Institutionen för mediestudier satsar på 360 i journalistutbildning

Att 360 formatet nu sprider sig som en löpeld på de flesta seriösa nyhetsredaktioner är ingen överdrift. När jag jag för ett par veckor sedan besökte NXTMedias konferens i Trondheim visade det sig att Norges näst största dagstidning redan köpt in 360 kameror till alla sina journalister. Och det stannar inte där, då ledningen kräver att dessa kameror ska ut på alla reportage framöver. Det handlar inte om att man helt plötsligt ska byta ut traditionell bildhantering, utan att journalisterna själva måste lära sig använda det nya formatet. Mycket traditionell pressbild och planering behöver tänkas om när det gäller 360 och det lär man sig bara genom att träna.

Som första journalistutbildning i Norden satsar nu JMK, Institutionen för Mediastudier, vid Stockholms universitet på den nya 360-tekniken.

– Det är roligt att vi ligger framkant, säger Jesper Huor, lärare och ansvarig för kursen Digitalt berättad journalistik på masterprogrammet.

Under höstterminen har studenterna fått experimentera med JMK:s nya 360-kameror, kameror som kan fotografera och filma i alla riktningar. De har sedan producerat videoreportage för 360-formatet. Syftet med arbetet är att utforska VR-teknikens möjligheter att utveckla det dokumentära berättandet.

– I början var studenterna skeptiska mot tekniken, de tyckte att det lät krångligt, men när de kom igång och gjorde egna inslag blev nog både de och jag förvånade över hur bra det blev, säger Jesper Huor.

JMK
JMK

Reportagen har publicerats i en helt ny app som JMK:s utvecklare Fredrik Mårtenson tagit fram.

– Med appen kan man se reportagen med VR-glasögon av typen Google Cardboard, det ger den starkaste upplevelsen. Men det går också bra att titta på dem direkt på skärmen – då vridbar i 360 grader.

Appen, JMK VR (http://www.jmkplay.se/vr), finns på App Store (https://itunes.apple.com/us/app/jmk-vr/id1170491707?mt=8) just nu och fungerar än så länge bara till de senaste iPhone-modellerna – men den finns snart även till Android.

– Mobilappen kommer kontinuerligt utvecklas och fyllas på med nytt journalistiskt innehåll, säger Fredrik Mårtenson.

– Tekniken är ny och har vissa barnsjukdomar, och 360-videos passar inte för alla typer av berättelser, säger Jesper Huor, men vi lär oss allteftersom.

Ett format som tar storytelling till en ny nivå

360 och ny teknik i all ära, men det är hur den används som är intressant. Kan man med 360 berätta mer engagerande berättelser som bättre når genom mediebruset vi alla utsätts för varje dag, så är tekniken given i framtidens journalistik. Kraften bakom VR och i detta fallet 360 är det vi ofta relaterar till som empatimaskinen. Välproducerad 360 bild och film ger berättaren helt nya möjligheter att leverera en engagerande upplevelse för tittaren för att det är så mycket mer än bara bild och ljud. Med VR kan du bygga din storytelling med känslan av att vara på en annan plats och med de känslor som kommer av det. Det är oerhört kraftfullt som berättarmedium, och det är mycket glädjande att se att en av Sveriges journalistskolor nu satsar stenhårt på att använda sig av detta.

 

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!