Det pågår just nu en juridisk batalj mellan ZeniMax och Facebook. Kortfattat kan man förklara det på följande vis:
ZeniMax äger spelutvecklaren Bethesda som ligger bakom kassasuccéer som Fallout, Elder Scrolls och Dishonored. Sedan ett par år äger man även iDSoftware som med John Carmack i spetsen ligger bakom Doom, Quake, Wolfenstein och Rage. Så långt är alla överens. Men nu har vi ju det här med VR och Oculus Rift som krånglar till saker. I samband med att Oculus grundare Palmer Luckey drog i gång företaget och tog fram den första prototypen, kontaktade han John Carmack för hjälp. Året därpå sa Carmack upp sig hos ZeniMAx och började jobba på Facebook.
ZeniMax stämmer Oculus strax efter Facebooks förvärv
ZeniMax hävdar alltså att detta inte gått helt rätt till och säger att det är deras stulna teknologi som ligger bakom Oculus Rift. Strax efter Facebook köpte Oculus VR för 2 miljarder US dollar under 2014, stämde man Oculus VR för företagsspionage. I den ursprungliga stämningsansökan står följande:
”Under många år investerade ZeniMax tiotals miljoner dollar i forskning och utveckling, inklusive forskning om virtuell verklighet och liknande. Under 2011 och 2012 var John Carmack, en synnerligen erfaren och mycket kunnig ZeniMax-programmerare, teknisk chef för ZeniMax Texas-baserade dotterbolag, id Software. Han forskade då bland annat om tekniska frågor i samband med virtuell verklighet” Stämningsansökan fortsätter med: ”Carmack och andra ZeniMax-anställda har genomfört denna forskning på ZeniMax kontor, på ZeniMax datorer och använt ZeniMax resurser.”

ZeniMax ökar trycket på Oculus VR
Men under gårdagen la ZeniMax till följande stycke i sin stämning där man tydligt och klart deklarerar att John Carmack är en tjuv.
Facebook svarar på anklagelserna
Ord står mot ord i en förhandling som lär dra ut på tiden
Intressant nog verkar Oculus ägt aktier i ZeniMax vid ett tillfälle i slutet av 2012. Enligt uppgift så erbjöd Oculus två procent ägarandel för det man kallade ”code-sharing” där Carmack skulle jobba som teknisk rådgivare till Oculus. Dessutom erbjöd man ytterligare 3 procent ägande om ZeniMax investerade $ 1.200.000 i Oculus. ZeniMax kontrade då med ett erbjudande som Oculus senare kommenterade med orden ”så långt ifrån verkligheten att vi undrar om det finns något hopp över huvud taget” Men enligt ZeniMax själva så pågick ytterligare diskussioner under en tid, som dock var ännu mindre gynnsamma för spelutvecklaren.
Även om ZeniMax hävdar att ursprungliga erbjudandet handlade om aktieslag som kunde spädas ut, skulle fem procents andel av Oculus varit värt ungefär 100 miljoner US dollar, när Facebook senare köpte Oculus. Efter att ZeniMax lade till den nya texten i stämningen under gårdagen har Facebook kommenterat följande:
”Detta klagomål från ZeniMax visar endast ena sidan av hela historien. Vi fortsätter målet i tron att denna stämning inte har några meriter, och vi kommer att behandla alla ZeniMax framtida påståenden i domstol.”
Vi fortsätter att följa fallet i takt med att ny utveckling sker.