11 bästa 360-filmerna du inte får missa under 2017

Gillar du 360-film? Här kommer de elva bästa 360-filmerna du inte får missa 2017. Dom är alla lätta att konsumera, lagom långa och passar bra att visa upp för dom som inte testat så mycket VR tidigare. De kan också ses i stort sett alla VR-headset, från billiga 50:- kartongglasögon till dyrare utrustning som Oculus Rift och HTC Vive.

Men hur skiljer sig filmupplevesen i sig mellan de billiga och dyra plattformarna? När det gäller 360-filmer så kräver de inget större av dator eller telefon men när det gäller optiken och ergonomin skiljer det sig mycket mellan VR-headseten. Att se på 360-film i en Oculus Rift är en betydligt bättre upplevelse än i ett par 50-kronorsglasögon från närmsta bilmack. Ett mycket bra mellanalternativ för dig med en hyfsat ny mobiltelefon är att se 360-film i någon av de två absolut bästa mobila headseten: Samsung GearVR eller Google Daydream. Både dessa kan helt klart jämföras med Rift och Vive när det gäller bildkvalitet och ergonomi för 360-film.

De 11 bästa 360-filmerna 2017

Med den lilla introduktionen är det så dags att ta en titt på de elva bästa 360-filmerna du inte får missa 2017:

1. National Geographic – Lions 360 °

Den första filmen hämtar vi från National Geographic, och deras snygga historia om hur det är att vara ett ungt kaxigt lejon. Filmen är gjord av vår svenska National Geographic Explorer Matin Edström, och är håller högsta kvalitet från start till mål. I en stark berättelse ställs du ansikte mot ansikte med det unga lejonet Gibson och hans mamma i deras kamp med flockens alfahanne. Ett safariäventyr som du inte får missa!

Studio: National Geographic 
Plattform: YouTube
Publicerad: 19 juni 2017

Till kanalen Köp VR GearVR Guiden

2. DN.VR

Detta här såklart inte en film i sig, utan en hel serie av närproducerade 360-klipp från Dagens Nyheter. Satsningen på VR har även nominerats till Svenska Designpriset. Omröstningen, som är öppen för alla, pågår till den 18 september. Bland filmerna kan man hitta grottdykning i Dalarna, Flygtur med JAS-39 Gripen, reportage från ett flyktingläger i Serbien och ett besök i Nordkorea för att bara nämna några.

Filmerna kan ses i DNs egen app som du hittar här, men även på youtube.

 

Till kanalen Köp VR GearVR Guiden

3. Warner Bros – IT: A 360° Cinematic Experience

Om du inte helt missat vad som händer på bio inom skräckgenren det senaste halvåret vet du att Hollywood nu ska starta om IT-serien, och faktiskt med svenske Bill Skargård i huvudrollen. För de allra flesta är säkert fenomenet ”IT” något nytt, och syftar alltså inte på informationsteknologi utan är en översättning av det engelska ordet ”DET”.  Alltså något okänt och obestämt. Warner Bros som i samband med filmsläppet nu även lanserar en 360-film, gör det för att ge en litet smakprov på vad Clownen Pennywise (Skarsgård) hittar på för hemskheter.  Om du (o)gillar läskiga clowner, regnväder och mörka källautrymmen kan nog det här passa alldeles utmärkt. Detta är definitivt en av de mest skrämmande 360- filmerna i dagsläget, och passar extra bra för dig som redan gått igenom vår nya lista Tio riktigt läskiga skräckspel till GearVR 2017 som vi skrev om förra veckan.

Studio: Warner Bros 
Plattform: YouTube
Publicerad: 15 augusti 2017
Till kanalen Köp VR GearVR Guiden

4. Vogue – Kendal Jenners Garderob i 360°

Statistiskt sett inte en helt typisk film för de flesta VR-entusiasterna, eller? Men ge detta en chans, för här ser vi verkligen en bit av framtidens vloggande. Formatet kommer ta världen med storm de närmaste åren gissar vi. Men om du nu inte är en dom som håller koll på vilka 17-åringar som är allra populärast i amerikanska tonårsmedier, behöver du bara veta att Kendall tillhör den absoluta toppen. I filmen får du följa med in i hennes garedrob där hon visar upp alla saker hon gillar.

Det intressanta här är inte vad hon visar upp, utan hur pass populärt detta klipp har blivit. Med 3 miljoner visningar på bara en vecka tillhör hon därför en av de kändisar som nått allra flest med 360-formatet. Oavsett vad du tycker om sponsrade twitch/youtube-miljonärer, så skapar dom ett enormt intresse och snabbar definitivt på teknikadoptionen hos konsumenterna. Och bara den bedriften försvarar hennes plats på denna lista helt och hållet.

Studio: Vogue 
Plattform: YouTube
Publicerad: 15 aug 2017

Till kanalen Köp VR GearVR Guiden

5. GoPro – Kärlek till lejon

Fler lejon i 360! Har du någonsin undrat hur det skulle kännas att lägga armarna runt ett fullvuxet lejon? I den här fängslande videon producerad av GoPro får vi följa med lejonexperten Kevin Richardson när han påbörjar sitt jobb med de eleganta och oerhört kraftfulla kattdjur som lejon är. Filmen är en klassiker som du defitnitvt kommer vilja visa upp för de i din omgivning. Filmen fungerar ritkigt bra oasett vilken VR-utrustning du har. Missa inte!

Studio: GoPro 
Plattform: YouTube
Publicerad: 10 aug 2017

Till kanalen Köp VR GearVR Guiden

6. New York Times – Vi som stannar kvar (We who remain)

New York Times började nyligen göra dagliga 360-filmer som ett sätt att både stärka VR-branschen, men även som ett sätt att förnya det journalistiska berättandet. I samarbete med Emblematic Group och Nuba Reports har man filmat ”We Who Remain” som är en fördjupande VR-dokumentär. Filmen är ett djupare och mer tänkvärt material som tar tittaren rakt in i krigets Sudan. Många 360-filmer är ofta tunga skapelser fyllda med viktiga budskap och det är inte konstigt att tekniken ofta kallas för empatimaskinen. Det här känns. På riktigt.

Studio: New York Times 
Platftorm: YouTube
Publicerad: 16 mars, 2017

Till kanalen Köp VR GearVR Guiden

7. Warner Bros – LEGO Batman VR Experience

Warner Bros med mer 360-film och det känns som att studion verkligen tagit 360-formatet på allvar. I den här fantastiska upplevelsen får du åka med Batman då han jagar Jokern över Gotham, och självklart renderat i bästa LEGO-anda.

Studio: Warner Bros
Platftorm: YouTube
Publicerad: 24 april 2017

Till kanalen Köp VR GearVR Guiden

8. BBC News – Strid mot ISIS i Mosul, 360° Video

Vi återgår till det lite mer allvarsamma och om det är något som har dominerat 360 det senaste året så är det rent journalistiskt material. I denna video från BBC åker man med rakt in i hetluften i Mosul, där piloter från den irakiska armén slåss mot islamiska staten. Den här är den typ av journalistik som går rakt igenom de flesta av våra filter och förmedlar vad som dagligen pågår bara 500 mil bort.

Studio: BBC 
Platftorm: YouTube
Publicerad: 22 maj 2017

Till kanalen Köp VR GearVR Guiden

9. Walt Disney – Duck Tales

Här tar vi oss i en helt annat riktning och tar en titt på vad Walt Disney gjort nyligen. Detta klipp är en kort film ur ett avsnitt av Duck Tales, och därför helt animerat. Filmen innehåller så mycket action så man blir yr, och den ska absolut ses i ett VR-headset såklart. Vill du ha den bästa upplevelsen ska du sitta på en snurrstol så du snabbt kan panorera runt med kroppen för att hinna följa med i allt som händer.

På Disneys kanal finns det även en helt del annat som är värd att titta på i 360

Studio: Walt Disney 
Plattform: YouTube
Publicerad: 29 juli 2017
Till kanalen Köp VR GearVR Guiden

10. Red Bull – VM i klippdykning

Dags för en tur till Italien och RedBulls Cliffdiving World Series. Här visar immersiva medier som 360 upp hur du verkligen förflyttas till en annan plats. Om det är något klipp som verkligen får det att kännas i magen så är det detta där du under många stunder befinner dig i fritt fall. Red Bull fortsätter att delvis dominera 360-formatet när det gäller spektakulära inslag, och det kanske inte är så konstigt med tanke på hur pass bra action gör sig i 360. Så länge man följer reglerna vill säga, vilket nu GoPro har lärt sig. Denna filmen är inget för dom med känsligt balanssinne eller höjdskräck.

Studio: Red Bull 
Platftorm: YouTube
Publicerad den: 21 juli 2017
Till kanalen Köp VR GearVR Guiden

https://youtu.be/7QWT6wsbCyk

11. Star Wars – Rogue One

Star Wars – Rogue One som är gjord av Nissan är utan tvekan en av våra absoluta favoriter i 360-formatet. Kvalitetsmässigt lämnar filmen många av de andra exemplen ljusår bakom sig. Nissan som i år förpackade ihop sina produkter med med en rad ikoniska sci-fi-mästerverk från Star Wars-världen får ses som föregångare när det gäller produktexponering via 360. Så för dig som gillar ljussablar och robotar som hör hemma i en galax långt, långt bort – är detta julafton! För alla andra är det ett tekniskt mästerverk i hur man säljer känsla, närvaro och produkter med nya immersiva annonsformat som 360-video.

Studio: Nissan 
Plattform: YouTube
Publicerad: 1 april 2017

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!