Virtual Reality på väg till rymdstationen ISS

Spacex Dragon-farkost som skickades upp häromdagen från Cape Canaveral dockar idag med den internationella rymdstationen ISS i sin omloppsbana runt jorden. Nedpackad i kapseln finns nu för första gången en Oculus Rift som specialbyggts och certifierats för användning i rymden.

Det är den franska rymdstyrelsen CNES som skickar upp headsetet och tillhörande hårdvara tillsammans med VR-upplevelsen ”Perspectives” som ska användas för forskning inom neurovetenskapexperiment av franska astronauten Thomas Pesquet. Amerikanska och europeiska astronauter har tidigare använt stora, klumpiga VR-headsets tidigare på rymdstationen, men nu skickar man alltså upp den första moderna, kommersiellt tillgängliga VR-utrustningen. Utrustningen kommer stanna kvar på stationen för användning av framtida astronauter.

Lång certifieringsprocess

”Det var inte helt enkelt att få hårdvaran godkänd för rymdfärder”, säger Maurice Marnat, som arbetar för MEDES, institutet för rymdmedicin och fysiologi vid CADMOS-laboratoriet i Toulouse. Ingenjörer blev först tvungna att se till så Oculus Rift passerade säkerhetstester när det gäller brandfarlighet och splitterrisk. Lyckligtvis är linserna i headsetet gjorda av plast, och inte glas, vilket förenklade processen.

”De laptops som finns ombord på ISS (HP Zbooks) är kraftfulla datorer som räcker till väl vid normal användning”, säger Marnat ”Men är inte idealiskta för VR, som kräver långt mycket mer datorkraft. Men de får duga för stunden”. Ingenjörerna kunde inte heller använda Oculus egen IR-kamera för att tracka rörelserna på headsetet, och var tvungna att specialdesigna äldre teknik som använts under tidigare rymdexperiment. Sedan blev de tvungna att testa hela systemet under rymdlika förhållanden i det flygplan som simulerar noll-G, för att säkerställa att magnetometer och ytterligare sensorer faktiskt fungerar i frånvaron av gravitation.

Experiment för att testa VR-interaktion i tyngdlöshet

Pesquet kommer att använda den nya VR-utrutningen i ett experiment som kallas GRASP , som testar en astronauts öga-hand koordination i viktlöst tillstånd genom virtuella föremål i VR-headsetet. ESA-astronauten, som bott på stationen sedan november, har också filmat en rad 360-graders filmer med hjälp av en Giroptic kamera. CNES och ESA räknar med att Pesquets VR-filmer kommer läggas ut på nätet under nästa vecka. Dock är detta inte de första 360-experiment som gjort på stationen. Den ryska rymdstyrelsen Roskosmos som samarbetar med tv-kanalen Russia Today har publicerat en rad 360-graders vfilmer från rymdstationens olika utrymmen.  Kosmonauten Andrej Borisenko gör ett bra jobb med att visa upp hur det ser ut där uppe:

360-film med mer att önska

360-graders kameran från Giroptic som använts av Borisenko har fortfarande ganska låg upplösning, vilket gör att vi fortfarande väntar på den dag då riktigt bra 360-filmer kommer som visar hur livet som astronaut är. Vi ser fram emot den dag då vi på jorden kan sitta i våra VR-glasögon och uppleva detta live. Det är bara en tidsfråga. 

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!