Facebook öppnar ny division för social VR

Ända sedan Facebook köpte Oculus under 2014, har Mark Zuckerberg pratat om hur VR kommer blir nästa stora kommunikationsplattform. Förra veckan under Mobile World Congress i Barcelona konstaterade han att Facebook nu har ett internt team som helt ska jobba med social VR.

Teamet som leds av Daniel James och Mike Booth, kommer att arbeta nära Oculus tillsammans med andra avdelningar inom Facebook för att utveckla och bygga upp framtida plattformar för social interaktion i VR.

Facebook beskriver sitt arbete inom VR som att det fortfarande ligger på idéstadiet, men Oculus har redan arbetat hårt för att lägga grunden till social interaktion med upplevelser som tex Toybox och den kommande ”social SDK”  som gör det enkelt för utvecklare att få in sociala funktioner, inklusive multiplayer i sina VR-appar. I själva verket kan man väl säga att Oculus ”engagemang inom social VR är” är hela anledningen till av dom numera är en del av Facebook. Utan detta fokus och denna potential hade knappast Zuckerberg betalat 2 miljarder dollar för Oculus.

Screen-Shot-2015-10-14-at-7.58.27-AM

Fortfarande ligger dock idén om ett ”metaverse” – alltså en gigantisk sammankopplad värld som de som finns i Snow Crash eller Ready Player One, rätt så långt borta.

”Det kommer inte hända det kommande året”, säger Palmer Luckey.  ”för oss på Oculus är det mycket bättre om vi kan göra detta rätt från början, än om vi rusar i det och försöker designa utifrån vad som gäller för VR just nu”. Han säger vidare att VR först måste nå en kritisk massa (tillräckligt många användare) och där sedan data från dessa i sin tur får forma hur man bäst designar framtiden inom social interaktion för VR.

Även om det kan ta en stund för VR att nå denna kritiska massa så spelar såklart mobil VR en avgörande roll. När Samsung förra veckan tillkännagav att de kommer leverera sin GearVR med varje Galaxy S7 och S7 Edge, kommer detta givetvis att påskynda processen. Förra året sålde Samsung över 20 miljoner S6 telefoner bara under första månaden, och kan man göra om samma resa nu kan Oculus räkna med miljontals nya användare i sitt ekosystem (Oculus Home) innan mars är förbi. Och även om mobil VR inte kan jämföras i kvalitet med pc-baserad VR än, så kommer detta kraftigt påskynda tillväxten av Oculus användarbas, som i sin tur påskyndar tillväxten och behovet av social VR.

Social VR är inte direkt småskaligt heller, och man behöver inte fundera länge innan man inser vad Facebook vill göra med sina 1.5 miljarder användare på sikt.

Enligt Zuckerberg tittar redan över en miljon människor på 360-film via Facebook, och redan finns det över 20.000 filmer som är uppladdade av användarna själva. De siffrorna är inte speciellt stora om man tittar på mer global skala, men när både Samsung och LG har nu lanserat konsumentkameror med 360-funktion blir det allt tydligare vart vi är på väg.

Buzzwords att lägga på minnet:

360 – Kameror som filmar allt som händer runtomkring kameran samtidigt.

Social VR – Appar med social integration där du kan möta, sammarbeta, leka och uppleva med med andra människor över hela jorden.

Ekosystem – Stället där du köper, testar och pratar om apparna. Tex Oculus Home, Valve/Steam, Google Play, Apple Appstore, Windows Apps

Gear360 – Samsung nya 360 kamera som kommer hösten 2016

360VR – LGs nya VR headset och kamera koncept

Metaverse – Gigantiska sammankopplade virtuella världar för att föra samman människor.

 

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!