Vahabzadeh som är läkare och tidigare jobbat som psykiatriker på Harvard arbetar nu i en VR/AR-startup som heter Brainpower som studerar hur våra hjärnor kan påverkas och förbättra våra liv med hjälp av teknik.
”Vi vet att människor som föds utan vissa kroppsdelar kan uppleva en rad olika fantomupplevelser. Detta kan tyda på att representationer av våra armar och ben är hårdkodade i våra hjärnor. Forskare har även undersökt om man med visuell stimulas kan minska dessa smärtor som människor som föds utan lemmar känner. Vi vet att våra hjärnor är mycket neuroplastiska, vilket innebär att hjärnan har möjlighet att omorganisera sig själv som reaktion på förändringar i kroppen.
VR används redan för att hjälpa människor som tvingats amputera kroppsdelar och som resultat av detta upplevelser fantomsmärtor. Trots att forskningslitteraturen är extremt begränsad än så länge, kan VR mycket användas för att förändra en rad andra fantom-fenomen av liknande slag”.
I takt med att VR-utrustning blir billigare och bättre, och därmed mer tillgänglig för fler, kommer vi med all säkerhet höra fler liknande fall framöver. För tillfället räcker det gott med fall som Murphys som redan visar hur VR-teknik gör människors liv bättre.
Detta är en av våra artiklar på temat ”VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: ”Tillämpningar & case på VR inom vården” – ”Studier/forskning” – ”Risker/baksidor” – ”Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in Immersivts vägledning till VR i vården!