Vi testar HP Mixed Reality VR-headset

HP Mixed Reality är det första VR-headset i WMR-serien som vi har testat, lägsta pris i Sverige: 2.222 kr hos Elgiganten. Om du vill ge dig in i PC-baserad VR med full rörelsetracking så rekommenderar vi dig att kolla in Windows Mixed Reality!

Nedan kan du läsa allt du behöver veta om HP Mixed Reality för att avgöra om den är ett bra köp för dig.

Innehåll

HP Mixed Reality – VRSverige recenserar

HP Mixed Reality VR-headset och kontroller
Intro

Windows Mixed Reality är den tredje stora satsningen på PC-baserad VR, och är såklart Microsoft’s plattform. De har knutit till sig starka tredjepartstillverkare såsom Samsung, Dell, Lenovo m fl – och HP, som vi väljer att lyfta fram i denna artikel. Trots namnet Mixed Reality vill vi påpeka att denna produkt är ett ”vanligt” VR-headset, och en direkt konkurrent till Oculus Rift och Vive på PC-sidan. (Mer om hela Microsoft’s WMR-plattform kan du läsa här!)

Fördelar / Nackdelar

Fördelar

  • priset!
  • kontroller med både touchpad och joystick
  • enkel setup, lätt att flytta
  • går att köra på mindre kraftfulla datorer (totalkostnaden)

Nackdelar

  • inte så ergonomiska kontroller
  • inte ”perfekt” tracking
  • något sämre FOV/synfält än konkurrenterna

LÄS MER: Den ultimata guiden till ALLA VR-glasögon på marknaden!

HP Mixed Reality: Viktiga funktioner och egenskaper

Inside-out tracking

För att komma igång med HP Mixed Reality så behöver du inget annat än själva headsetet och en dator. Spårningssystemet fungerar genom kameror på headsetet som hela tiden analyserar din omgivning och räknar ut var i rummet ditt huvud och handkontrollerna befinner sig. För en VR-entusiast som varit med ”från början” så är det otroligt skönt att få stabil tracking utan att behöva sätta upp externa kameror eller basstationer på väggen eller på långa stativ, och du kan lätt ta med dig hela systemet till en vän och sätta upp det snabbt på en ny plats.

Windows MR är kompatibelt med Steam (och Oculus genom Revive)

Förutom Windows egna appstore så kan du med detta headset komma åt appar och spel från Steam som har ett enormt bibliotek med VR-mjukvara, samt (med ett lätt ”hack” med appen Revive) även Oculus Home där några av de mest välproducerade och polerade VR-spelen finns.

Kräver mindre kraftfull dator

Det kostar inte längre omkring 30.000 kr att komma igång med VR på PC, som det gjorde när Vive och Rift släpptes. HP Mixed Reality erbjuder idag den lägsta priströskeln för ”ordentlig VR”. Du kan hitta billiga laptops eller desktops som faktiskt kan ge dig en acceptabel VR-upplevelse tillsammans med detta headset. (Se prestandakrav nedan)

Plattformen Windows Mixed Reality 

Denna sektion har vi utvecklat till en egen artikel där vi går igenom Windows Mixed Reality på djupet. Där kan du läsa om prestandakrav, kompatibilitet och mycket mer! 

HP Mixed Reality: Komfort

HP Mixed Reality komfort

HP Mixed Reality-headsetet sitter bekvämt på ditt huvud tack vare sin PSVR-inspirerade gloria-design där du spänner en plastring ovanför din panna och i nedre delen av bakhuvudet. På så sätt så minimeras trycket mot ditt ansikte, och det blir mindre risk för ”skidglasögonmärken”. Den har dock inget strap som går rakt över din hjässa som på t ex Vive, Rift och även Gear VR, vilket skulle kunna ha gjort att den satt ännu lite mer stabilt på huvudet.

Du har också en flip-up-funktion genom ett väl placerat gångjärn på ovansidan av headsetet, så du kan enkelt vika upp hela visiret när du vill titta tillbaka i den riktiga världen en stund. Perfekt för att kolla mobilen eller sträcka sig efter vattenglaset!

Skärmkvalitet/FOV

HP Mixed Reality har en upplösning på 2880×1440, vilket är klarare än både Rift och Vive. Den är dock inte riktigt best in class – se Vive Pro/Samsung Odyssey och Pimax. Men de produkterna är i en annan prisklass och riktade till riktiga entusiaster och gamers, jämfört med vad Microsoft är ute efter överlag med Windows Mixed Reality-serien.

Synfältet, ”FOV”, är aningen snävt på c:a 90 grader – jämfört med Rift och Vive finns det en märkbar ”titta genom cyklop-effekt”. Det verkar också som att HP-modellens FOV är lägre än övriga WMR-headsets.

Kontroller

Kontrollerna är precis samma design som till övriga VR-headsets i Windows Mixed Reality-serien. Det är fullt positionsspårade handkontroller som överför alla dina handrörelser in i VR-världen. Att se sina händer framför sig i VR för första gången är en magisk känsla! På dessa kontroller finns både touchpad och joystick för tummen, vilket kan vara en smaksak för olika spelare – och samtidigt underlättar när du ska spela spel som är designade för HTC Vive (som bara har en touchpad) eller Oculus Rift (som bara har en joystick) samt en triggerknapp och en sekundär ”greppknapp” på handtaget.

Kontrollerna är ganska lätta i handen, vilket i sig är bra när man ska spela länge. Jämfört med Oculus Touch, som anses som ”best in class” idag när det gäller hand-input, så har Mixed Reality-kontrollerna dock färre knappar och inte lika bra ergonomi. Även Vive’s ”stavar” känns något bättre i handen. Men de klarar absolut av det de ska, vilket är att göra det möjligt att enkelt se sina gester och interaktioner med virtuella objekt och bidra till illusionen av att du och din kropp befinner dig någon annanstans.

Eftersom kontrollerna spåras av kameror på framsidan av headsetet fungerar de självklart bäst när du utför rörelser inom synfältet. Men en självklar fråga är hur bra de fungerar utanför och svaret är att de fungerar förvånansvärt bra. Anledningen till detta är att headsetet fortfarande har massor av information som låter den gissa vart kontrollen befinner sig. Den vet senast kända riktning, den vet hur en människoarm rör sig och med information från kontrollens alla sensorer, som vinkel och hastighet, kan den (under korta stunder) göra en relativt träffsäker bedömning av vart kontrollen är positionerad.

För de som inte litar på Microsofts egna video, rekommenderar vi Sebastian’s pedagogiska video på kanalen Mixed Reality TV (en rekommenderad, entusiastdriven källa till bra info om Windows Mixed Reality-plattform) här:

Spårning

Det är som sagt kamerorna på headsetet som möjliggör positionsspårningen. Förutom dina handkontroller så scannar kamerorna av din omgivning, och därmed kan du ”rita upp” en virtuell spelhage direkt från headsetet. Detta helt utan externa kameror eller basstationer. På så sätt kan du enkelt sätta upp ”roomscale VR”. Om du ska ägna dig åt stillasittande VR så behöver du inte börja med att definiera din VR-yta, så då kan du bara sitta ner och sätta igång direkt.

Denna lösning för tracking är mycket enklare än annan PC-baserad VR, där man fortfarande måste stöka med att sätta upp externa tillbehör i rummet. Även om den inte känns lika precis som Vive på millimeter- och millisekundnivå så vinner den på hur smidigt det är. Inside-out är helt klart framtiden för konsument-VR! Det finns dock begränsningar, mest beroende på hur headsetets spårningskameror är riktade. Händernas rörelser kan komma ”ur bild” om man viftar för brett, och de kan också skymma varandra. I teorin kan headsetets position också tappas om du skulle befinna dig t ex i ett rum med helt vita väggar där kamerorna inte kan hitta referenspunkter.

Jämförelse med andra produkter

I serien av Windows Mixed Reality-headsets från olika tillverkare så sticker HP-modellen inte ut något särskilt. Ergonomin, tack vare en skönt vadderad ”ansiktsmask”, är bland de bättre. Skärmen och optiken är ungefär som de andra, med undantag av Samsung Odyssey Mixed Reality) som har högre upplösning och ett högre pris (men som inte säljs i Sverige och inte är prisnedsatt). Byggkvalitén är av mindre plastig och mer ”exklusiv” känsla än vissa av de andra modellerna

Jämfört med annan PC-baserad VR så är spårningen inte riktigt lika precis som Rift eller framförallt Vive. Handkontrollernas ergonomi är också bättre när man kommer upp i den högre prisklassen hos alternativen. Vissa kan uppleva kompatibilitetsproblem med Steam och Oculus Home.

Du kanske vill läsa in dig på djupet om ALLA VR-glasögon på marknaden? Då har vi guiden för dig.

LÄS MER: VRsveriges ”Ultimata guide till att välja VR-glasögon

Avslutning

HP Mixed Reality är en solid produkt som bygger på Microsoft’s ordentliga satsning på Windows Mixed Reality-ekosystemet. Det finns också bra stöd för att kunna spela andra plattformars appar. Smidigheten med inside-out tracking är en stor fördel och gör att du lätt kan ta med ditt VR-headset till en kompis, och priset är attraktivt – både på produkten i sig och datorn som krävs för att driva den. Vi rekommenderar varmt att du tar en titt på HP Mixed Reality om du vill ge dig in i VR!

LÄS MER OM HP MIXED REALITY PÅ AMAZON.COM

Bild av Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

2 reaktioner på ”Vi testar HP Mixed Reality VR-headset”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!