Bärbara skärmar framför dina ögon finns redan i form av Google Glass och andra VR headset, men forskare i Australien har nu lyckats skapa grunden för att integrera denna utveckling med kontaktlinser. Det är en forskningsgrupp från University of South Australia som nu försöker ta denna utveckling till en helt ny nivå, för att så småningom kunna förvandla dina kontaktlinser till datorskärmar.
Tekniken skulle kunna blir ett genombrott både inom kontaktlinsindustrin och såklart VR/AR industrin. Vad de har skapat är ett ”proof of concept”, som visar på forskning där polymerfilm kan appliceras på befintliga kontaktlinser. Polymerfilmen innehåller organiska transistorer som forskarna har lyckats att leda ström igenom, och detta innebär i sin tur att det blir möjligt att konstruera små elektriska kretsar direkt på linserna. Kretsarna som skapas på filmen kan sedan användas för att bygga sensorer som exempelvis mäter glukosnivåer och andra värden med hälsoaspekter, men mer intressant är att man nu också kan konstruera små skärmar som täcker linserna. Transistorerna odlas på polymerfilmen på nanonivå, och har visat sig vara säkert.
”Vi har alltid vetat att vår filmbeläggningsteknik hade potential för att användas i många tillämpningar men vi har nu tagit det ett steg längre genom att bevisa att vi kan göra biokompatibla, ledande polymerer på nanonivå och odla dem direkt på en kontaktlins” säger Drew Evans, docent vid University of South Australia.
Som med all forskning i framkant, är detta än så länge endast ett genombrott som visar att det är tekniskt möjligt. Om och när denna lösning kan lanseras på en konsumentmarknad är givetvis allt för tidigt att säga. Troligtvis tar det ett antal år innan vi får se VR headset som baseras på kontaktlinser, men visst är det spännande att blicka framåt.
Källa: http://phys.org/ , http://www.unisa.edu.au/research/mawson-institute/