Ett nytt år har startat och det är 52 veckor kvar till nästa. Nu har vi konsumentprodukter, vi har tusentals appar och VR-utvecklare som arbetar febrilt för att skapa fantastiska saker, och vi har massor av pengar, investeringar och engagemang. Är det klart nu? Eller kan VR misslyckas än en gång, som det gjorde under 60-, 70-, 80- och 90-talet?
Nej VR är här för att stanna om du frågar oss, men frågan är vad som händer nu? Frågan kommer givetvis inte besvaras under 2017, men det finns många löst hängande små och stora problem som behöver lösas för att komma visare. Här har du fem, som vi gärna ser lösning på under året som kommer.
När kommer nästa Oculus Rift och HTC Vive? Vi vill ha mer! och bättre! (och billigare!)
Att vi inte kommer få se någon Vive 2, eller vad nästa Vive nu kommer heta under CES vet vi redan. HTC var tidigt ute och sköt ner de ryktena innan jul. Det kan såklart tyckas tråkigt för en del, men samtidigt en lättnad för många andra, eftersom den ursprungliga produkten är mindre än ett år gammal. Men det kommer den inte vara i slutet av 2017. Att det kommer någon form av Vive 1.5 är väl mer troligt enligt oss. Kanske med samma elektronik, men med bättre ergonomi och formfaktor.
Vad Facebook och Oculus håller på med vet man aldrig. Men att samarbetet med Samsung går vidare är klart. En ny och och uppgraderad Gear VR är säkert i görningen. Efter Samsung fiasko med eldfarliga Note7-telefoner vågar vi nästa lova att någon nytt kommer med Galaxy 8 till våren. Om Oculus har någon ny version av Rift lär vi inte se det förrän Oculus Connect 4 i höst, och då möjligtvis med lansering 2018. När det gäller både Rift och Vive kan vi dock räkna med relativt snabba produktcykler då det finns massor att förbättra för båda två. Det som ligger närmast till hands är 4K-skärmar som kraftigt förbättrar bildkvaliteten. Att nästa generation är på gång är det därför ingen tvekan om, och troligtvis förr snarare än senare. Jag tror på Rift2/Vive2 till julen 17/18 eller Q1-18.
När kommer första AAA-bolaget ut med första ”riktiga” VR-titeln?
Oculus spenderar nu den typ av pengar som får Epic, Square Enix och Insomniac intresserade av VR. Sony samarbetar i sin tur med Capcom och utnyttjar deras egna studio. Bethesda hoppar ombord VR med med en av de största spelen under de senaste två åren. Det är bra i sig, men gamers är hungriga typer. Jag vill se andra riktigt stora studios engagera sig mer i VR-branschen. CD Projekt Red, Kojima Productions, Blizzard, Telltale Games, Naughty Dog för att ta några. Sen vill jag gärna se EA/DICE hoppa på tåget dom med. Det finns en uppsjö av studios som borde engagera sig lite mer högljutt i VR. Jag vet att alla dessa spelhus redan gör saker på sina lab, men det vore kul att se något mer officiellt snart.
Xbox VR? Project Scorpio eller Microsoft Holographic?
Ett halvår efter det att Microsoft avslöjade sitt Project Scorpio (nästa xbox) är det fortfarande ett stort mysterium för VR-industrin. Givetvis lovande på alla sätt, men ändå höjt i dunkel. Man har slängt sig med begrepp som ”high-fidelity VR” och det låter ju bra, men det är typ allt vi vet egentligen. Jag tror att VR kom, om inte som en överraskning, så i alla fall som en rejäl utmaning för konsoltillverkarna. Att VR kräver extremt mycket av datorn/telefonen som driver upplevelsen är det ingen tvekan om. Många beprövade tekniker som gjort att konsoler kunnat hänga kvalitetsmässigt med PC kan inte längre användas inom VR. Det är bara mer kraft i processorer som gäller, utan pardon. Och även om Playstation VR föddes så är det ett smärre mirakel att man faktiskt kan få ur en VR-upplevelse med kvalitet från Sonys arbetshäst PS4.
För några månader sedan tror jag de flesta av oss hade kunnat sätta pengar på att Microsoft skulle integrera Xbox med Oculus Rift. Men sen företaget berättade om sitt eget Windows 10 VR-headset som utvecklats tillsammans med Lenovo, Dell, Acer och Asus har landskapet förändrats betydligt. Kommer detta VR-headset var det som stöder Scorpio? Håller det samma kvalitet som Rift och Vive? Duger det jämfört med förmodade Rift2/Vive2 om gissningsvis ett år? Och vilken press satte Sony på Microsoft med PlayStation VR? Många trevliga frågor att få svar på under året.
Kommer någon att slutgiltigt lösa problemen med att röra sig i större VR-världar?
Detta är tudelad fråga. Den roomscale som har gjort entré för konsumenterna under 2016 är fantastisk i sig, men det är inte perfekt. Vi vill ha World-scale! I en perfekt värld kan man i dag få en yta på 4×4 meter där man kan röra sig fritt i VR, men det är knappast tal om ordet ”värld” i dess rätta bemärkelse. Det som behövs är ett bra och enkelt sätt för att naturligt kunna röra sig över stora områden i VR. Hur denna ”konstgjorda” förflyttning, men som ändå måste kännas naturlig ska gå till, är det ännu ingen som har knäckt lösningen till.
kanske är det så att det ännu inte finns någon riktigt bra lösning på problemet, utan att för den delen har stora rum eller löpband som flyttar tillbaka dig utan att du märker det. För er som är intresserade av detta rekommenderar jag att ta en google-tur på ordet ”redirected walking” som handlar om hur man kan lura människor att tror att dom går i en rak linje, när du i själva verket går i en stor cirkel.
Vem löser mobil-VR och positionsspårning först?
När det gäller mobil VR som finns det ingen som tror något annat än att det kommer göra stormsteg under 2017. Problemet idag är det vi kallar ”positional tracking”. Tekniken som göra att VR-headsetet känner av var i rummet du är finns sedan länge i pc-baserad VR, och gör att det känns mycket naturligare. Men med mobil VR där du använder din telefon, finns inte detta, och är även klart mer avancerat att lösa utan att för den delen ha en massa kablar och prylar kopplade till mobilen.
Idag finns ingen riktigt bra lösning på detta än, men samtliga större VR-glasögontillverkare lägger stora resurser på att lösa saker. Google tror att man är på rätt väg, men tekniken tar för mycket ström och kraft för att göra bra än. Oculus har egna experiment med Santa Cruz, men finns bara på prototypstadiet än så länge. Det vi behöver är det som kallas ”inside out” tracking. Alltså kameror på VR-glasögonen som är riktade utåt och som läser av omgivningen. Jag räknar med att vi kommer att ha en bra eller åtminstone ok lösning för detta vid den här tiden nästa år. I takt med att PC-baserad VR tar stormsteg i kvalitet blir bristen på ovanstående allt mer tydlig för mobil VR. För att mobil VR ska lyckas måste detta lösas.