5g löser tekniska utmaningar för VR

VR behöver mer bandbredd

En av de stora tekniska utmaningarna för VR de kommande åren är bandbredden som behövs för skicka ut innehåll till användarna. Förra veckan skrev vi om adaptiv streaming – ett sätt för att visa endast det VR-användaren faktiskt ser och inte det som finns bakom en i en 360-film. Detta innebär att storleken på innehållet minskar betydligt.

Ett annat sätt att minimera datatrafiken är att flytta hög upplösning till endast det användarens ögon fokuserar på. Tekniken kallas för ”Foveated rendering”.

Men den stora förändringen i samhället de 5g-infographickommande åren blir dock en ny kommunikationsstandard som kallas 5G. Det leder till signifikant ökade nedladdningshastigheter men ger även lägre fördröjning på datatrafiken (mindre latency).

5G beräknas bli 50-100 gånger snabbare än dagens 4g som idag kommer upp till ca 300 mbit/s på vissa platser. Samsung har redan hävdat att man fått upp 5G i 7,5 GBits, och kinesiska Huawei rapporterade 3,6 Gbits i ett stort fälttest. Ett universitet i England har lyckats få upp 5g till 1Tbit/s, dock ska det sägas att det gjordes i labbmiljö.

Facebook tror på VR

Oavsett vad blir hastigheterna blir så kommer det bli så pass mycket bättre och klart påverka hur VR-innehåll används jämfört med i dag och därmed skapa oanade möjligheter.

The Telegraph som nyligen intervjuade Mark Zuckerberg om tekniken säger så här:

”5G, the next generation of mobile(AP) IT12-MWC-022316-AP Facebook CEO Mark Zuckerberg gestures during the Samsung Galaxy Unpacked 2016 event on the eve of this week’s Mobile World Congress wireless show, in Barcelona, Spain, Sunday, Feb. 21, 2016. (AP Photo/Manu Fernadez) broadband, is expected to become widely available by 2020, and will be around 50 times faster than 4G. This will make it possible to download a two-hour film in a single second”. Zuckerberg said he hoped that virtual reality would be one of ”the killer applications of 5G”.

Där 3g handlade om bilder och gsm, 4g handlade om media, kommer 5g-standarden handla om HD-streaming, VR och stabilitet för IoT. Eller kanske helt nya teknologier som vi inte sett än.

Vad kommer 5g att göra för VR?

  1. 5g kommer räcka till bra när man behöver streama VR- och AR-upplevelser. Det kommer tillåta nedladdningar av hd-filmer på ett par sekunder.
  2. Low latency innebär betydligt snabbare kommunikation. 1 ms fördröjning istället för 75-100 ms som idag med 4g. Det gör kommunikation extremt snabb utan att behöva vänta på att kommunikation mellan användare och server etableras. Detta medför extremt responsiv kommunikation för exempelvis distansoperationer i VR och onlinespel.
  3. Prioritering av data. Network-slicing gör att olika typer av trafik rankas olika och ser till att viktig data prioriteras över sånt som inte är lika bråttom. Exempel för detta är multiplayer-spel och kommunikation inom social VR som inte får lagga efter.
  4. 5G kommer också leda till en ihopslagning av många tidigare tekniker, och kan enkelt ersätta wifi, gsm, 3g utan att användaren behöver fundera på vilken uppkoppling man har.

EU vill ligga i framkant när det gäller 5G

EU arbetar med sina allra största projekt i något man kallar digitala flaggskepp som samlar mycket stora satsningar. Ett av dessa är att ta fram 5G och ge Europa en ledarroll i utrullandet från och med 2020. De tar fram en kommersiell plan tillsammans med en rad olika aktörer varav många svenska företag är med bl.a. Ericsson, Tele2, Telenor och Telia.

Vi på VRSverige tror att Sverige kommer bliercisson_buss_5g ett av länderna som rullar ut 5G snabbast vilket kommer bidra till att nya startups får det än enklare att bli framgångsrika inom VR och AR. I början av 2017 börjar större test och mellan 2018-2020 kommer 5g bli kommersiellt gångbart där minst en stad i varje medlemsland har 5g på plats. I Sverige tror vi att det blir Stockholm.

Redan nu har EU föreslagit att en fond ska skapas på en miljard Euro, för att hjälpa nya företag som utvecklar 5g-teknik och 5g-applikationer.

Satsningen från EU är en del i att skapa en digital marknad inom EU som låter medborgare använda datanätverk utan att behöva betala dyra roamingavgifter. Detta görs för att digitalt realisera EUs 4 friheter – Fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital.

Picture of Simon Tejme

Simon Tejme

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Simon Tejme

Simon Tejme

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!