Allt om konferenser i VR

Vi på Immersivt har använt lösningar för VR-möten i proffssammanhang sedan 2016, och nu ser vi med glädje att fler upptäcker värdet med att genomföra hela konferenser i VR – t o m i Sverige har det nu börjat ske! Här hittar du tips om hur VR-konferenser går till, varför du bör fundera på detta nya sätt att mötas, och många exempel på hur det har gått för de företag och organisationer som redan har vågat testa.

Innehåll

Hur funkar konferenser i VR?

 • Man kan delta som en avatar (alltså att man är inne i den digitala konferenslokalen med en digital ”spelfigur”) från vanlig dator eller i VR-headset
 • Vi rekommenderar headseten Oculus Go (c:a 2.000 kr) eller Oculus Quest (5.000 kr). Dessa köps in av arrangören eller deltagarna själva. (Immersivt har möjlighet att hyra ut ett mindre antal headsets vid förfrågan).
 • För alla som inte kan vara med på dator eller med VR-headset så finns det ofta videostream+inspelning så ingen behöver missa nåt. 
 • Programmet kan innehålla både föreläsningar och rena sociala sessions då deltagarna kan mingla med varandra i olika miljöer.

Fördelar med VR-konferenser jämfört med fysiska eller video-konferenser

Som med VR-möten generellt så finns det många fördelar med att träffas virtuellt för en konferens.

 • Få känslan av närvaro, “det immersiva”: Det går inte att jämföra känslan med att befinna sig i samma rum i VR, med att ses genom en skärm eller höras på telefon. I VR känns det som att man är där med hela din kropp – man kan få en närhet till föreläsaren på scen, mingla och nätverka naturligt med andra i samma virtuella miljö, spontant skapa mindre grupper/breakout sessions… detta gör att VR känns mer som ett fysiskt möte.
 • Spara pengar och TID: När ni får möjligheten att skära ner på fysiskt resande så kan ni uppnå enorm ökning i effektivitet och göra stora besparingar.
 • Spara på miljön: Att resa mindre i rena affärssyften innebär såklart också mindre koldioxidutsläpp. Vi har idag inte lyxen att INTE jobba så hållbart vi kan – och det gäller alla delar av verksamheten, inte minst möten.
 • Byta miljö till “omöjliga” eller annars opraktiska platser: Möten i VR innebär oändliga möjligheter till miljöombyten och häftiga digitala effekter som antingen kan ge spänning och omväxling eller vara kopplat till ämnet för mötet. När ni gör mötet till en upplevelse så fastnar också innehållet hos deltagarna mycket mer effektivt – det kan i praktiken bli som en mini-retreat!
 • Innovera! VR och AR är nyckeltekniker för den pågående digitaliseringen. Det är nytt, engagerande och under spännande utveckling. Din organisation kan bli en pionjär i att samutveckla helt nya arbetssätt med dessa verktyg. Ni kan jobba effektivt med innovation i praktiken, på ett sant tvärfunktionellt sätt… UTAN jättestora investeringar och organisationsförändringar.

Exempel på genomförda konferenser i VR

Alla dessa konferenser har ägt rum helt i VR nu de senaste månaderna – och med undantag av den förstämnda (som planerades för VR redan från början) så har alla tidigare varit fysiska konferenser som varit tvungna att ställa om med kort varsel.

Educators In VR Summit, februari

IEEEVR

 • 5 dagars konferens med tungt akademiskt innehåll
 • 29 långa sessioner med djupdykningar på teman – SE ALLA INSPELNINGAR PÅ IEEEVR’S YOUTUBEKANAL HÄR
 • Uppemot 2000 deltagare
 • Hölls i Mozilla Hubs, men presentationerna videosändes och deltagandet var primärt i 2D

Vive Ecosystem Conference

 • För utvecklare och press, innehåll med information, inspiration och trendspaningar om VR-utveckling
 • Några timmar långt på kvällstid… i Kina – SE INSPELNINGAR PÅ HTC’S YOUTUBEKANAL HÄR
 • 1000 + i publiken
 • Hölls i plattformen Engage

Laval Virtual

Vill du hålla din nästa konferens i VR? Vi kan hjälpa till!

Att ordna en konferens i VR har sina helt unika utmaningar. Jämfört med fysiska konferenser slipper du kostnader för lokal, mat, resor, teknisk utrustning för ljud/video, men istället möts du av att behöva välja rätt plattform, anpassa VR-världar, ovana och okunskap hos föreläsare och deltagare och en massa tekniska detaljer som är nya för de flesta. Men, med över fyra års erfarenhet av att hålla proffsiga VR-möten i olika storlekar på i stort sett alla plattformar – så har vi på Immersivt kunskapen! Vi hjälper dig gärna att producera din konferens i VR.

Av Immersivt kan du få hjälp att:

 • Skräddarsy eller skapa digital konferenslokal samt sociala lobbys / mingelsalar, inklusive branding och andra budskap från arrangören
 • Förbereda och coacha alla föreläsare i den virtuella miljön, inklusive att anpassa presentationsinnehållet för möjligheterna i VR. Det går bra även för föreläsare att delta från datorn, utan VR-headset!
 • Förbereda deltagarna genom att bjuda på ”smakprov-events” inne i VR-miljön så de kan öva på hur man navigerar och interagerar med andra därinne
 • Producera videostream och inspelning av konferensen
 • Finnas med före och under konferensen som ”funktionärer” – support för arrangörer, föreläsare och deltagare, där vi säkrar att allt flyter på!
Picture of Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!