Ett annorlunda sätt att använda Googles Tilt Brush

Under gårdagen visade Google upp lite av sina planer för Tilt Brush. I en teaser visar man multiplayer där du kan rita och skapa kreationer i VR tillsammans med andra. John Sterling McGregor är en kreatör som dock tagit Tilt Brush till en helt annan och annorlunda nivå.

Om du inte har sett nedanstående klipp, rekommenderar jag att du gör det. Googles visar här upp hur man med Tilt Brush kan rita och måla tillsammans med andra. Detta exempel på sätt att mötas i VR och skapa tillsammans, visar tydligt hur VR är så mycket mer än spel. Och när man dessutom lägger på den sociala faktorn blir det en stark upplevelse.

 

 

Tilt Brush kan användas på 1000 olika sätt

Men det jag vill lyfta upp i denna artikel är John Sterling McGregor som tagit Tilt Brush och gjort något unikt. Nedan ser ni en bild från Johns Youtube-kanal och ni förstår säkert vad jag menar.  John som studerar matematik lär sig just nu calculus. Och han gör det genom att använda Tilt Brush.

Tiltbrush
Tilt Brush

Natt efter natt har han tillsammans med vänner och handledare lärt sig matematik genom att visualisera kunskaperna i VR. Så varför är detta så intressant? Det beror på att John inte verkar jobba speciellt med VR på något sätt. Han är inte spelutvecklare eller delaktig i VR-branschen, och verkar dessutom inte vara ute efter att ”bevisa något” eller pedagogiskt förklara för andra hur bra VR är. John är heller inte VR-forskare, eller ute efter att hypa upp VR eller skriva en avhandling. Han är ”bara” en student som försöker att lära sig något nytt, för att klara nästa tenta, precis som alla andra studenter runt om i världen.

Lärande via VR blir en konstart i sig

Vad vi kan se så har John spenderat ungefär 16 timmar för att studera calculus i VR. Och även om man inte själv kan eller är intresserad av matematik så kan man klart se skönheten av matematiska formler som växer fram i världen i Johns videoklipp. Det är en fascinerande första inblick i vad som kan vara början på något som på sikt kan omdefiniera en hel vårt traditionella lärande. Är du intresserad av att se inlärande, visualiserat på nytt sätt, så rekommenderar jag verkligen att titta igenom dessa klipp. Det finns inget drama eller överraskningar, bara en massa fokuserat lärande på matematik.

 

Redskap för att använda Tilt Brush

Filmerna i sig räcker egentligen gott för att förmedla kreativiteten hos Tilt Brush. Men för er som är nybörjare på VR tänkte jag förklara lite mer detaljerat hur och vad det är John gör i filmerna.

För att använda Googles Tilt Brush på detta sättet behöver du:

  • Ett VR-headset HTC Vive
  • Programvara: Tilt Brush (Google)
  • Skype (Microsoft) Det är inget krav på skype för att använda programvaran, men det det gör ett enkelt sätt att visa vad du gör för andra.

Nedanstående klipp visar hur det hela går till. Sätt på dig VR-headsetet, ta tag i kontrollerna, starta Tilt Brush och sätt igång och måla.

 

Dela med dig av dina VR-upplevelser till vänner

Det John gör i sina filmer är smart. Med hjälp av Skype streamar han sina matematikstunder i realtid till sina vänner och handledare. Även om John är själv bland alla formler och siffror gör han det i sällskap med andra. Åskådarna ser allt han gör och kan viska hjälp och råd i örat när han behöver det.

När man startar Tilt Brush så befinner man sig i ett helt svart rum. Idén med det är att miljön ska vara distraktionsfri som möjligt. Sedan kan du välja mellan en rad olika penslar, redskap, material och färger för att skapa ditt mästerverk. Måla med eld, vatten, blixtar, neon och snöfall och massor av andra material. Du kan även stoppa in referensdokument i miljön, som exempelvis en pdf, foton eller musik. Sedan tar du allt referensmaterial du behöver och placerar exakt där du behöver i det virtuella rummet. Väl inne i Tilt Brush finns det bara du själv och dina eventuella referensobjekt. Det finns inget annat som stör förutom det du själv väljer.

Du kan placera referensobjekt i Tilt Brush

Sammanfattning

VR kan användas på ett otal sätt, och Tilt Brush är bara ett av de sätten. Dock visar Johns filmer hur VR kan användas på ett nytt sätt för att visualisera något han ändå ska lära sig. Men på ett bättre och samtidigt, som det verkar, roligare sätt. Samtidigt låter han sina vänner och kollegor följa med på resan. Även om åskådarna inte själva kan måla än, gör det hela idén till en social upplevelse som går längre än papper och penna (och skype). Johns VR-experiment visar på ett nytt sätt att lära sig själv och andra och representerar en inblick i framtidens utbildningsmetodik, men som egentligen är här redan i dag.

Inom kort kan man måla tillsammans med andra i Tilt Brush. Och helt plötsligt kan en hel klass lära sig saker tillsammans, på samma engagerande och aktiva sätt där man även kan dokumentera hela stunden för att andra ska kunna uppleva processen senare.

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!