Allt om Ready Player One: Boken, filmen, VR-upplevelserna

Ready Player One (a.k.a. RP1) är en hyllad science fiction-roman med fokus på VR som nu har blivit en storfilm från Steven Spielberg – och inte mindre än åtta VR-upplevelser. Letar du efter recension, trailers, analys av handlingen och alla coola VR-referenser? I denna artikel samlar vi allt du kan tänkas vilja veta om boken och filmen Ready Player One, samt de tillhörande VR-upplevelserna!

Romanen skriven 2011 av Ernest Cline, är sprängfylld med roliga referenser till 80-talets pop- och spelkultur. Den har en äventyrlig story som fokuserar på VR och upplevelsen av att besöka andra världar. Har du möjlighet att läsa boken innan filmen, ska du inte tveka en sekund! Jag rekommenderar särskilt att lyssna på ljudboken inläst av Wil Wheaton (känd för sin roll som Wesley Crusher i TV-serien Star Trek: The Next Generation i slutet av 80-talet). Det är sällan en röst passar så pass bra som Wheatons gör här. (*Bonus: Längst ner i detta inlägg berättar vi hur du kan ladda ner Ready Player One-ljudboken GRATIS!) Som tidigare nämnt, är boken nu extra relevant i och med filmpremiären den 28:e mars och hittills (13:e mars 2018) har filmen hyllats av de få som sett förhandsvisningen.

Är du född på 70-eller 80-talet och uppväxt med arkadhallar, Pacman, Nintendo, musikvideos och tv-serier? Då har du en helt fantastisk resa framför dig. Men det är inte bara då du bör läsa denna bok…

Innehåll

Därför är RP1 obligatorisk läsning för VR-entusiasten

Ready Player One är inte bara en välskriven och spännande äventyrsbok. Vi på VR Sverige rekommenderar den till alla som på något sätt är fascinerade och intresserade av potentialen med VR. Den målar upp en värld där VR har blivit en självklarhet i så många aspekter av livet och samhället. Här följer en lista på 5 anledningar till att alla VR-intresserade borde läsa Ready Player One:

1. Social VR

virtual_school

Man får följa Wade Watts när han går i skolan i VR, med rika beskrivningar om hur han har sina vänner nästan helt i det virtuella. Social etikett och funktioner är utvecklade för att tillåta och främja sociala relationer inne i OASIS (t ex genom att det finns ”non-fighting zones”, vilket kan jämföras med PvP/PvE i vanliga MMO-rollspel). Palmer Luckey, grundaren till Oculus som köptes av Facebook, har haft boken som obligatorisk läsning för alla som jobbar på Oculus.

2. VR och ekonomi

OASIS är uppbyggt som ett gigantiskt freemium-system där vem som helst har tillgång till de mest fundamentala funktionerna i VR-världen. Detta inkluderar även tillgången till billig och lättillgänglig VR-hårdvara så alla kan koppla upp sig. Samtidigt är företaget inte alls ideellt, utan har en affärsmodell där man kan betala för olika premiumfunktioner. För mikrotransaktioner kan man köpa teleportering/fast travel, utrustning till sin avatar, estetiska fördelar, påkostad utrustning för bättre inlevelse, osv.

3. Den ultimata verklighetsflykten

verklighetsflykt

En dystopisk framtid målas upp som bakgrund. När huvudpersonen träder in i den virtuella världen, behöver han inte tänka på sin fattigdom, den förstörda miljön, arbetslöshet (faktum är att han tjänar sitt uppehälle på ett jobb som han utför helt inne i OASIS)… Vilka effekter skulle det innebära om VR fick en sådan betydelse för oss?

4. Gamification och quantified self

life-logging

När Wade Watts, huvudpersonen i Ready Player One spenderar för mycket tid i den virtuella världen börjar hans kropp förtvina. Han tar då hjälp av ett träningsprogram som sätter honom i fysisk aktivitet varje morgon. Samtidigt befinner han sig i en stimulerande miljö som han själv har valt. Det är bara efter att han har uppnått ett aktivitetsmål som han ges tillträde till den vanliga OASIS-världen. Med hjälp av sensorer i hans VR-utrustning, får han kontinuerlig mätning och uppföljning av hans hälsotillstånd. Gissa om han kommer i form?

5. Tekniska aspekter

Hälsomätning som nämns ovan är bara en detalj. I Ready Player One finns också trovärdiga beskrivningar av VR-riggar i olika prisnivåer upp till kompletta kroppsdräkter och rörelseställningar. Man kan se framför sig hur det som hittills har släppts på marknaden i verkligheten bara är en försmak av vad som komma skall när det gäller att ge oss full inlevelse i den virtuella världen. Dock hade inte författaren en perfekt siarförmåga – ingenstans i boken tas det upp om hur de löser utmaningen med VR-åksjuka.

(LÄS MER: ”Han forskar om åksjuka i VR”)

Handlingen i Ready Player One

ready player oneÅret är 2044 och världen ligger i det närmaste i ruiner. Den stora lågkonjunkturen har tagit ut sin rätt på världsekonomin, och resurserna är knappa, vilket leder till fattigdom, krig och svält.

Människor tar sin tillflykt till OASIS, en massiv multiplayer online-simulator där hela internet, allt tv-spelande och all kulturell utveckling sker i virtual reality. Dess skapare James Halliday har gått bort och lämnat ett testamente som säger att den som lyckas hitta tre nycklar gömda i OASIS och passera genom de tillhörande portarna får hela Hallidays förmögenhet och en kontrollerande andel i hans företag.

Denna tävling blir känd som ”jakten”. Genast påbörjar sökandet efter Hallidays ledtrådar och påskägg, med hjälp av Hallidays efterlämnade dagbok.

De som söker efter ägget kallas ”Gunters”. Gunters ägnar enormt mycket tid åt att studera 1980-talets popkultur, det decennium som Halliday växte upp i och var ständigt besatt av. På så sätt hoppas de hitta ledtrådar för att att lokalisera och lösa pusslen runt skatten. 

När boken börjar har många år gått sedan Hallidays död, men ingen av nycklarna har ännu hittats. Den frenesi som jakten skapat har gjort att sökarna dragit sig tillbaka till en subkultur. Det enorma megaföretaget IOI – ”Innovative Online Industries Corporation” – arbetar tyst för att även dom lyckas lösa alla pussel och ta kontroll över OASIS, i hopp om att få tillgång till Hallidays enorma arv.

När en ung gunter vid namn Wade Watts med aliaset ”Parzival” upptäcker den första nyckeln, börjar jakten igen på allvar. Parzival befinner sig sedan på flykt från IOI i både den verkliga världen och i VR-världen. Med hjälp av en liten grupp av Gunters löser han pussel, övervinner allehanda utmaningar och… ja, resten får du läsa själv!

Inför filmpremiären av Ready Player One

Det var en stor nyhet fylld med förväntan när det annonserades att filmatiseringen av Ready Player One, skulle både produceras och regisseras av ingen annan än legendaren Steven Spielberg. Uppdraget att skriva om boken till ett passande manus, gick till Zak Penn som ligger bakom flera Marvel-filmer med höga betyg.

Spekulationerna om filmen kommer bli en hit eller flopp har varit många, men kombinationen av Spielberg och Penn verkar ha varit perfekt för RP1. Efter en förhandsvisning under South by Southwest (SXSW) festivalen har recensionerna strömmat in. I stort verkar de flesta vara riktigt nöjda och vissa går så lång som att säga att filmen är bättre än boken.

En av dem är en journalist från The Verge

”Steven Spielberg’s Ready Player One improves immensely on the book. Ernest Cline’s fast-moving novel was a treasure trove for pop-culture junkies, but the endless references work better on the screen”

En av filmbesökarna under förhandsvisningen av RP1 fångade den minst sagt lyriska publiken som ville hylla skaparna bakom filmen.

Flertalet recensioner går att hitta både på IMDB och Rotten Tomatoes och även om inte alla blev sålda så kommer slutbetyget att förbli högt.

Största problemet som de negativa recensionerna tog upp, är att filmen saknar djup och att karaktärerna känns ytliga.Helt ärligt, var detta lite problem även i boken. Det var helt andra kvalitéer som gjorde den till en succé och storyn verkar perfekt för filmatiseringen. Det finns en tydlig röd tråd som kan ses i nästan alla recensioner och det är att RP1 är en film med hög nivå av underhållning där man bjuds på massor action och en hel del komedi.

VRSveriges recension: Ready Player One (filmen)

Ready Player One är Steven Spielbergs filmatisering av boken skriven av Ernest Cline. Det är en lätt film att recensera som VR-entusiast, för VR-entusiaster: Om du mot förmodan inte har sett den redan – BARA GÅ OCH SE DEN, och släpa med dig alla dina vänner också! Den visar en fantastiskt levande och lockande bild av den totala virtuella framtid som vi alla redan ser framför oss, och är därtill ett underhållande spektakel till matinéfilm. Den är dessutom tillräckligt annorlunda från boken för att du inte ska vara helt spoilad bara för att du redan har läst den. Mer än så behöver du inte veta om du redan är inne i VR-svängen.

Men hur väl står filmen på sina egna ben då, om man bortser från den lilla målgruppen “hardcore VR-fans”? Spielberg har sagt i intervjuer att han har haft som mål att tittaren inte ska behöva ha spelat ett enda tv- eller datorspel i hela sitt liv och ändå älska filmen. Har han lyckats med det? Om jag försöker bedöma filmen “utan mina VR-glasögon på” så måste jag nog ändå svara med ett rungande JA. Ready Player One är inte bara ett bombastiskt kärleksbrev till gamer-/nördkulturen, utan också en välkomnande utsträckt hand som bjuder in alla vuxna personer till ett sprudlande smörgåsbord av smakprov från populära påhittade världar.

Handling

Handlingen går efter en välbekant mall: Wade Watts är en ung kille i en dyster framtidsvariant av Ohio, i en värld av ekonomiskt kaos och förfall där större delen av befolkningen lever större delen av sina liv i VR-världen “The Oasis”. Skaparen av Oasis har gått bort fem år innan storyn börjar, och i sitt testamente låter han världen veta att han har gömt ett alldeles speciellt “påskägg” någonstans inne i Oasis. Om man löser tre utmaningar och hittar tre gömda nycklar kan man komma åt ägget, och den som vinner hela tävlingen blir arvtagare till hela den efterlämnade förmögenheten – inklusive ägarskap och total kontroll över Oasis.

Wade jagar påskägget tillsammans med ett litet gäng andra “gunters” (förkortat från “egghunters” såklart), men vinsten hotas av Nolan Sorrento, VD på det giriga företaget IOI som vill ta över Oasis för att vrida den virtuella världen till en ondskefull kommersialiserad produkt (“man kan visa reklambudskap för Oasis-användarna på 80% av synfältet utan att inducera epilepsianfall” – hu!).

Miljön i Ready Player One

Den virtuella världen Oasis, där större delen av filmen utspelas, är ett sant visuellt spektakel! Att se filmen på IMAX 3D var för mig den mest immersiva bioupplevelsen sedan Avatar, så det rekommenderas starkt om du har möjligheten. Oasis presenteras som en magisk plats där man kan uppleva vadsomhelst – eller vara vem som helst.

Det kryllar av referenser till klassiska (såväl som moderna!) spel, filmer och annan populärkultur i Ready Player One, och den spelar hårt på nostalgisträngarna hos alla de som var vid liv under 80-talet. Filmen startar i ett rasande tempo och rör sig mellan många spännande och actionfyllda scener som uppladdning till en sanslös slutstrid. Specialeffekterna i den helt datorskapade världen är av toppklass – de artificiella ansiktenas mimik är det enda som vid några tillfällen ger ett visuellt styltat intryck.

Den riktiga behållningen

Storyn, karaktärerna, känsloatmosfären då? Man får först och främst vara förberedd på att Ready Player One ÄR en film riktad till ungdomar och dem av oss med barnasinnet kvar. Den kommer knappast vinna några oscars för bästa drama. Det finns en, nej TVÅ ”obligatoriska” romantiska storylines som känns ovanligt trista och forcerade, och för att vara en science fiction-historia som utspelar sig i en dystopisk framtid har den väldigt få kommentarer och kritik om samhället. MEN – det man får uppleva istället är Spielbergs filmmagi när han är i sitt sagoberättande esse.

Ungdomarna i äventyrets centrum är en samling karismatiska figurer med en rapp dialog sinsemellan, både inne i Oasis och ute i filmverklighetens Ohio. Det finns gott om humor, däribland ett flertal scener fick hela biopubliken att gapskratta. Sidofigurerna som James Halliday – den bortgångne Oasis-grundaren – och IOI-bossen Nolan Sorrento spelas med inlevelse och tyngd, och båda charmar publiken på sitt sätt.

Trots den teknikfanatiska värld som den utspelar sig i så väljer Spielberg att packa ihop tävlingen i Ready Player One på ett sätt som fokuserar på mänskliga relationer. På så vis kan man relatera till hjältarnas utmaning och hänga med i äventyret – även om man nu inte hänger med i alla ändlösa populärkulturreferenser.

Bonus! ”Nerdykning med VRSverige” – ett extra filmsnack om RPO med Niclas och Johan

Åtta VR-upplevelser baserade på Ready Player One

HTC har i avtal med Warner Bros tagit fram åtta upplevelser genom sju olika utvecklare. De finns gratis på HTCs egna plattform Viveport sedan filmpremiären men troligtvis blir de tillgängliga via Steam kort efter.

 1. Ready Player One: Avatar Creator (av Morph 3D)

  Detta är mer ett verktyg än en upplevelse där man har möjlighet att skapa sin egen unika avatar. På utvecklarens landningssida för RP1 Avatar Creator, står det att avataren stödjer Oasis import vilket borde betyda att man kan ladda upp sin avatar till en eller flera av de andra VR-upplevelserna för RP1. Även om det inte står ordagrant, ser det även ut som att avataren kommer att kunna användas i de sociala plattformarna VRChat och High Fidelity. Även om verktyget är skapat för VR finns det möjlighet att fortsätta i sin mobil vilket är guld för alla som kan lägga timmar på att skapa den perfekta avbilden.Ready Player One Avatar Creator Morph 3D

 2. Battle for the OASIS (av Steel Wool Studios)

  Det finns ännu inte mycket information. Det enda vi vet är att man ska rädda OASIS genom att beskydda Anoraks slott från vågor av IOI Sixers. Med en arsenal som endast är möjlig i OASIS ska man stoppa IOI från att ta kontroll.ready_player_one_battle_for_the_oasis_vr

 3. Rise of The Gunters (av Drifter Entertainment)

  Skaparna bakom populära Gunheart har gjort denna förstapersonsskjutare som kan redan hittas på steam. Här strider du mot den enorma och nästintill oövervinnliga armén av högt tränade IOI Sixers tillsammans med en armé av Gunters. Man tävlar om vem som kan ta koll på så många Sixers som möjligt innan tiden tar slut. Det går att spela helt själv men det finns även möjlighet att spela tillsammans med upp till två vänner.Ready_player_one_Rise_of_the_Gunters_vr

 4. Gauntlet (av Directive Games)

  Klassiskt Dungeons & Dragons-spel i förstaperson där pilbågen är din bästa vän. Som Legolas skjuter du dig igenom svärmar av zombies och skelett samtidigt som du måste samla guld för att förbättra dina poäng.Ready_player_one_gauntlet_vr

 5. Smash (av 2 Bears Studio)

  Kopplingen mellan Smash och Fracture (nr 6 i listan) till RP1 är tydligen att dessa är baserade på James Halliday’s (grundaren av Oasis) favoritarkadspel. Det ser ut som att dessa två spel redan är en del av Arcade Saga som kan laddas ner via steam här.Ready_player_one_smash_breakout_vr

 6. Fracture (av 2 Bears Studio)

  Baserat på klassikern Breakout, men nu i VR är man verkligen inuti spelet och bollen kan komma från vilken riktning som helst. Lite som Racket: Nx på Steam.ready_player_one_fracture

 7. Aech’s Garage (av Linden Lab/Sansar)

  Sansar är Social VR precis som VRChat men Sansar har har betydligt större fokus på grafiken vilket verkligen märks i denna supersnygga representation av Aechs garage. Utforska garaget fyllt av 80-tals referenser och beskåda den välkända järnjätten. Upplevelsen har redan funnits ute ett tag och allt man behöver göra är att ladda ner Sansar från deras hemsida.ready_player_one_aechs_garage_sansar

 8. The Distracted Globe Music Experience (av TheWaveVR)

  Ta ett steg in i den häftiga nattklubbsscenen från RP1 där alla dansar i zero gravity. Upplevelsen låter dig flyga runt och omsluter dig i visuella effekter och musik från 80-taletready_player_one_distracted_Globe_Music_Experience.jpg

*Gratis Ljudbok

Du kan ladda ner denna fantastiska ljudbok helt utan kostnad genom att registrera dig på ljudboksplattformen Audible! När du skapar ett 30-dagars testkonto får du välja en gratis bok, och vi rekommenderar som sagt denna version av Ready Player One. Väljer du sen att fortsätta din Audible-prenumeration så kommer du kunna lyssna på massor av kvalitetslitteratur till en bra rabatt! Det är lätt att avsluta ditt konto när som helst – tex. direkt efter att du har lyssnat på din första bok.

Klicka här för att skapa ett gratiskonto på Audible!

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!