Är Microsoft på väg att springa ifrån Google och Facebook på VR-området?

Microsofts plan för att äga nästa generations persondatorer blev igår än tydligare, när man lanserade en rad Windows-drivna VR-headset som börjar på $300.

Starka partners får tillgång till den allra senaste VR-tekniken

Dessa VR-glasögon tillverkar i samarbete med HP, Dell, Lenovo, Asus och Acer kommer att använda det som kallas ”inside-out”-tracking. Denna teknik som redan används i Microsoft HoloLens, ett avancerat AR-system med en prislapp på $3000, kan nu föras över till VR-headsetet med betydligt lägre prislapp. Microsoft tidiga satsning på denna teknik gör att man nu troligtvis ligger före både Facebook och Googles utveckling, som båda siktar på samma lösning.

Microsoft lanserar äntligen ett VR-headset
Microsoft lanserar äntligen ett VR-headset

Huvudspårning är en av de viktigaste komponenterna i ett VR-system

Huvudspårning är en av grundförutsättningarna för båda augmented- och virtual reality. I Oculus och HTCs fall spårar man huvudets rörelser med externa sensorer som kameror och laserpekare. Men med ”inside/out” gör man som orden säger, tvärt om. Vilket gör installationen av ett högkvalitativt headset enklare på alla sätt. Problemet tidigare, och anledningen till alla inte redan använder denna teknik är för att den ställer extremt höga krav på hårdvaran och kamerorna. Den tid det tar från att du rör huvudet det allra minsta, tills dess att VR-glasögonen och datorn uppfattar detta, måste göras så liten som det bara går. Det handlar om millisekunder, och om detta inte fungerar får du en eftersläpning i bilden som inte är speciellt bekväm, och som även bidrar till illamående. Man talar ofta om ”motion-to-photon-latency”, alltså den tid (latency) det tar från huvudrörelsen (motion) till dess att du får in en ny rätt bild i ögonen (photon)

”Inside-Out” ger enklare och billigare headset

Microsoft Hololense som helt är uppbyggt på inside/out tar därmed en tätposition på den nya tekniken. Dessutom gör man ett VR-headset som verkar klart billigare och enklare att installera.

”De flesta konsumenter kommer att uppleva Windows Holographic för första gången genom VR, och inte genom HoloLens”, skriver Raven Zachary en av grundarna av  Object Theory, som är en av de hetaste AR/VR företagen just nu, enligt Fast Company. ”Detta innebär att vi skiftar från att vara ett rent HoloLens-fokuserat företag till att istället bli Windows Holographic-fokuserade. HoloLens kommer att fortsätta att vara i centrum för det vi gör, men Windows Holographic kommer bli ett klart större och mer varierat ekosystem än det som HoloLens ger”

Microsoft använder teknik från dyr Hololens i billigt VR-headset

Det är rimligt att anta Microsoft har licensierat den ASIC de utvecklat för HoloLens till sina VR-partners att göra inside/out både billigt och riktigt bra.  Strategin är solklar, via VR för pc och får man förmoda Xbox, hela vägen till highend mixed reality (MR) på HoloLens. Microsoft har nu positionerat sig över hela AR/VR-branschen, och kommer mer eller mindre vara helt ensamma när det gäller AR/MR som det ser ut nu. Det är dags för både Magic Leap uch Meta, som både är högt uppskruvade AR-produkter,  att tala om vad dom gör.

Räkna inte ut Facebook och Valve

Jag skulle inte räkna ut Facebook eller HTC: s partner Valve ännu, men eftersom Microsoft inte har avslöja något om hur man ska sälja appar till de nya VR-produkterna hänger allt i luften just nu. Microsoft vill givetvis sälja VR-appar via Windows Store, men vill man även vara klompatible med något av de andra headsetet? Microsoft verkar beskriva dessa headset som ”tillbehör” för Windows snarare än att bli en helt oberoende VR-plattform.
Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!