NOLO är en intressant produkt av flera skäl. Dels försöker man lösa positional tracking, dvs spårningen som gör att du fysiskt kan gå runt i rummet i mobilbaserad VR. Men man vill även göra så att du kan koppla upp dina mobila VR-glaögon mot Steam för att kunna köra samtliga spel som är utvecklade för HTC Vive. Det låter som en fantastisk produkt, men fungerar det verkligen?
Det är väl ingen som säger emot det faktum att priset på en HTC Vive som ligger på ca 9000kr + kostnaden för en dator gör att det är svårt för många människor att ha råd med bra VR. Det är just detta som NOLO vill lösa. Produkten använder en sändare, en mottagare och två handkontroller och gör att man kan få så kallad ”roomscale” VR i sin smartphone. Det gör att du med ett billigt headset som cardboard, gearVR eller Daydream nu kan spela hela katalogen av spel och upplevelser som är gjorda till Vive. Om du har en dator vill säga.
Lyckad kampanj med förväntad leverans innan sommaren
Även om tekniken är långt från bevisad än, så verkar VR-fans överlag hoppas mycket på teknik som detta, då NOLO har lyckats finasiera sin kickstarterkampanj på bara ett par timmar. Idén var att försöka ta in 50.000 USD, men man har redan passerad detta och har i skrivande stund 115.000 USD, dessutom är det fortfarande 30 dagar kvar. Om du är intresserad kan du stödja kampanjen med 99 USD och får då ett komplett NOLO-set hemskickat innan sommaren om allt går som det ska. Som vanligt är ett köp på kickstarter inte en garanti för att man ska få något, utan mer att man stöder ett projekt som utvecklar saker som man är intresserad av. Vilket i de flesta fall leder till att man faktiskt får produkten. Men ingen garanti.
Intressant nischprodukt med enorm potential
Produkten är intressant som sagt, och låter nästan för bra för att vara sant. Så vi håller oss som vanlig positivt skeptiska tills vi testat produkten själva. Dels kräver lösningen att du har en fullt fungerande speldator (minst 10000 SEK) och sen undrar vi också över den tråkiga fördröjning som kommer av att bilden måste skickas från datorn till telefonen. LYRobotix som ligger bakom NOLO hävdar att man håller sig under 20 millisekunder, men det är fortfarande ett frågetecken. Om streaming från dator till smartphone lägger till för mycket fördröjning mellan att du rör på huvudet tills dessa att bild kommer in i ögonen, kan VR bli ospelbart för många. På bilden ovan ser man att det bara finns en basstation, så frågan är om ocklusion blir ett problem när något hamnar mellan basstationen och mottagaren på headsetet.