Kom-igång-med-VR för företag, Del 1: Snabbstart

Här är en snabb och enkel guide till att komma igång med VR för företag. Börja redan idag genom att köpa in er första VR-utrustning till kontoret och sätta igång och testa. Som vi ska se längre fram i den här artikelserien så kan det innebära en betydande avkastning på investerade pengar att komma igång tidigt med en ny teknologi som VR (Virtual Reality), och snart också AR (Augmented Reality). (Här hittar du Del 2: affärsnyttor och case och Del 3: ditt företags strategi och VR i denna artikelserie!)

 

Det första steget är att testa VR

ms paint - en bra förberedelse innan photoshop släpptes

Man kan jämföra det med när Microsoft Paint kom ut 1985. Den som kom igång tidigt med Paint hade ett fantastiskt försprång 1990 när Photoshop lanserades. På liknande sätt kan VR upplevas som ganska primitivt just nu, men med tanke på den närmast exponentiella tekniska utvecklingen så kommer VR-teknologier snart att utgöra oumbärliga verktyg för företag.

Så genom ta reda på vad tekniken är kapabelt till idag, kan du få en uppfattning av hur det kan hjälpa ditt bolag att ligga steget före i den närmaste framtiden.

Här är några olika alternativ du kan välja mellan, utifrån hur stor budget du har:

Lågbudget (100 kr)


Mellannivå (10.000 kr)


Avancerad nivå  (20.000 kr)

VR för företag: Lågbudget

Google Cardboard - enklaste varianten av VRFör runt 100 kr kan du köpa ett eller två par Google Cardboard. De fungerar med i stort sett alla smartphones och finns i de flesta elektronikbutiker. Du kan enkelt ladda ner Google Cardboards egna app gratis från Google Play (om du har en Android-telefon) eller från Apple App Store (om du har en iPhone).

Google Cardboard Appen
Bild från appen ”Cardboard”

Bara genom att titta på den förinstallerade rundvandringen i Google Cardboard, där du bl.a. kan fiska i ishavet, får du en uppfattning om hur lätt det är att fullständigt bli absorberad i en VR-upplevelse, även om upplösningen är låg.

vTime - mobil app för social vr
vTime

För att fullborda lågbudget-upplevelsen kan du prova vTime. Det är en social miljö som låter dig interagera med andra VR-användare online. Det kan ta lite tid att ladda ner och installera vTime innan du kommer igång med det. Men det är gratis, så det är ett bra alternativ om du har nollbudget och bara vill testa.

VR för företag: Mellannivå

 

samsung gear vr

För ungefär 800 kr kan du köpa ett Samsung Gear VR-headset. Gear VR är kompatibelt med de flesta Samsung-telefoner (En Samsung-telefon ligger på 6000 kr i runda slängar).

The People's House - Rundtur i Vita Huset i VR
Rundtur i Vita Huset i VR

Vissa funktioner kommer med förinstallerade. Börja till exempel med att titta på några videoklipp i 360°. Som till exempel kan du uppleva att vara på en strand på Tahiti, se på dinosaurier med David Attenborough, eller få en rundtur i Vita Huset. 

Gear VR - Rooms social vr
Gear VR – Rooms

Om du har köpt flera uppsättningar av Gear VR, kan du prova den förinstallerade appen ”Rooms”. Starta ett party och bjud in dina kollegor att umgås. Ni behöver inte vara i samma rum för att det ska funka (eller ens i samma världsdel).  

vTime social VR
vTime – Boardroom

Om du vill ha en ännu djupare social upplevelse kan du ladda ner appen vTime och börja socialisera online med andra spelare.

VR för företag: Avancerad nivå

a) Oculus Rift

Oculus Rift

Om du har en något större budget och en tom skrivbordsplats så kan du skaffa en Oculus Rift. I sitt grundutförande kostar Rift-utrustningen ungefär 6000 kr (uppdatering: Nu kostar Oculus Rift inklusive Touch-handkontroller endast 4.300 kr!). Dessutom behöver du en Oculus-redo PC (kostar från 8.500 kr och uppåt).

Rigga upp utrustningen på ett skrivbord med en kontorsstol. Första gången du gör installationen tar det ungefär 1,5 timme. Efter det kan du sätta upp utrustningen på ett par minuter.

Medium, skulpterings-app för Oculus Rift
Medium för Oculus Rift

Det första spelet att prova Medium, som är gratis för Oculus Rift. I Medium kan du rita och skulptera fritt i VR, även när du sitter ner i en kontorsstol. Upplev hur enkelt det är att rita och skapa dina egna konstverk, flytta runt dem som du vill, eller ändra deras storlek. Även för den som inte är så bra på att rita är det en häftig upplevelse att kunna skapa och kontrollera sin egen värld.

Du kan också göra Medium till en social upplevelse. Medan en person spelar kan alla andra följa händelserna på dataskärmen (eller på en storbildsskärm, om ni vill blåsa upp bilden på en sån). Det är lätt att göra charader där en person ritar och de andra försöker gissa vad som avbildas. Ett annat sätt att göra spelet mer socialt är att låta olika spelare bygga vidare på varandras skapelser, vilket brukar locka till en hel del skratt.

Keep talking and nobody explodes

Andra upplevelser som Oculus Rift erbjuder är t.ex. spelen Keep talking and nobody explodes, VR Chat och Minecraft. Dessa låter dig utforska hur folk umgås och samarbetar för att skapa saker i VR mer i detalj.

 

b) HTC Vive

 

htc Vive

Ett lite dyrare alternativ för dig som värderar smidig ”room-scale VR” framför allt annat, välj en HTC Vive. Den kostar ungefär 7000 kr. Du behöver också en Vive-redo PC (från 8.500 kr och uppåt). Avsätt en yta på minst 1,5×1,5 m2 för att rigga upp utrustningen. Om du har plats så kan du använda en yta på upp till 4×4 m2.

Första gången kommer det ta dig ungefär 1,5 h att sätta upp utrustningen, men efter det går det på tio minuter.

Tilt Brush till HTC Vive - måla i 3d
Tilt Brush till HTC Vive

Det första spelet att testa är Tilt Brush (300 kr). Det låter dig måla fritt med ljus och färger med en frihet och enkelhet som saknar motstycke, eftersom du kan stå upp och röra dig runt i rummet nästan helt utan begränsningar.

För att utforska mer i detalj hur användare använder den rumsliga friheten för att umgås och skapa saker tillsammans i HTC Vive’s VR-miljöer, kan du även här kolla in spelen Keep talking and nobody explodes, VR Chat och Minecraft. Friheten att röra sig runt i rummet tillsammans med andra ger ett oslagbart intryck av hur stort genomslag VR faktiskt kan komma att ha i våra professionella liv.

berg-och-dalbanespel till VR
Användare som spelar berg-och-dalbanespel, får panik, och faller omkull.

OBS! 

Om ni testar VR där användaren står upp och spelar (istället för att sitta på en stol), så tänk på att vissa spel kan lura spelarens balanssinne så till den grad att denne kan falla handlöst mot golvet. Låt ALLTID någon stå bredvid spelaren och vara beredd att fånga upp denne, om ni spelar spel där VR-omgivningen rör sig. Undvik också att sätta upp VR-riggen i närheten av öppna fönster, bara för säkerhets skull. Slutligen, ha i åtanke att VR-upplevelser kan upplevas som extremt verklighetstrogna, vilket kan leda till panikattacker för den som är känslig för t.ex. berg-och-dalbanor, höga höjder, eller skräckspel. Så se alltid till att varna användaren innan ni utsätter någon för sådana upplevelser.

Sådär! Nu har ni kommit igång med VR. I nästa artikel tittar vi på affärsområden där VR-tekniken kommer att ha en stor påverkan, följt av hur ert företag kan sätta en strategi för att bevaka och tjäna pengar på VR.

Bild av Michael Weinstock

Michael Weinstock

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Michael Weinstock

Michael Weinstock

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!