Följ med när vår skribent Almira besöker en av världens mest avancerade miljöer för framtagning av nya bilmodeller: Volvo Mixed Reality Core Team. Vi utforskar en aspekt av digitaliseringen inom automotive-industrin, nämligen nyttan med augmented reality i dagligt arbete!
Immersiv teknik i olika sorters verksamheter
När jag går förbi Volvo’s Mixed Reality Core-Teams arbetshörna ser jag ett gäng utvecklare som nyper i luften. De har på sig ett par futuristiska MR-glasögon och man ser att de är fokuserade på någon detalj som verkar viktig. De vandrar runt i ett rum, kring en bild som vi andra inte kan se, men som i allra högsta grad är verklig.
Jag tänker spontant att detta är framtidens automotive-industri. En framtid där design och koncept inte längre stannar platt i skärmen, men kan delas fullskaligt med andra, framför eller bakom skrivbordet.
Vid mitt tidigare besök var jag där som entusiast och för att få kreativt utbyte med teamets ledare, Loris K.R. Cwyl. Vi hade en hel del gemensamma utmaningar och drivkrafter, trots att vi arbetar i olika branscher (medicin och automotive). Denna dag hade jag äran att få ställa några frågor till Loris om hur teamet blev till och vad han tänker om framtidens AR-industri.
Jag får testa ett par HoloLens och får titta på en demo av en bilmotor i fullskalig storlek. Olikt de gånger jag använt HoloLens i sjukvårdssammanhang så störs jag inte av den smala synbredden när det handlar om att titta på bilkoncept.
Mixed Reality hos Volvo – från test till framgångsrika projekt
När jag presenteras med detta fantastiska och innovativa sätt att arbeta med AR så funderar jag självklart på hur teamet startades. Vad drev dess behov?
Loris berättar att teamet formades för ungefär 3 år sedan. Volvo fick en presentation av ny teknik som omfattade augmented reality.
“Vår dåvarande chief futurologist, Aric Dromi, pratade med Microsoft och sa ”det här måste vi bara ha”. Efter det så beslutade man att man skulle sätta ihop ett team. I den vevan kontaktades jag, och vi formade vårt Mixed Reality Core team”.
Enligt Loris var teamets struktur och uppdrag från början ganska löst. De skulle testa den nya teknologin, utvärdera dess syfte och möjligheter inom automotive-branschen.
“Det som sades från början var att vi hade 6 månader på oss att testa verktyget för att se om detta projekt skulle hålla eller falla. Nu, 3 år senare – well, we’re still here.”
Projektet är en succe på många plan. Som insatt i AR-branschen och som nyfiken besökare till en hel del startups och branscher så ser jag den stora skillnaden mellan Volvo MRCT och andra användare: de nyttjar verkligen verktyget. Det gör skillnad för designprocessen, och det leder till innovativa tankar.
Effektivitet och snabbare produktion med AR
När jag frågar hur stor del av projektet drivs av Microsoft själva berättar Loris att hälften av teamet satt hos Microsoft initialt.
“De tillhörde fortfarande Volvo då, men befann sig hos Microsoft och gjorde en applikation som vi använde i samband med launchen av S 90-bilarna. Applikationen används sedan även för att sprida budskapet om samarbetet mellan Volvo och Microsoft.”
Loris brinner för AR, och det märks. Han ger ingående svar på alla mina små och stora funderingar. Men främst av allt trycker han på den främsta poängen med teamets existens: effektivitet och snabbare produktion. En bilmodell görs inte på en dag, eller en månad, det tar flera år. Något som var, för mig som novis, överraskande.
“Det är väldigt stora kostnader, vi pratar om miljardbelopp, när vi utvecklar nya bilar. Kan du snabba upp den utvecklingsprocessen för att få fram en bil, från ax till limpa, så är det ju hundratals miljoner du kan bespara företaget. Och här känner vi att AR kan hjälpa till med den tids- och kostnadsbesparingar. På ett väldigt bra sätt!”
Och jag kan inget annat än hålla med.
Jag tackar Loris för hans tid och att jag fick testa på AR i automotive-sammanhang. Volvo har en guldgruva i sitt stora försprång inom AR. Jag hoppas att de förvaltar den väl.