Budget Cuts – recensionen!

Vi är klara med en grundlig genomspelning av den fullständiga versionen av Budget Cuts (spelat på HTC Vive). Här kommer vår kompletta recension. Demot på Budget Cuts från svenska Neat Corporation har funnits tillgängligt länge, och det är många fans som har väntat spänt på att hela spelet ska släppas. Var det värt väntan? Kan det leva upp till all denna hype? Läs vår recension av Budget Cuts här!

Storyn tar sin början…

Du arbetar på TransCorps kontor, runt om kring dig är det typiska “cubicles” och välorganiserade skrivbord.

Det ser effektivt och tråkigt ut.

Du är verkar ensam om att vara människa på din arbetsplats och dina kollegor består istället av robotar. Dom sitter och skvallrar med varandra.

Efter att ha lyssnat på en oroande konversation mellan två medarbetare, om hur människorna på kontoret blir kallade till “human recources” för att sedan aldrig komma tillbaka, så kommer en annan robot förbi och lämnar över en personsökare till dig.

Den piper till direkt när du får den i din hand och du ringer upp numret på den stora faxen bredvid dig. Det är någon som kallar sig för Winta som svarar och hen ger dig instruktioner om att genast fly från kontoret om du inte vill råka lika illa ut som resten av människorna verkar ha gjort.

LÄS MER: Lista på alla svenska VR/AR-spel

Handlingen i Budget Cuts

Via högtalare basuneras det då och då ut propagandalika uppmaningar från högsta hönset Rex, om att jobba hårt och att “varje dag är taco-tisdag”. Tacos verkar vara ett populärt inslag i robotarnas diet!

Det sitter även informativa affischer på väggarna med budskap i effektivitetens tecken, men det kan också finnas en och annan användbar ledtråd på dem.

Det finns också anteckningar att läsa lite här och var med mestadels rena ledtrådar, men man kan ibland också få en inblick i den dåliga arbetsmiljön som råder för människorna här på kontoret…

Det är en engagerande story som får en att vilja smyga runt utan att bli upptäckt av de ondsinta vaktrobotarna och det känns verkligen som att man är på rymmen.

Målet i berättelsen verkar enkel från början; man ska fly från TransCorp och robotarna, men allt eftersom så blir det mer och mer komplicerat och man undrar om man någonsin kommer att komma ifrån jobbet!

Spelmekaniken i Budget Cuts

Klassiska spelmoment som att leta efter nyckelkort och hitta ledtrådar i anteckningar varvas med att man ska försöka lista ut den bästa vägen förbi vaktrobotarna eller hur man ska kunna besegra dem med kastknivarna på smidigaste sätt.

Det är inte några blodiga strider man ställs inför, här är det istället motoroljan som sprutar och jag skulle vilja säga att det rakt igenom är ett rätt så barnvänligt spel. Åldersgränsen ligger för övrigt på bara sju år, men min sjuåring hade inte klarat av att bli jagad av robotarna. Det hade blivit lite väl spännande för henne om man säger så.

Man kan smyga sig från rum till rum utan att bli upptäckt eller så kan man helt enkelt gå rakt upp till en fiende och försöka oskadliggöra den, men oftast kommer det då fler fiender och striden blir genast svåra. Vaktrobotarna är snabba och får de bara tiden på sig att ta upp sin pistol så räcker det med ett skott så är det över och man får starta om nivån.

Spelet är verkligen gjort för att man ska smyga och även om man kanske inte brukar gilla spel av den här lugnare typen så gör inlevelsen att man snabbt kommer in i ett lugnt och utforskande tempo. Ett lugnt spelsätt kryddar spelupplevelsen i Budget Cuts.

Navigera och pussla i Budget Cuts

Det finns olika vägar att ta och ibland blir man lite överraskad när man till exempel skjuter iväg teleport-markören till ett ställe inne i en vägg som man absolut inte trodde gick, men det går visst alldeles utmärkt och det visar sig vara en alternativ väg man hittat.

För att utspela sig i kontorsmiljö så känns spelet inte alls så litet eller begränsat som man annars lätt kan tro. Det är ibland till och med svårt att hålla reda på alla möjliga vägar man har tagit och man kan då och då få lägga lite tid på att orientera sig.

Det finns pussel att lösa och det kan till exempel vara i form av att hitta en kod till ett kassaskåp med ett nyckelkort i eller så kanske man ska smyga in på avdelningschefens kontor och komma åt en nyckel.

Det finns ofta en logik bakom, men ibland kan det vara bra att stanna upp ett tag och bara fundera på vad man behöver göra för att ta sig vidare.

Även fast att Winta ger en del vägledning så är det ändå ofta som det är upp till spelaren själv att klura på lösningar och så är det desto roligare när man kommer på dem.

Det blir hela tiden mer och mer utmanande pussel och att smyga uppe i mellantaket, över lyckligt ovetande fiender, gör att det blir ännu roligare att lösa dem.

Dina redskap

Till sin hjälp i äventyret genom kontorslandskapet har man tre olika verktyg att sätta på händerna.

Teleportör/transportör, ett verktyg att greppa och plocka upp saker med och slutligen något som liknar ett förstoringsglas, men med detta så kan man lättare läsa text såklart, men den gör det även lättare att se och leta upp nyckel-items som man kanske tappat eller bara struntat i att spara.

Bytet mellan dessa tre är smidigt och snudd på roligt för att momentet är så välputsat i animation och precision.  

Kontroll

Med fantastisk inlevelse och precisa kontroller så briljerar Budget Cuts och det märks att spelet är gjort för Roomscaling. Det är en underbar känsla att smyga runt på huk i mellantaket över kontoren och spana ner på fiender.

Att byta mellan utrustning för dina händer känns som sagt hur smidigt som helst och din inventory är lätt att använda även i pressade situationer.

Teleporteringen är roligare att använda än i dom flesta andra spelen jag spelat för att här så studsar din markör mot väggar och tak innan den ligger helt stilla och det är först då du kan teleportera dig. Detta gör att man kan skjuta iväg markören på kreativa sätt och valla den mot väggar och tak.

Med hjälp av markören kan du också se om kusten är klar genom en portal som bildas vid den. På så sätt ser du också om det verkligen går att teleportera eller om markören ligger galet, under en stol kanske eller på någon plats som inte är möjligt att teleportera till.

I och med att teleportering är en del av grundkonceptet i hur du tar dig fram spelets miljöer så finns det inte heller någon annan kontrollmetod att välja.

Hur långt är Budget Cuts?

Det tar ungefär 7-8 timmar att klara spelet, men det kan gå både fortare och ta längre tid beroende på spelstil. Du kan snabbt teleportera dig igenom banorna, men då missar du också mycket av upplevelsen  och samtidigt riskerar man att inte komma vidare för att man inte har varit riktigt uppmärksam på små detaljer runt om kring.

Grafiken i Budget Cuts

Det är mestadels mindre kontorsmiljöer med vita väggar och en grå färgpalett, men det bryts av med starkt lysande färger och prylarna, så som inredning, på kontoret agerar färgklickar och ger miljöerna lite liv.

Ljuset lyfter känslan, eller rättare sagt själva avsaknaden av ljuset gör det.

Det kan vara att lamporna är släckta över en hel avdelning eller att det helt enkelt inte finns någon ljuskälla när man kryper i en vägg. Detta gör det ännu mer spännande att smyga sig fram i spelet och det ger variation mot de annars så ljusa miljöerna.

Budget Cuts ser helt okej ut, men det är avskalad grafik som inte är så värst detaljerad.

Omdöme

Jag tycker att spelet helt klart överträffar förväntningarna med en solid story och fantastiskt gameplay. Budget Cuts är ett givet köp om du vill ha ett uppslukande och välpolerat VR-spel med lång speltid och bitvis roligt hög svårighetsgrad.

Det är dock ett mindre bra köp om du vill ha ett högt tempo och inte gillar spel som man behöver stanna upp och tänka efter i ibland.

Slutsats: Jag rekommenderar Budget Cuts!

Kolla även in: VR-poddens intervju med Joachim Holmér från Neat Corp!

Budget Cuts: Plus

  • Inlevelsen är på topp
  • Smyga är kul
  • Innovativ teleportering

Budget Cuts: Minus

  • Odetaljerad grafik
Bild av Henrik Rytterås

Henrik Rytterås

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Henrik Rytterås

Henrik Rytterås

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!