13 Investerare, grundare och CEOs siar om framtiden för AR/VR

I denna artikel får du höra vad 13 välkända investerare, CEOs och grundare har att säga om VR, AR och framtiden 

Augmented och Virtual Reality (AR / VR) går mot ett rekordår när det gäller investeringsmöjligheter. Finansiering av VR/AR projekt under 2016 har redan överträffat förra årets siffror med över 85% . En stor del av boomen under 2016 kan tillskrivas det mycket hemliga AR-projektet Magic Leap, vilket drog till sig massiva $793M under serie C rundan i februari. För att förstå hur stämningen ser ut där ute, tittar vi på perspektivet från en rad olika investerare och industriledare, som sträcker sig från Silicon Valleys spelchefer till Hollywoods filmskapare. Häng med!

1. Kevin McCarthy, CFO för Xbox på Microsoft

KMccarthy

Videospel har länge setts som en av huvudtillämpningarna för virtuell verklighet, ända sedan VR-industrin första stapplande år på 70-, 80- och 90-talet. Microsoft, en branschledare inom båda områden, ryktas arbeta på en ny VR-produkt för Xbox One.  Här är det en nyckelchef på Microsoft som kommenterar behovet av en stor viral spel-succé innan de allra största datorspelsutvecklarna vågar hänga på.

”När det gäller VR, har de allra största förlagen ett kyckling eller ägget-problem. Dom vill sällan göra stora satsningar på alla plattformar innan dom ser dragkraften tydligt. Så jag tror att med VR kommer vi se en mycket mer indiedominerad utvecklarstil som göra spel tills konceptet är mer bevisat. Jag tror att det i slutändan kommer krävas en riktig spelhit för att kickstarta VR-industrin på allvar innan alla stora spelutgivare hakar på trenden.” 


2. John Hanke, VD för Niantic Inc.jhanke

Så gott som helt okänd för bara några veckor sedan, har nu Googles spinoff Niantic snabbt tagit världen med storm efter de sanslösa framgångarna med Pokémon Go, deras platsbaserade AR spel som produceras i samarbete med Nintendo, som äger Pokémon namnet.

”Det finns naturligtvis detta fantastiska Pokémon element, men egentligen handlar det om att förbättra din upplevelse av att gå ut på promenad eller göra något nytt och kul med vännerna. Jag tror AR är något som kan komma att blir något som är med oss hela tiden, som vi kan använda under dagen och egentligen i allt, från shopping till underhållning och till sociala interaktioner. Även dating. De är alla saker där AR-upplevelser kommer utvecklas från de vi har på mobiltelefonerna i dag. Dom kommer bli mer integrerade med våra beteenden, om man så vill, och göra de saker som vi människor gör ännu bättre.”


3. Peter Jackson, Oscarbelönad producent, regissör och manusförfattare Sir_Peter_Jackson

Den hyllade regissören av ”Sagan om Ringen” sitter i en rådgivande expertgrupp som stöder AR-startupen Magic Leap och är helt inställd på att producera innehåll för det nya mediet.

”Denna blandade verklighet (Mixed Reality) inte är en förlängning eller förbättring av 3D-filmer. Det är något helt annat. När du kan skapa en illusion av föremål och platser vart du vill, kan du skapa nya underhållningsmöjligheter”


4. Michael Yang, vd på Comcast Ventures

Michael_Yang-large

Comcasts företagsutveckling har nyligen investerat i VR-startups som AltSpaceVR, NextVR och Baobab Studios .

”När de stora aktörerna som Google, Facebook, Microsoft, Samsung och Sony kommer in, ger det stabilitet och självförtroende åt hela VR/AR-industrin, och talang kommer att strömma in. Det gör affärsmöjligheterna långt mer intressanta”


5. Thomas Gewecke, chief digital officer av Warner Bros.

En av Hollywoods sex stora filmstudios, Warner Bros, T Geweckesamarbetar med contentskaparen OTOY för att skapa en VR-upplevelse på Batman varumärket.

”Det är inte alls orealistiskt att tro att det finns tiotals miljoner AR och VR-enheter på marknaden under de närmaste åren. De kommer ha en betydande marknadspåverkan på verkliga konsumenter runt om i världen som nu får förmågan att uppleva helt nya typer av underhållningsinnehåll”


6. Thomas Tull, vd för Legendary Entertainment

Thomas_Tull_SDCC_2014

Legendary Pictures har slagit sig samman med Google för att hjälpa till att skapa en Google Cardboard-upplevelse till fimerna Warcraft och Crimson Peak. Tull har personligen investerat i Magic Leap tillsammans med Legendary Entertainment i serie B rundan.

”Vad som får mig upphetsad om VR är inte så mycket att spela videospel eller titta på filmer i en virtuell miljö, utan VR är ett helt annat sätt att uppleva saker på. Det berättar och levererar på en önskan som uppfylls oavsett om du lotsa en Jaeger från Pacific Rim eller flyger en Gryphon över Azeroth”


7. Shigeru Miyamoto, kreativt geni på Nintendo och skaparen av ”Donkey Kong”, ”Super Mario Bros.”, och ”The Legend of Zelda”Shigeru_Miyamoto_GDC_2007

Under det senaste decenniet innan Pokémon Go har Nintendo varit mycket försiktiga med att expandera sina spel på ny teknik som smartphones och surfplattor, av rädsla för att en sådan åtgärd kommer att sänka kvaliteten på deras spel. En rad rykten säger att Nintendos kommande konsol kommer ha egen VR-teknik anpassad speciellt för en yngre publik, men enligt Nintendos Shigeru Miyamoto vill företaget även ta hänsyn till många av de farhågor kring VR-användning bland ungdomar.

”På Nintendo fortsätter vår forskning om VR, och vi tittar på utveckling med ett fokus på hur våra nuvarande kärnprodukter skulle kunna spelas under en relativt lång tid. Vi undersöker även om det går att ta våra längre (tidsmässigt) spelupplevelser och göra dessa kortare, och hur man kan eliminera den risk som långvarig användning kan skapa. Vi tittar också på hur vi kan ge en förälder kontrollen på hur deras barn använder en VR-enhet”


8. Phil Chen, managing partner på Presence Capital

Presence Capital lanserades i slutet av 2015 som det phil chenförsta AR/VR-fokuserade riskkapitalbolaget, efter att man skapar en fond på $10M och med den investerat i Harmonix Music Systems, Baobab Studios, och Translate Abroad/Waygo

”Vi tror att det finns en lucka i finansieringen för VR-utveckling på tidig nivå, mestadels med anledning av att VR- och AR-marknaden inte har definierats klart ännu. Nu när marknaden börja bli alltmer redo är det viktigt att de nystartade bolagen som kommer in på marknaden kan visa värde”


9. Heather Bellini, enhetsledare inom telekom och mediatech på Goldman SachsH bellini

Heather Bellini som jobbar med ny teknik på Goldman Sachs förutspår att VR/AR-marknaden kommer att vara värt $80B redan om 10 år.

”Även om många idag tänker på VR som något som i första hand är tänkt som något för hardcore gamers, kommer VR att börja påverka allt fler sektorer som berör alla människor varje dag. Till exempel, i stället för att behöva gå och se 50 lägenhets- eller husvisningar tillsammans med en mäklare en helg, skulle du istället kunna kunna sätta på dig ett par VR-glasögon på din fastighetsmäklares kontor och sedan göra en virtuell genomgång av alla boendeformer du är intresserad av. Kan du eliminera 30 av de 50 redan där kan du spara enormt mycket tid”


10. Reggie Fils-Aimé, VD för Nintendo AmericaReggie Fils Aime

Nintendos främsta talesman i USA anser att de nuvarande VR-produkterna inom videospelsindustrin fokuserar för mycket på tekniken och inte upplevelsen av att spela.

”Vi har kunskap om tekniken, och vi har experimenterat med detta under en lång, lång tid. Vad vi tror är att för att denna teknik ska lyckas måste den göras roligt och social. Av det jag sett hittills, är det inte roligt eller socialt än. Det är bara teknik” (Buu! reds anm.)


11. Mark Zuckerberg, vd för FacebookMark_Zuckerberg_em_setembro_de_2014

Företaget har listat AR/VR, tillsammans med artificiell intelligens och global Internet-anslutning, som de viktigaste fokusområdena i sin senaste 10-års utvecklingsplan.

”När vi kommer till den punkten att alla i världen äger AR/VR glasögon kommer en rad saker som vi ser som fysiska objekt, tex tv, bara bli en app i någons appstore. Det kommer att ta lång tid, men detta är den vision och mål som vi vill komma till”


12. Sunny Dhillon, vd på Signia Venture Partners

Sunny Dhillon

Enligt Mr Dhillon, ligger den tekniska kvaliteten på VR/AR-spel, som Pokémon Go, på en väldigt låg nivå, jämfört med hur det kommer se ut om ett par år.

”Jag tror att just Pokémon Go egentligen gör AR en björntjänst när det marknadsförs som just ett AR-spel, men samtidigt sätter det ribban för att engagera in allmänheten och göra introduktionen till AR enklare. Riktiga AR-applikationer och spel kommer i och med att system som Microsoft HoloLens, Magic Leap och Google Tango lanseras på allvar. Verkligt coola, engagerande och interaktiva AR/VR-upplevelser är fortfarande under utveckling och jag är personligen beredd att vänta på bra grejer, snarare än omfamna halvfärdigt skräp längs vägen”


13.  Graeme Devine, kreativ chef och vice VD för spel, appar och erfarenheter magiska Leap

graeme

Som spelchef på  Magic Leap har Gaeme en optimistisk syn på Mixed Realitys potential som ett socialt verktyg. Han beskriver framgångsrika produkter efter det han kallar ”Five mile rule” Dvs saker som du skulle gå tillbaka hem och hämta om du glömde dom på morgonen. Smartphones är en av dom såklart, men vad annat? Din Apple watch? Skulle inte tro det. Med Magic Leap vill han att vi aldrig ska vilja lämna det hemma.

”Jag tänker på engagemang i världen idag. Och hur tilltrasslat det är att människor inte längre vill leva i nuet.” Devine målar upp en bild av en rockkonsert, där alla i publiken håller upp sina smartphones för att ta ett foto. Detta, menar han, är fruktansvärt, ”De tittar på en fyratums skärm när de är på en livekonsert”

 

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!