Varför Mixed Reality är en problematisk term för VR/AR

Mixed Reality används idag för att beskriva flera olika saker. I denna artikel reder vi ut definitionerna och föreslår en tydligare terminologi.

När man pratar om VR- och AR-teknikernas framfart så är det fler än vi som vill samla VR och AR under ett tak och hitta ett gemensamt namn för dem. Det är en helt ny sorts upplevelse att plötsligt befinna sig i samma värld, samma “verklighet” som digitala objekt och miljöer. Det gäller både VR och AR, och det skiljer sig från de skärmar vi är vana vid. Då är det väl bra med en term som beskriver båda?

Mixed reality har blivit en brett använd term som samlingsnamn. Termen Mixed reality kommer från forskarna Paul Milgram och Fumio Kishino som presenterade en modell för “the virtuality continuum” redan 1998 (mer om det nedan). Därefter är det Microsoft som bland storföretagen har kämpat hårdast för att slå mynt av mixed reality.

Mixed reality augmented reality virtual reality XR infografik
Vad är det egentligen man syftar på när man säger ”mixed reality”?

Problemet är att “mixed reality” idag används för att syfta på minst TRE olika saker. Detta orsakar onödig förvirring. Kanske är det ett symptom för den immersiva industrins isolerade siloer där AR-folk inte alltid kommer överens med VR-folk? Låt oss hursomhelst gå igenom och försöka reda ut dessa tre betydelser! 

1. Mixed Reality: ett spann mellan fysisk och digital verklighet

Detta kommer från ovannämnda forskares paper. Här menar man att AR är långt åt ena hållet och VR ligger i den andra änden. ”Mixed Reality” används för att beskriva allt emellan digitalt och verkligt.

mixed reality spectrum

Rekommenderar vi denna användning?

NEJ. Det finns nu en bättre term som används för samma syfte, och det är “XR” där “X” kan stå för vilken verklighet som helst – full AR, full VR eller allt däremellan (well… det kan visst även stå för “eXtended”. Suck…). Det är en specifik, förståelig och logisk term även om den mest lär användas av investerare, ingenjörer och entusiaster.

Det största problemet med MR är att Microsoft har glidit på paraply-innebörden av ordet och låter det betyda både (specifikt) AR som i Hololens OCH (specifikt) VR som i deras Windows Mixed Reality-headsets (som alltså är VR-glasögon och inget annat!). Det skapar bara förvirring. Att de har gjort ”Windows Mixed Reality” till ett varumärke är också en trist monopolisering – gillar man inte Microsoft så blir det att man inte heller gillar ”Mixed Reality”.

XR är inte helt perfekt heller, men verkar ha blivit det mest använda av “insiders” i branschen. Andra alternativ är immersive computing/immersive technology och spatial computing.

Vi gillar “immersive”, då det tar användarens perspektiv snarare än sätter ingenjörskapet och tekniken i fokus. Men, det finns ingen perfekt svensk motsvarighet till engelskans immersive. Omslutande? Uppslukande? Nja…

Vad ska vi säga på svenska då? Vi använder helst immersiv teknik som paraplyterm för VR/AR (XR) (eller immersiv media om man pratar om innehållet). “Immersivt” finns ännu inte i Svenska Akademins Ordlista, men om fler börjar använda det så kan det få ett genomslag!

2. Mixed Reality: “En bättre form av Augmented Reality”

Med den här definitionen vill man skilja AR (“där grafik visas ovanpå verkligheten”) från MR (“där de digitala objekten interagerar naturligt med den vanliga verkligheten”).

Isåfall är Google Glass och Pokemon Go augmented reality, medan Hololens och Magic Leap är mixed reality.

Rekommenderar vi denna användning?

NEJ. Vi kan hålla med om att rena “personliga head-up displays” som Google Glass är något helt annat än Magic Leap. Vill man vara noggrann så bör man kalla sån hårdvara för “smartglasögon” och inte AR-glasögon (även om vi inkluderar Google Glass m fl i vår genomgång om “allt om AR-glasögon”).

Vi kan till och med hålla med om att Pokemon Go i sin första version faktiskt inte var AR. (Eller, bara om man vill kalla det för AR om man skulle använda MS Paint för att rita en clownnäsa ovanpå ett porträttfoto av någon.) Spelet använde ju bara en platt videoström från mobilkameran, och lade animerade figurer ovanpå  (åtminstone innan Pokemon Go fick en uppdatering kompatibel med ARkit på iphone…).

MEN så fort man har något slags igenkänning av plan/markörer eller rudimentär 3d-scanning av omvärlden (som ARKit / ARCore gör på hårdvarunivå, och Facebook AR / Snapchat Lenses gör på mjukvarunivå) så blir resultatet ett slags naturlig interaktion med verkligheten. Sålunda räcker AR som ord för båda.

3. Mixed Reality: En mix mellan virtuell verklighet och ickedigital verklighet

Oftast syftar man här på de “trickfilmade” videos från VR-spel där spelaren filmas mot en green screen och på skärmen ser ut som hen befinner sig i den virtuella världen (genom att man synkar den riktiga kameran med en kamera på motsvarande position i VR). Då kan det se ut som nedan. (Vill ni testa på detta som en företagsaktivitet så erbjuder vi det och mycket annat här!)

Men i förlängningen kan det innebära vilken mix som helst mellan VR, AR, platta digitala världar och den vanliga verkligheten. (Detta kallas även Hybrid Reality eller Augmented Virtuality.)

Rekommenderar vi denna användning?

JA. Det kommer finnas behov av ett ord för att beskriva interaktion mellan användare (och objekt) i VR, AR, telefonskärmar och vanlig verklighet. Framtidens ”VR-glasögon” / ”AR-glasögon” kommer kunna skifta mellan VR/AR-läge, så skillnaden mellan de två kommer inte bli lika viktig. Mixed Reality får då en betydelse som implicerar något socialt och inkluderande.

Umgänge mellan virtuella och fysiska världar i Facebook Spaces

Detta kan inbegripa:

  • att göra ett FaceTime-samtal från Facebook Spaces till en vanlig mobil
  • att en 3d-inscannad avatar kan “holoportera” in sig i ett möte med någon i VR
  • att man kan spela VRChat eller Rec Room på en vanlig datorskärm tillsammans med användare i VR-headsets
  • eller vilka andra blandningar man kan tänka sig mellan spatial och platt media.

Avslutningsvis…

Enklast är som sagt om Mixed Reality har EN definition. Istället för de tre definitioner som nämns ovan rekommenderar vi således att använda:

  • XR” eller helt enkelt “immersiv teknik” för att syfta på paraplytermen för VR och AR
  • Mixed Reality” för att mixa VR, AR, platt digital verklighet och vanlig verklighet
  • Augmented Reality” för att lägga på digitala objekt ovanpå den vanliga verkligheten.
  • (Och “smartglasögon” om de digitala objekten inte har visuell förankring i den vanliga världen)

Vad tycker du – håller du med om att Mixed Reality har en otydlig definition idag? Är det bättre att dela upp definitionen så XR, Mixed Reality och Augmented Reality syftar på skilda saker? Skriv en kommentar, eller låt oss veta din åsikt på facebook eller twitter!

Bild av Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

2 reaktioner på ”Varför Mixed Reality är en problematisk term för VR/AR”

  1. Pingback: Allt om Oculus Quest: nytt fristående VR-headset för 399 dollar! - VRSverige

  2. Pingback: VRSverige byter namn till Immersivt.se + lanserar kurser + mer! - Immersivt / VRSverige

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!