Den ultimata guiden till digitala möten i VR

Framtidens digitala arbetsplats är inte beroende av en fysisk plats där man träffas – med immersiv teknik kan man ha digitala möten över långa avstånd med VR eller AR. Denna aspekt av social VR/AR är inte minst en hållbarhetsfaktor. Tänk på alla koldioxidutsläpp en organisation kan spara in om de skippar både flyg, tåg och bil – och istället helt enkelt tar på sig ett par glasögon, hemifrån eller kanske från ett nytt slags ”telefonkur” på kontoret. Och det bästa av allt? Den framtiden är här NU.

I denna guide får du veta varför verksamheter bör titta på möjligheterna med VR-möten, vad för slags möten som går att köra effektivt med denna teknik, vilka olika VR-appar som finns på marknaden, och inte minst hur verksamheter kan gå tillväga för att implementera denna spännande teknik. Häng med!

Innehåll

7 anledningar att använda VR-möten

Det är förståeligt att man helst möts ansikte mot ansikte, men VR har en rad fördelar som digitalt mötesverktyg – och inte bara när avståndet är en faktor! Oavsett om ni jämför med videokonferenser och telefonmöten eller med “riktiga” möten så finns det anledningar att börja ta till er VR-teknik i er verksamhet. Genom att använda VR för digitala möten kan ni…

  1. Få känslan av närvaro, “det immersiva”: Det går inte att jämföra känslan med att befinna sig i samma rum i VR, med att ses genom en skärm eller höras på telefon. I VR känns det som att man är där med hela din kropp – man kan få ögonkontakt med den man pratar med, man kan höra varifrån i rummet någon annan pratar, luta sig in och viska till sin granne utan att de andra hör… detta gör att man får en samvaro med de andra deltagarna som känns mer som ett riktigt möte ansikte mot ansikte.

  2. Spara pengar och TID: När ni får möjligheten att skära ner på fysiskt resande så kan ni uppnå enorm ökning i effektivitet och göra stora besparingar.

  3. Spara på miljön: Att resa mindre i rena affärssyften innebär såklart också mindre koldioxidutsläpp. Vi har idag inte lyxen att INTE jobba så hållbart vi kan – och det gäller alla delar av verksamheten, inte minst möten.

  4. Ta bort distraktioner: Få mer effektiva möten eftersom deltagarna inte kan titta bort på sina mobiltelefoner och är garanterat närvarande i samma virtuella miljö. Deltagare på vanliga konferenssamtal rapporterar att de är distraherade i snitt 15 minuter på varje möte.

  5. Byta miljö till “omöjliga” eller annars opraktiska platser: Möten i VR innebär oändliga möjligheter till miljöombyten som antingen kan ge spänning och omväxling eller vara kopplat till ämnet för mötet. När ni gör mötet till en upplevelse så fastnar också innehållet hos deltagarna mycket mer effektivt – det kan i praktiken bli som en mini-retreat!

  6. Interagera med 3D-objekt på annars omöjliga sätt: Genom VR kan ni inte bara plocka fram skärmar, dokument, bilder och videos under mötet. Ni kan även importera och detaljstudera en digital prototyp av t ex den byggnad eller produkt som mötet handlar om. Eller varför inte SKAPA produkter tillsammans i VR utan att behöva tillverka fysiska prototyper, som t ex Volvo och andra fordonstillverkare gör för att spara miljoner i utvecklingskostnad?

  7. Innovera! VR och AR är nyckeltekniker för den pågående digitaliseringen. Det är nytt, engagerande och under spännande utveckling. Din organisation kan bli en pionjär i att samutveckla helt nya arbetssätt med dessa verktyg. Ni kan jobba effektivt med innovation i praktiken, på ett sant tvärfunktionellt sätt… UTAN jättestora investeringar och organisationsförändringar.

8 metoder/mötestyper som passar för distansmöten med VR

Du kan säkert komma på massor av sätt att uppnå fördelarna som vi just radade upp, utifrån hur ni redan jobbar idag. För att ge några exempel på typer av möten där ni snabbt kan börja utforska affärsnyttan med VR:

  • Designgenomgångar: När en ofärdig eller färdig produktdesign ska visas så görs det bäst i 3D. Med VR slipper du 3D-printa och kan iterera snabbt mellan prototypstadier. Kan även användas för fokusgrupper, som t ex Electrolux har gjort.

  • Sprint standups: Korta effektiva möten kan involvera även kollegor från andra kontor om man kör dem i VR.

  • Säljpresentationer: Tänk att ersätta kundbesöken för en kringresande säljare… med att buda över förinställda VR-headsets till kunden, och säljaren kan ta mötet från vilken plats som helst!

  • Parprogrammering: Koda tillsammans? Ni kan sitta bredvid varandra och ögna över varandras arbete, med så många skärmar ni vill… över lång distans.

  • Casual co-working: Jobbar du ensam och saknar sällskap? Testa att jobba från ett virtuellt café, få sorlet och atmosfären runtomkring – och dessutom andra ambitiösa personer som du kan t o m kan ta ”fikapauser” med i VR.

  • Workshops: Att flyga in ett bolags nyckelpersoner från olika kontor för en workshop är enormt kostsamt. Testa att mötas i VR istället!

  • Föreläsning, lektion: Skolans transformation genom VR är ett kapitel för sig, men även på företag kan föreläsningar för stora grupper göras mer tillgängliga med VR.

  • Grupparbete: Likt exemplet ”co-working” ovan så kan skolelever få möjlighet till utbyte med elever från andra sidan jorden genom VR.

Läs mer: Nu kan du hålla din nästa konferens i VR – se hur andra har gjort!

Vilka andra mötesformer kan du komma på?

Över 30 verktyg och appar för digitala möten med VR

Varsågod – här är den djupaste guiden på nätet till olika alternativ för att mötas i VR. Vi har delat in listan i olika kategorier som finns beskrivna var för sig nedan, eftersom olika typer av appar är byggda för olika syften. Så småningom kommer vi fylla på med mer info om varje app, inklusive ordentliga tester/”recensioner”. Vi strävar inte efter att denna guide ska vara helt komplett, men om du tycker att vi har missat ett självklart verktyg – säg till så kan vi rätta till det!

Appar för social VR

Dessa plattformar är byggda för att kännas ungefär som chatrum eller “Second Life”, alltså helt öppna platser där man kan träffa på olika sorters människor och snacka eller ägna sig åt olika aktiviteter tillsammans.

vTime XR

Finns till: cardboard, oculus go, oculus quest, steam, oculus PC, mobil AR

I vTime kan du ha möten med upp till tre andra personer samtidigt. Du kan välja bland ett 20-tal olika miljöer, allt från lägereld till rymdskepp och på havets botten. Idén bakom vTime är väldigt enkel men fungerar verkligen bra. Du väljer rum och vilka du vill samtala med, sen transporteras ni alla till en ställe där ni alla sitter ner och tittar på varandra. I vTime sitter du still och samtalet är i fokus. För möten på tu man hand eller med små grupper är det ett smidigt alternativ för social VR då det finns på väldigt många plattformar. Dessutom är miljöerna och avatarerna mycket väl modellerade. Det finns även möjlighet att ladda upp sina egna 360-bilder och använda som miljöer.

Facebook Horizon

Finns till: Quest, Rift (kommer 2020)

Efter några trevande sociala VR-experiment från Facebook/Oculus så är deras nya plattform Horizon på väg under 2020. Det ser ut som ett slags “Second Life möter Pixar”-värld där man kommer kunna hoppa in i många sociala aktiviteter och minispel tillsammans.

Alt Space

Finns till: Go, Quest, Rift, Steam, platt desktop

Altspace är en av de äldsta VR-mötesapparna. Dels kan du använda den för att träffa vänner i privata rum där bara ni hör vad som sägs, men du kan även gå på upptäcksfärd i rum och miljöer för att möta andra. Du kan spela sällskapsspel, rita, se en standupföreställning, sjunga karaoke och en rad andra aktiviteter.

När du startar Altspace hamnar du i en lobby som är ett gemensamt utrymme för alla. Därefter kan du antingen skapa ett privat rum och bjuda in andra, eller besöka någon av de aktiviteter som finns. Du kan även se ett schema över kommande gruppaktiviteter – man kan säga att fokuset för Altspace är att samla grupper för specifika “events”. Det har varit livekonserter, bröllop, spelkvällar, meditation, språklektioner och massor av andra saker.

Altspace har tidigare haft appar både på Mac och androidtelefoner, men de versionerna övergavs med tiden – och då de blev uppköpta av Microsoft 2018 så verkar det osannolikt att de kommer tillbaka.


Mozilla Hubs

Finns till: “Nästan allt”

Mozilla, företaget bakom Firefox, har stor betydelse för utvecklingen av de gemensamma protokollen för webXR som håller på att läggas på plats – alltså byggstenarna för det 3-dimensionella internet som vi kommer leva i genom VR och AR. Hubs är Mozillas sociala VR-plattform som i grunden är väldigt enkel och spartansk till designen, men där du genom webbverktyget Spoke har möjlighet att enkelt skapa och lägga in egna 3d-modeller av miljöer och objekt och möta andra. Hubs nås genom browsern i ditt VR-headset och fungerar t o m till Cardboard-VR-glasögon.

Fokus på skärmdelning / social mediekonsumtion

I dessa appar är (mestadels traditionella 2D-) skärmar det centrala, och du kan ha en gemensam titt-upplevelse där deltagarna delar intresset för det som visas på skärmen… inuti VR.

Big screen

Finns till: Go, Quest, PCVR

Big Screen är som ett virtuellt LAN-party, eller som en ren social underhållnings-app för VR. Man sitter (virtuellt alltså) i samma rum med varsin liten skärm om man vill (man kan spegla sin vanliga dator) och en stor skärm visas för alla. Bigscreen kan användas till att spela vanliga “platta” multiplayer-spel som om man befann sig i soffan bredvid varandra, eller till att spela upp filmer från sin dator i privata grupper – eller såklart om man vill till att köra en powerpoint-presentation.

På sistone har Bigscreen utvecklats med stort fokus på ren underhållning, och det finns många “sociala kanaler” med sändningar av olika sorters innehåll – rum där du tillsammans med andra kan kolla på film, tecknat, musikvideos, nyheter och mycket mer. Speciella visningar ordnas också så ni t ex kan följa olika VR-relaterade Youtubers som gör veckosändningar.

Oculus Venues

Finns till: Go, Quest

Venues är en intressant plattform även om den egentligen inte går att organisera egna möten i. Det är istället helt till för livesändningar av specifika events som du kan kolla på i en virtuell stadium-miljö, tillsammans med hundratals andra deltagare som du kan prata med medan du hör sorlet från de andra runtomkring. De sänder regelbundet konserter, standup, sportsändningar, då och då filmer och även keynotes från Facebook’s egna konferenser F8 på våren och Oculus Connect på hösten. Många av sändningarna sker i stereoskopisk VR180, så det är ni i publiken i ena “halvsfären” och en föreställning i enorm skala framför er.

Venues är gjort för mobil/standalone VR och är därmed inte jätteimponerande vad gäller 3D-grafiken på avatarerna och den virtuella miljön, men videosändningskvalitén håller hög klass och det är en fantastisk upplevelse av social VR att “gå på event” i Venues. Synd bara att de allra flesta sändningarna körs på USA-kvällstid, dvs mitt i natten för oss svenskar. Men konferens-keynotes är åtminstone på amerikansk morgon, så det rekommenderas starkt att kolla in när du får chansen!

Oculus TV

Finns till: Go, Quest

Oculus TV kom ut strax efter Oculus Go och skulle tillsammans med Venues och Rooms utgöra ett grundutbud av sociala appar till plattformen. Dock har Oculus TV faktiskt inte haft en social funktion förrän helt nyligen, så nu kan man faktiskt titta på platt eller 360-innehåll tillsammans på Go eller Quest.

ImmersedVR

Finns till: Go, Quest

Mer info om Immersed kommer snart

Plattformar för produktiva VR-möten

Här har vi apparna som mest direkt siktar på att lösa utmaningen att ”ha vanliga möten för jobb etc – men i VR”. Delade skärmar, virtuella whiteboards och sparsmakade, “jobbmässiga” miljöer är vardagsmat för dessa alternativ. En tydlig skillnad mot de andra är också prismodellen, då de i likhet med andra Saas(software as a service)-produkter är byggda på licenskostnad per användare.

Spatial

Finns till: Hololens, Magic Leap, Quest, platt desktop

Spatial är en ren kollaborativ app för produktiva möten på avstånd, där man lätt kan plocka in och jobba med både platt media (text, bilder, videos) och 3D-objekt på olika sätt. En snygg detalj är hur deltagarnas riktiga ansikten scannas in och blir till digitala avatarer med deras egna utseenden. Spatial har AR som fokus, men finns även i beta till Oculus Quest.

Engage

Finns till: PCVR, Quest, platt desktop

Engage kommer från företaget ”VR Education” och är ett populärt verktyg bland många lärare och skolor. Man kan helt gratis använda Engage socialt med mindre grupper, och hoppa in i evenemang, konferenser och inspelade föreläsningar och lektioner från andra användare.

Rumii

Finns till: Go, Quest, PCVR

Rumii’s största fokus är det digitala klassrummet.

Glue

Finns till: Go, Quest, PCVR

Länk till Glue videopresentation

Mer info om finska Glue snart!

MeetinVR

Finns till: ?

Dansk plattform för digitala möten i VR.

Meetingroom.io

Finns till: ?

Mer info kommer snart!

Arthur

Finns till: ?

Länk till Arthur video-presentation

Silicon Valley-baserad social VR-startup. Rolig fakta om Arthur: De använde sin egen plattform för att bjuda in investerare och ha digitala pitch-möten. Legendariska Andreesen Horowitz var ett av VC-bolagen som pitchen gick hem hos.

Konstruktivt: Interaktion kring 3D i VR

I dessa appar kan man undersöka eller t o m skapa 3D-objekt tillsammans.

SculptrVR

Finns till: Go, Quest, PCVR

Mer som ett kreativt spel med multiplayer-funktion. I SculptrVR skulpterar du med frihandsverktyg, så det är större sannolikhet att du skapar en konstnärlig staty än en komplex byggnad.

Masterpiece

Finns till: PCVR

Masterpiece är ett professionellt 3D-modelleringsverktyg för VR, med bonusen att du kan jobba kollaborativt i multiplayer. Enormt kraftfullt – kolla videon!

Dimension10

Finns till: ?

Mer info kommer snart!

InsiteVR

Finns till: ?

Mer info kommer snart!

The Wild

Finns till: PCVR, Quest

Mer info kommer snart!

Hyper

Finns till: ?

Mer info kommer snart!

Spelinriktade sociala VR-appar

Dessa liknar de “sociala” apparna längst upp, men är ännu mer fokuserade på spel som gemensam aktivitet.

Rec Room

Finns till: Quest, PCVR, PSVR, iPad

När man startar Rec Room känner man ganska snabbt igen sig där du kan välja bland ett par enkla avatarer, kläder och frisyrer. Precis som i de flesta andra sociala spel som är lätta att bara plocka upp och använda direkt utan manual. Rec Room är inget spel du behöver plugga strategi eller knappkombinationer i, det är bara att starta och se vad som händer.

I spelet som närmast kan beskrivas som en social sandlåda är det sen lek och kul som gäller. Du kan bland annat spela paintball, spökboll, charader och frisbeegolf eller bara hänga med andra i de sociala rummen.

Med tiden så har Rec Room också fått kraftfulla skaparverktyg och det finns miljoner av användarbyggda rum och världar att utforska.

VR Chat

Finns till: Quest, PCVR, Platt desktop

VR Chat är en av de äldsta sociala VR-apparna och särskiljer sig lite från de andra. Poängen är fortfarande att möta andra människor, men också att dela med dig av dina egna världar och miljöer. Det hålls regelbundet VR-crawls där man i grupp besöker en mängd nya världar tillsammans. Det finurliga med VR Chat är att du kan bygga helt egna miljöer och hela världar själv med hjälp av 3d-motorn Unity. Utifrån målgruppens intresse har det resulterat i att det finns väldigt många spelvärldar och minispel att utforska. Du kan även skräddarsy din egna VR-avatar helt som du själv vill ha den – eller kopiera en avatar från någon du möter därinne. Även här så är väldigt mycket inspirerat av spel, anime och annan populärkultur.

Är du intresserad av att besöka häftiga, konstiga, tankeväckande och kanske provocerande världar tillsammans med andra, så är absolut VR chat något för dig.

(MMO typ Orbus etc)

Nedlagda VR-mötesplattformar

  • Facebook Spaces
  • Oculus Rooms
  • Oculus Social
  • High Fidelity
  • Sansar
  • Mimesys (uppköpt av Magic Leap)
  • Vive Sync?

Övriga

Här finns några “jokrar” för dig som vill utforska djungeln ännu djupare.

För den intresserade rekommenderar vi även att kolla in bloggaren Ryan Schultz som fokuserar på att bevaka virtuella världar i stil med High Fidelity och Sansar. Han har satt ihop ett bra och översiktligt jämförelsediagram över funktionerna i 16 olika sociala VR-plattformar, inklusive några som vi inte har nämnt än i denna guide.

4 begränsningar med dagens VR för digitala möten

Vi har kommit en bra bit på vägen, men vi är fortfarande i början av den immersiva teknikens utveckling. Om man jämför med andra sätt att ha fjärrmöten – videosamtal eller telefonmöten – så har vi ju dels de fördelar som vi började med att rada upp högst upp. Men det finns även några områden där dagens VR-teknik ligger efter andra digitala verktyg.

Bra verktyg för textinmatning saknas fortfarande

Till våra datorer har vi tangentbordet och musen. Till telefonen har vi touch-skärmen och våra fingrar. Framförallt för textinmatning så är dessa verktyg antagligen de optimala för respektive format. Till VR har vi dock handkontroller som är utvecklade i första hand för spel och 3D-interaktion.

Visserligen möjliggör det att snabbt göra skisser på en whiteboard eller manipulera 3D-objekt när vi har möten i VR, men det går inte särskilt snabbt att skriva på virtuella tangentbord. Om du är bra på att skriva utan att titta på tangentbordet så kan du ju sitta vid din dator med headsetet på! Men vi väntar med spänning på ett smidigt inputverktyg för VR (och AR) som kommer kännas lika smidiga som mus + tangentbord i vårt vardagliga användande.

Läs mer: Framtidens interaktion i VR/AR: vad kommer efter handkontrollen?

Overkliga avatarer

Jämfört med videokonferenser/skypesamtal så kan det kännas minst sagt ovant att de man har möten med i VR ser “annorlunda” ut. Några av de mer kraftfulla VR-verktygen har förvisso möjlighet att få ganska realistiska avatarer, och det pågår intensiv forskning och utveckling som kommer bli verklighet de närmsta åren – men oftast är vi begränsade till förenklade “tecknade” figurer eller helt overkliga avatarer såsom djur, monster, robotar eller geometriska former.

Begränsat med känslouttryck

Jämfört med video har våra VR-avatarer begränsad möjlighet att uttrycka känslor med ansikte och kropp. I vissa appar finns det menykommandon för att göra gester eller ansiktsuttryck. När vi får bättre inputmetoder (helkroppsspårning utan krångliga sensorer eller dräkter att ha på kroppen, ögonspårning m m), kombinerat med utvecklingen för realistiska avatarer så kommer vi se och bete sig mer som oss själva även i VR (eller AR).

Tillgången till VR-hårdvara KAN begränsa tillgängligheten

Det är lättare att boka ett möte som bara kräver dator eller telefon och skype eller webb-baserad mötesmjukvara, än att alla deltagare ska förväntas ha tillgång till VR-utrustning. Dock så har hårdvaruutvecklingen gått framåt och i och med släppet av Oculus Quest så kostar nu en fristående VR-enhet inte mer än 5.000 kr. (Medan en PCVR-setup går på runt 20-25.000 kr inklusive dator.) Dessutom finns med många av verktygen i denna guide även en möjlighet att köra mixade möten där vissa är med från vanlig dator/telefon och andra i VR.

Bonus: Hur du kan komma igång med VR/AR-möten idag (video)

Niclas från Immersivt är gäst hos Dustin Expo där han berättar om nuet och framtiden för digitala möten med VR. Du får höra om skillnaden mellan VR och AR, hur VR-möten kommer bli bättre i framtiden, samt hur du enklast kommer igång med detta effektiva arbetsverktyg redan idag!

Avslutning

Med detta hoppas vi att du har fått en inblick i möjligheterna och utbudet av konkreta appar och verktyg för att ha möten i VR. Om du vill ha hjälp att komma vidare i praktiken så kan vi på Immersivt guida er i den spännande och roliga processen att researcha, testa, hitta rätt lösning för er och implementera VR-möten i er verksamhet – bara kontakta oss!

Bild av Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!