HTC satsar på egen appstore för VR-upplevelser
HTC kommer inom kort att lansera en egen appstore för VR-upplevelse med namnet Viveport. Den nya butiken för att köpa VR-appar är dels ett sätt att sälja VR-upplevelser i Kina där Valves Steamplattform inte är en etablerad aktör än, men även en plattform för att visa upp icke-spel upplevelser. Viveport kommer att finnas tillgänglig på webben, i mobilen, som Windowsapp och dessutom som specialbyggd app för Vive.
Ägare av HTC Vive har hittills använt SteamVR som huvudleverantör när det gäller nya appar och spel. Steam är en extremt populär och mogen plattform för allt inom pcspel, men med Viveport vill HTC komplettera Steam med VR-upplevelser som är mer inriktade på en bredare bas än underhållning.
Viveportbutiken är ute efter att erbjuda annat än spel för VR, med fokus på utbildning och kreativt innehåll. En mängd olika intäktsskapande alternativ planeras för utvecklare, med både köp i appar och prenumerationer. När det kommer till exklusivitet har det varit ett känsligt ämne bland några VR-fans, men enligt HTC är inte målet att skilja ut upplevelser och bara promota saker som bara fungerar på HTC Vive. ”Vi rekommenderar utvecklare att publicera sina VR-appar på många platser som möjligt.”
En plats för utbildning, konst och nydanande experiment
Viveport planerar att bli stället man går till som både konsument och utvecklare då man vill få tag i upplevelser som video, konst, utbildning, resor, experimentella projekt och mycket annat.
Viveport som marknadsplats för VR-appar kommer att rullas ut globalt under hösten. HTC har dock redan öppnat registrering där du som är intresserad av applikationsutveckling på Viveport kan få tag i manualer och SDK för SteamVR men även plugins för Unity och Unreal-garfikmotorerna. Viveport SDK kommer att stödja både köp-appar samt försäljning inuti appar.
Detta drag av HTC är inte inte avsett att ersätta SteamVR på något sätt, säger Rikard Steiber som är vice president för VR hos HTC. Viveport är mer tänkt att täcka upp andra VR-kategorier än spel. Och vi tror att detta kan leda till att helt nya användningsområden för VR föds.