6 anledningar till att börja fundera på en karriär inom VR

Karriärplanering tar tid och innebär att, just det, planera. I dagens samhälle med mer ”gig”-betonade arbetsuppgifter måste man tänka framåt. Varifrån kommer möjligheterna? Vilka jobb finns nu? Vilka jobb finns om tre år? Virtual Reality som bransch ser mycket lovande ut i dessa dagar, och här är sex skäl till att börja fundera på om det är något för dig. 

Följ pengarna för att hitta möjligheter

Om VR är det du funderar på, är det inte svårt att hitta finasiella anledningar direkt. Både Google och Facebook dammsuger marknaden efter VR-talang just nu. Dessutom kommer det varje vecka fram nya företag, produkter och tjänster som behöver fler talanger för att lyckas. Och när samtidigt investerarna står i kö för att engagera sig, innebär det en hel del möjligheter för ett stort antal begåvade människor.

MISSA INTE: Immersivt listar ALLA svenska VR- och AR-företag

Kreativitet är hett eftertraktat

Alltför många människor misslyckas ofta med att driva sin karriär till områden som de anser vara alltför tekniska. Och visst, VR är verkligen en extremt tekniskt område, men det finns redan ett stort behov av kreativ talang av olika typer inom området. VR-teknik bygger på storytelling och berättelser där enbart fokus på det tekniska inte ger några bra upplevelser. Fantasi och kreativt nyskapande ackompanjerar tekniken för att ge verkligt engagerande upplevelser.

”I virtual reality placerar vi betraktaren inne i ett speciellt ögonblick eller en berättelse. Detta möjliggörs genom ljud och visuell teknik som faktiskt lurar hjärnan att tro att den är någon annanstans.” – Chris Milk, grundare och VD för Within

”Många människor som testat VR, får omedelbart en kreativ idé om vad de kan göra i VR. De allra flesta vill omedelbart engagera sig.” – Brendan Iribe, VD för Oculus VR

Att satsa på tidig teknologi lönar sig ofta

Idag befinner sig Virtual Reality fortfarande på ett tidigt stadium. Tänk dig tillbaka till 2003 då den första smartphonen kom. Det är där vi är idag när det gäller VR. Det gör också att det finns enorma möjligheter att fortfarande komma in början. Det finns inga experter med mångårig erfarenhet än, utan det är snarare DU som blir expert relativt snabbt när du börjar din bana på VR-området. Branschen kommer växa exponentiellt under de närmaste åren, men genom att börja tänka och titta dig om redan nu sparar du tid. På bara 10 år nådde smartphonen 1 miljard användare, och det finns inget som talar för att VR inte skulle göra samma resa. Det är högst troligt att det kommer ske ännu snabbare. Om du väntar 10 år innan du börjar se dig om efter VR-relaterade jobb kommer möjligheterna vara färre, konkurrensen hårdare, och ”etablerade experter” kommer envist försöka upprätthålla sina positioner. Att satsa på VR nu genom att hoppa in medan det fortfarande är förhållandevis tidigt är utan tvekan en risk, men det blir bara ett dåligt bet om hela branschen försvinner. Och det finns det ingen som på allvar tror.

Det är smart att uppfylla andras efterfrågan

Vill du välkomnas med öppna armar? Då finns det bara en väg att gå: Tillgodose efterfrågan. Det finns i stort sett ingen bättre strategi för att skaffa sysselsättning idag. Identifiera var efterfrågan finns, och skaffa dig sedan talanger och skillsetet som uppfyller detta krav.  Forbes skrev förra året en artikel om arbetsläget i VR-branschen där man konstaterar efterfrågan har exploderat se senaste året.

Facebookfaktorn

När Google, Amazon, Facebook, Microsoft, Apple, Intel, Alibaba säger att VR är intressant så väger det blytungt. Och när Mark Zuckerbergs Facebook köpte Oculus för 2 miljarder USD under 2014 säkerställde man att VR som bransch är här för att stanna. I en artikel från recode belyser man faktumet att, trots att ingen egentligen vet säkert vilka företag som i slutänden kommer stå som vinnare, eller vilken vertikal som kommer dominera inom VR, pekar i stort sett samtliga faktorer på att VR kommer bli mainstream och något för alla. Och dessutom förmodligen snabbare än vad vi kan ana.

Det handlar i slutänden om pengar i din plånbok

När det gäller VR-karriären och de jobb som redan finns, bör man understryka att det utan tvekan handlar om välbetalda jobb. De flesta VR-relaterade jobb betalar till och med väldigt bra.

Om du vill se vilken typ av jobb som finns just nu kan du ta dig en titt på nedastående platser:

https://angel.co/virtual-reality-3/jobs

http://jobs.uploadvr.com/

https://www3.oculus.com/en-us/careers/#open-positions

https://careers.google.com/locations/

Nu har du förhoppningsvis fått sex skäl att börja fundera på en karriär inom VR. Om du är redo att ta steget från tanke till handling kan rekommenderar jag att du läser vidare på Udacity som skrivit ett bra guide hur du kan gå vidare. Lycka till!

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!