Mäklarhuset gör bostadsvisningar i VR

Att uppleva miljöer i VR – vare sig det är rymdfärder, regnskogar eller lägenhetsvisningar – är i sig inget nytt. VR har funnits som visuellt medium i årtionden vid det här laget. Men det som sker 2016 är framför allt att tekniken nu är redo att blir någon som alla kan använda. Därför är det kul att Mäklarhuset, en av landets större mäklarfirmor nu på allvar satsar på den nya tekniken för att du ska kunna besöka bostäder till försäljning utan att vara där.

VR-glasögon gör ditt lägenhetssökande mer effektivt

Tänk dig att snabbt kunna skanna av ett 20-tal lägenheter i VR för att sedan fysiskt åka till de som du valt ut. Det spar både tid och framförallt pengar för dig som spekulant.

Från och med förra veckan kan du uppleva hur detta på ett 30-tal Mäklarhuskontor runt om i landet. Det hela är egentligen mycket enkelt. Du startar en app på telefonen och stoppar sedan in den i VR-glasögonen och vips har du tillgång hundratals bostäder. Väl inne i lägenheterna kan du se dem från olika perspektiv och vinklar, vilket gör att du upplever objekten på ett mycket mer sanningsenligt sätt än traditionella bilder.

LÄS MER: VR Stockholm – den stora guiden till VR-relaterade case, företag, events och mycket mer

– Vi vill ta Virtual Reality från hajp till en ny standard på bostadsmarknaden. Tekniken gör det möjligt att gå på bostadsvisning hemifrån vilket skapar en bättre kundupplevelse och på sikt en mycket mer digital bostadsmarknad. I ett första steg integrerar vi Virtual Reality i vårt erbjudande i storstäderna. På sikt vill vi erbjuda det i hela landet, säger Erik Wikander, vd Mäklarhuset.

Det som är mest intressant är att projektet rullas ut på bred front direkt. VR har under relativt lång tid används för att visa upp pilotprojekt av framförallt nyproducerade bostäder, men skillnaden nu är att denna typ av visningar nu görs tillgänglig för alla som vill sälja sina lägenheter på ett bättre sätt.

Enkelt för säljaren

Så hur fungerar det då om man vill visa upp sin lägenhet på detta sätt? Enkelt förklarat behöver en fotograf tillgång till din bostad under någon timme för att ta 360-bilderna på de ställen du vill visa upp. Sedan sys bilderna ihop till ett bildspel eller app där man virtuell kan ”vandra runt” i lägenheten på de platser som fotografen besökt. Det intressanta med en 360-bild att det är relativt svår att fuska med upplevelsen då den tar upp hela omgivningen. Att alltså röja undan en del av rummet och sätta upp avancerad belysning som ger en halvsann bild av ett idylliskt kök är svårt. I en 360 bild får du hela miljön med skavanker och allt. Läskigt kanske, men ger en betydligt sannare bild av verkligheten.

Så om du är bostadsspekulant och vill slippa stressa runt och trängas med andra en söndagseftermiddag, använd VR och 360 för att snabbt sortera bort de bostäder du inte vill ha. Det gör att du spar både tid och pengar. Inom kort tror jag att samtliga seriösa mäklare kommer använda sig av liknande teknik. VR är helt enkelt ett bättre sätt att se miljöer på.  Vara sig det är rymdskepp eller lägenheter.

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!