Half Life VR är Kungliga operans första VR-dansupplevelse. VR-tekniken gör det möjligt för operaentusiaster att kunna se traditionell dans även utanför operahuset i Stockholm.
Sebastian Lönberg, production manager för Kungliga Operan, ligger bakom Half Life VR – operans pionjärprojekt inom VR. Opera och balett är två traditionella konstformer med en historia äldre än elektriciteten.
– De båda förhåller sig starkt till traditionerna, men kan också vara innovativa och utforskande konstformer. På Kungliga operan försöker vi att hela tiden pusha utvecklingen framåt. Och Half Life VR är ett levande exempel på detta, säger Sebastian Lönberg.
Half Life VR är Kungliga Operans första VR-dansupplevelse. Företaget Robert & Robert inriktat sig på berättande via VR. Tillsammans med techföretaget har operan gjort sin första 360-gradersfilm och nu vill Sebastian fortsätta att utforska teknikens möjligheterna.
– Det har verkligen varit en fantastiskt erfarenhet. Det är en ny upplevelse som både inneburit utmaningar och möjligheter.
En utmaning var att få nog med scentid för att kunna arbeta fokuserat med filmen. Operans schema är minst sagt packat. Enligt Sebastian är programmet de kommande 24 månader färdigställt. Men genom god planering och bra teknik lyckades man ro iland projektet. Ett ytterligare motstånd var den personal som länge arbetat på Kungliga operan. De var flera som inte förstod vad VR skulle tillföra verksamheten.
– Vi fick lära personalen om tekniken och förklara för dem dess potential. Vi klargjorde vad linserna kunde se. En vanlig replik var – ” Ja, det där är en VR-kamera. Den kan se dig även om du står bakom den”.
VR som eget scenrum
Half Life VR blev en omdelbar succeé och den nominerades till Venedig filmfestival som bästa linjära kortfilm.
– Det var sjukt roligt och stort och det fick oss att bara vilja fortsätta.
VR-tekniken har haft betydelse för teknikutvecklingen på operan. De har använt den för att virtuellt testa projicering av ljus. Detta har sparat dem tusentals av kronor, menar Sebastian som tror på teknikens potential.
– Skulle exempelvis en ljus-designer i London eller Sydney tillsammans med vårt ljusteam i Stockholm kunna arbeta med ljusprojicering genom att använda VR? Troligen.
En hoppfull Sebastian tror att VR tids nog kommer att bli ett eget scenrum.
– Vi kan låta koreografer och regissörer göra verk specifikt riktade mot VR. Det är först då det blir intressant på riktigt. Alltså när vi inte bara dokumenterar ett dansframträdande utan använder VR som ett nytt scenrum. Jag tror vi kommer se riktigt intressanta saker framöver.
Som visuellt medie kan VR locka en ny publik.
– Tänk om vi kan få personer att uppleva våra föreställningar fast utan att de rent fysiskt behöver befinna sig i lokalerna. Med målsättningen att sprida kultur till fler är VR ett självklart redskap att nyttja.
Immersive Open House är ett regelbundet återkommande event i Stockholmdär du kan testa massor av VR/AR, mingla och inte minst lyssna på inspirerande föredrag från erfarna branschexperter. Genom våra Open House skapar vi en plattform för möten mellan VR/AR-proffsen, entusiasterna och de yrkesgrupper som kan dra nytta av att anamma tekniken tidigt. Vi ses väl på nästa Open House?’
Petter Stjernstedt
1 reaktion på ”Half Life VR- Kungliga operans pionjärprojekt inom VR”
Pingback: Videos från Immersive Open House - om immersivt berättande och film med hjälp av VR/AR - Immersivt / VRSverige