Virtuell verklighet är tekniken som har hänfört mig dagligen i snart fem år nu. Att få jobba med att inspirera, visa och vägleda andra i denna nya värld är en ynnest! Och – att dessutom se, i mina egna uppdrag och i min globala omvärldsbevakning över immersiv teknik, den effekt som kan uppnås med VR i yrkessammanhang är inget mindre än magi.
Men vilka är egentligen beståndsdelarna i denna magi? Varför är VR så speciellt? I denna artikel bryter vi ner “VR-effekten” i fyra steg som bygger på varandra. Du kan se dem som delleveranser – var för sig förtjänar de abolut att kallas superkrafter, och när man kan få flera på en gång, då har man nåt alldeles speciellt. Då kör vi!
1. Du kan uppleva vad som helst – VR är immersivt
Det tar mindre än två sekunder från att någon tar på sig ett VR-headset för första gången, till att deras hjärna har övertygat kroppen om att de har hamnat någon annanstans.
”Immersivt” blev ett nyord i Svenska Akademins ordlista 2019, och betyder uppslukande eller omslutande. När synsinnet – vårt dominerande sinne – “kapas” så är illusionen direkt och påtaglig, oavsett om den nya miljön är 360-filmad eller 3D-modellerad.
Denna superkraft med VR började direkt användas som verktyg för storytelling av reklambyråer, såklart. Volvo var faktiskt ett av de första varumärken som började bjuda sina kunder på VR genom kartong-headsetet Google Cardboard redan 2014. Det är också ett effektivt sätt att tillskansa sig (och framförallt minnas) ny kunskap. Walmart använder VR’s immersiva superkraft till att utbilda sin personal, inte minst i den kritiska onboardingfasen för nyanställda, då man ska orientera sig bland många nya miljöer, personer och arbetsverktyg. Även på skolor som Björknässkolan i Saltsjö-Boo har det pilotats att kunna ge elever utflykter genom VR som en effektiv pedagogisk metod.
Kultur är också något som vinner på det immersiva. Art Plunge är en underbar (och svenskutvecklad!) VR-app som låter användaren träda in i 3D-tolkningar av kända konstverk som t ex Mona Lisa och van Goghs Stjärnenatt. Cirque Du Soleil har skapat flera VR-specifika föreställningar som omsluter tittaren i fantastisk akrobatik, estetik och musik utan att man behöver ta sig till Las Vegas.
Och äldrevården har överraskande nog blivit en rapp anammare av VR, där Film Stockholm bl a möjliggör för äldre att besöka Skansen och uppleva andra välbekanta såväl som nya platser genom tekniken.
Du ser – bara detta att hamna någon annanstans kan vara nog så kraftfullt! Men det är bara början…
2. Du kan GÖRA vad som helst – VR är interaktivt
Med VR hamnar du inte bara någon annanstans. Du har också händer att manipulera din omgivning med – och på ett mer precist och verklighetstroget sätt än du någonsin har interagerat med det digitala!
Mycket av VR-teknikutvecklingen drivs på av den stora marknaden för spel, men möjligheten att simulera både påhittade och verkliga aktiviteter medför också mängder av nyttor för jobbet.
Till att börja med så är VR som ren rekreation inte att förakta i professionella sammanhang. Se bara på Daniel Kemppi som besöker barn på sjukhus och ger dem en välkommen paus från en trist verklighet. Genom leken lyfts humöret, och trots att syftet inte är terapeutiskt så har man också sett en läkande effekt. Och vi på Immersivt har genom åren hållit i VR som lättsam AW- eller konferensaktivitet hos hundratals företag. Det tävlas, samarbetas, tjuts av skratt och blir en upplevelse som uppskattas och skapar glada minnen för livet!
I exemplen ovan uppnås en stark effekt bara genom de spel och andra appar som finns ute på de vanliga konsumentplattformarna.
Om man sedan tar detta med virtuella, digitaliserade aktiviteter ett steg längre så kommer man till detta med scenarioträning, där potentialen för VR i verksamheten verkligen börjar bli uppenbar.
SJ uppdaterar sin vagnpark, och 2500 anställda med tågen som sin arbetsplats måste lära sig gamla och nya rutiner i ny miljö och med ny utrustning. Detta löser SJ med VR-träning! Hos socialtjänsten i Mölndal tränar personalen i VR för att bemöta konfliktnära situationer, och på Mäklarhuset utbildar man i säljteknik genom VR-scenarioträning.
För att avsluta poängen om att interaktion är en superkraft hos VR går vi tillbaka till ett exempel från vården. Genom att få träna på fysiska rörelser i en VR-värld har man fått otroliga resultat på människor som varit komplett förlamade från midjan och neråt. I projektet Walk Again (12 patienter) från 2016 så återfick samtliga patienter viss känsel i benen. Några av dem återfick till och med viss rörelseförmåga och kunde efter VR-träningen utföra sina toalettbestyr själva.
3. Du kan SKAPA vad som helst – VR är kreativt!
Efter att du har upplevt och gjort vad som helst inuti färdigproducerade världar, simuleringar och spel, så kan du börja utforska den kreativa superkraften med VR. Bara fantasin sätter gränserna för vad du kan skapa, och det finns gott om användarvänliga appar att börja testa för att måla, skulptera, 3D-modellera eller varför inte komponera musik inuti VR. Om det som ska designas är ett objekt eller en scen i vår vanliga tredimensionella värld så finns det inget mer intuitivt verktyg än VR för tidigt prototypande såväl som skarp produktion.
Fordonstillverkarna har tagit till sig denna aspekt av VR till fullo. För att börja på hemmaplan: På Volvo sparar man numera in minst halva designtiden för att formge nya bilar med det superavancerade finska Varjo-VR-headsetet. Hyundai berättar om liknande effektiviserad designprocess för sin Kia K5 generation 3-modell. Och när Bell skulle ta fram en hypermodern ny sorts helikopter gick designarbetet 10 gånger snabbare med VR än utan!
Stadsplanering kan nå en helt ny nivå av visualisering med VR. Nu senast visade Helsingfors framfötterna när de bjöd in till sin återskapade digitala tvilling av hela staden – och höll konferensen World Summit on Digital Built Environment, WDBE, helt i VR i den virtuella kopian!
Även i Hollywood är man pionjärer på att använda VR i produktionen. Filmerna från Disney/Marvel känner vi alla till som några av de mest filmeffektstunga och visuellt avancerade någonsin. När Iron Man-regissören Jon Favreau skulle ge nytt liv åt Lion King i den verklighetstroget 3D-animerade nyfilmatiseringen 2019 så skapade hans team en hel virtuell produktionsmiljö där all scenografi, allt foto och skådespeleri utfördes primärt i VR, vilket gav skaparna full kreativ kontroll över ljusförutsättningar, vinklar, inramning… titta bara på bakom kulisserna-videon där de fnittrar att VR-tekniken får dem att känna sig som gudar!
Och har man inte samma resurser som Hollywoodjättarna för att ta fram sina egna dyra VR-verktyg, så sker det också spännande utveckling i filmvärlden här på hemmaplan. Den kommande Jönssonligan-produktionen använde sig av det nya svenska VR-previs-verktyget Monocular för att underlätta arbetet med specialeffekter och planering av scener. Samma verktyg används också i den internationella storproduktionen för streamingserien Brave New World!
Nu i de senaste exemplena har vi faktiskt också börjat nosa på nästa superkraft i VR. För att jobba effektivt i team behöver ni nämligen inte ens vara på plats tillsammans tack vare VR – tekniken överbryggar alla avstånd!
4. Du kan mötas över avstånd – VR är kommunikativt/kollaborativt!
I vår nya, digitala värld är VR det ultimata verktyget för kollaboration. Coronakrisen har på ett abrupt sätt visat oss alla att vi kan klara av det som miljörörelsen har sagt varit nödvändigt länge – att sluta med eller drastiskt skära ner på onödiga transporter och fysisk lagerhållning av människor (dvs ”kontorsarbete”, med allt vad det innebär), effektivisera och digitalisera mer. Plötsligt aktualiserades frågan från att ”bara” handla om ett nödgat skifte på 3-5 år… till att skölja över oss som en våg på några veckor. Och VR kan bidra till att göra skiftet på ett sätt som inte förminskar kontakten med andra människor till små fyrkanter på en skärm under zoom-möte efter zoom-möte!
Wall Street Journal uppmärksammade nyligen, i en video som skulle kunnat vara ren reklam, VR-verktyget Spatial. Det är ett sätt att både kunna umgås och jobba tillsammans över avstånd, med avatarer som är tillräckligt lika oss själva för att vara igenkännbara. Samma app och andra liknande alternativ lyfter vi fram i vår egen jämförelse här. Vi på Immersivt erbjuder också workshops och rådgivning – på plats och distans – för att hjälpa organisationer att återfå känslan av att jobba tillsammans, men digitalt. Större möten och konferenser börjar också flytta in i VR världen över – det är talande att Global HR Summit i år hölls helt i VR, t ex! Här i Sverige har vi ett uppmärksammat case med IT-konsultbolaget Kvadrat som i våras höll sin första VR-konferens – och fler och fler börjar anamma detta med möten i VR även på hemmaplan.
Social VR kan också tillföra unika dimensioner till kulturupplevelser. Sedan corona har musiker, teatrar och festivaler famlat efter nya vägar, och tack vare VR behöver man inte stanna vid evinnerliga videosändningar där mycket av poängen i att vara nära framträdandet på scen går förlorad. Legendariska musikern Jean Michel Jarre höll sin konsert ”Alone Together” i VR i år. Popviolinisten Lindsey Stirling gick i bräschen med sin VR-konsert redan 2019. Lost Horizon är en stor festival som helt flyttade in i VR i somras, och så hade vi i augusti kanske den häftigaste VR-festivalen hittills när en stor del av spektaklet Burning Man tog över den Microsoft-ägda plattformen Altspace med några av de största 3D-konstinstallationerna, konserterna och festerna som har skådats i VR!
För att knyta ihop säcken tar vi ett sista exempel från skolvärlden, Vi nämnde i början att redan den ”immersiva” superkraften bjöd på pedagogiska fördelar med VR i klassrummet. Men varför inte löpa linan ut, och vända om det till ”klassrummet i VR”? Tänk att kunna hamna vart som helst, simulera vilken aktivitet som helst (livet på en bondgård på medeltiden, kemiska reaktioner på molekylär nivå, bygga en rymdraket…), bygga egna lärorika scenarion som ett nytt slags grupparbete… och göra det helt distribuerat där både elever och lärare närvarar hemifrån, i sina VR-headset? Vi är inte riktigt där än, men detta exempel från Temple University visar en glimt av möjligheterna… halva klassrummet är på plats fysiskt. Den andra halvan sitter varsomhelst iförda sina VR-headset. De ser läraren framför sig, som från första bänkraden, och läraren ser deras virtuella avatarer och kan prata med dem såväl som med de fysiskt närvarande klasskamrater.
Vilka andra tillämpningar kan du komma att tänka på när man kombinerar de olika superkrafterna med VR på nya sätt, eller dyker till nya djup med bara EN av effekterna ”immersivt – interaktivt – kreativt – kollaborativt”?
Potentialen är oändlig. Tekniken är här NU. Det har aldrig funnits ett större behov av att verkligen tänka om och ta detta med digitalisering in i kärnan av varje verksamhet.
Vi kanske inte kan få svenska skolan att bli en världspionjär i en handvändning. Men om du sitter som beslutsfattare i den privata sektorn eller på en extra agil position i det offentliga – då ser jag fram emot att prata med dig om hur din organisation kan lyftas och transformeras med immersiv teknik.
Den här artikelns innehåll är omarbetat från min presentation INUTI VR som går att se här!