Efter 40 år i mediebranschen var det dags för nåt nytt. För att kunna satsa helhjärtat på VR sa Michael upp sig från jobbet. Idag har han i bagaget en mycket uppmärksammad film som tagit honom till flera prestigefyllda filmfestivaler världen över.
I 40 år arbetade Michael Wall inom media. Han fastnade snabbt för den innovativa VR-tekniken och inom kort hade han i sin hand sin första egenproducerade VR-film. Sepsis handlar om Christina från Lund som drabbas av blodförgiftning, även kallad sepsis. Runt 10 miljoner dör årligen av sjukdomen. I dokumentären får Christina berätta om sin kamp för överlevnad. Michael tyckte det var en spännande utmaning att få använda den senaste tekniken.
– Det var en utmaning att filma då man med en VR-kamera kan se sig runt 360 grader. Då gäller det att tänka fler steg än ett, säger han.
På resande fot bär han alltid sin VR-kamera
På filmfestivaler som Los Angeles Independent Film Festival Awards och Calcutta International Cult Festival har filmen visats. På resande fot bär Michael alltid med sig sin 360-filmkamera. I Calcutta dokumenterar han händelserna. Resultatet blev God is One. I filmen följer vi Michael och hans flickvän på deras promenad längs Calcuttas kvarter. Turen går genom matmarknader, trånga stånd och över trafiktäta gator.
Fyra konkreta tips till VR-filmaren
1. Fundera på vart du kan gömma ditt kameracrew. Eftersom kameran går att vrida 360 grader så gäller det att gömma sig väl.
2. Se till att miljön är ren. Det är först när du kommer hem som du upptäcker om du glömt nåt. Du vill inte av misstag inse att du någonstans i den befintliga miljön skrivit ner din bankkod.
3. Du måste ta beslut kring om du vill ha en eller flera scener. Fundera på varför du gör som du gör och hur det kan påverka slutresultatet.
4. Tänk på ljussättningen. Titta från alla tänkbara vinklar att din skugga inte syns i bild.
Att filma med VR ger dig som filmskapare helt nya möjligheter, menar Michael.
– Det är ett nytt sätt att göra journalistik och film på där man fångar betydligt mer än med en vanlig filmkamera. Så var vaksam och ha kul.
Se Michaels och de andra talarnas presentationer från Immersive Open House med tema ”Storytelling i VR/AR” , inspelat den 16 oktober.
Immersive Open House är ett regelbundet återkommande event i Stockholmdär du kan testa massor av VR/AR, mingla och inte minst lyssna på inspirerande föredrag från erfarna branschexperter. Genom våra Open House skapar vi en plattform för möten mellan VR/AR-proffsen, entusiasterna och de yrkesgrupper som kan dra nytta av att anamma tekniken tidigt. Vi ses väl på nästa Open House?
Petter Stjernstedt
1 reaktion på ”Michael Wall – Om VR-filmen som tog honom hela vägen till Los Angeles”
Pingback: Videos från Immersive Open House - om immersivt berättande och film med hjälp av VR/AR - Immersivt / VRSverige