Astronauter tränar för framtidens Marsresor med hjälp av VR

2028 planerar Lockheed Martin att ha det dom kallar ”Mars Base Camp” i omloppsbana runt Mars, där astronauter och forskare kan studera och förbereda för en eventuell bemannad Mars landning senare. Det ger de inblandade mer än ett decennium att förbereda sig, och ett av de hjälpmedel man tänker använda sig av är virtual reality.

VR för träning i utsatta miljöer

Två personer från Lockheed gav en presentation igår om Mars Base Camp på den 67: e internationella Astronautkongressen som just nu pågår i Mexiko. Där förklarade de hur VR kommer att spela en viktig roll i utbildning av forskare, och samtidigt göra allmänheten mer intresserad.

Sex astronauter kommer att leva och arbeta på rymdbasen för att studera planeten inför en eventuell Marslandning, där det i dagsläget finns det massor av möjliga landningsplatser. ”Det finns en hel del terräng att inspektera och markförhållanden som man vill veta mer om innan man bestämmer sig för den slutliga landningsplatsen.”, säger Rob Chambers, senior systemutvecklingschef på Lockheed Martin.

Mars Base Camp.
Mars Base Camp

Forskarna ombord på basen kommer att använda rovers (små robotbilar) och UAV (flygande drönare) för att studera ytan närmare, och de kommer att använda VR för att förbereda sig inför uppdragen. Under presentationen visade man upp hur VR praktiskt kan användas. Dels kan användarna utforska Mars Base Camp-stationen, men även få en bra känsla för den allmänna layouten och grundförhållanden som råder för stunden.

”VR blir det verktyg som man tränar rover- och UAV-piloter i framöver” berättade Dominic A. Antonelli, före detta NASA-astronaut och chef för Lockheeds Advanced Program Civil Space and Space Systems Company.

VR höjer det allmänna intresset för teknik och vetenskap

Vid ett tillfälle under presentationen ser man hur användaren tar på sig en VR-hjälm inne i  VR. Och sen omedelbart kan vandra runt på Mars via en robot på marken.  ”Vår VR-användare tog på sig VR-glasögon inuti VR-upplevelsen, och jag är inte säker på om det gjorts någon gång tidigare”, säger Antonelli lätt road. VR har en fördel när folk på jorden kan uppleva uppdrag genom att låta dem känna på hur det skulle kunna vara att vara där på riktigt.

VR blir alltså ett sätt för att både göra allmänheten mer intresserad av teknik och vetenskap, och för att träna morgondagens piloter, på exempelvis en rymdstationen på en avlägsen planet.

I Lockheeds fall får vi som sagt vänta till 2028 innan det blir allvar. Och vid det laget lär VR och AR definitivt vara något som alla använder regelbundet i sina liv.

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!