Motion capture-teknik har använts av spelutcecklare och filmstudios i Hollywood i flera år, men det har än så länge inte varit tillräckligt billig för att få något genomslag på konsumentmarknaden. Noitom lyckades att ändra på vissa av dessa regler under 2014, med deras framgångsrika kickstarterkampanj för Perception Neuron, ett relativt billigt motion capture-system som sedan dess blivit använt av bla filmskapare, animatörer, spelutvecklare, idrottare, forskare och sjukvårdspersonal. Perception Neuron fokuserade på att spåra hur din kropp rör sig, men Noitoms nya lösning är i stånd att spåra mycket mer.
Projektet som kallas ”Project Alice” är Noitom nyaste motion capture produkt och som utvecklats helt med VR i åtanke. I ett pressmeddelande förra veckan i Kina, sade företaget att Project Alice är ett kommersiellt VR system, mocap kostym, optiskt spårning, VR handske och dator som kan skapa ”mycket uppslukande” VR upplevelser för användarna.
Projekt Alice finns i tre olika lösningar med olika prisklasser. Ett paketet för hemmet baserad på standard PC VR, en för roomscale och ett större paket för nöjesparker liknande det vi sett i The Void.
Projekt Alice verkar använda en kombination av IMU, som de som finns i Perception Neuron, och ett optiskt system liknande det som finns i Optitrack. Värt att notera är att detta system ger möjligheten att spåra i stort sett alla objekt du vill, och som tydligt syns på bilderna via spårningsmarkörer på tex papperskorgen och basketbollen. Detta sätt att kombinera olika spårningstekniker öppnar dörren för ett otal möjligheter där man lätt kan skala upp upplevelser för större miljöer.
Enligt Noitom fick projektet sitt namn från Lewis Carroll klassiska,Alice i Underlandet, och företaget hoppas såklart ge sina användare en ”magisk sagolands upplevelse” med det nya motioncapture-systemet. Men det tar vi för givet i VR nuförtiden 🙂
Tilläggas bör även att denna version av ”Project Alice” för tillfället endast är en B2B-lösning fokuserat på den kinesiska marknaden.