Herman Fredlund i Los Angles – Del 2: Rapport från de första veckorna

I denna artikleserie får du följa med vår gästskribent Herman Fredlund som just nu gör praktik i Los Angleles. I del 2 får du en rapport från Hermans första intensiva veckor på nytt jobb, nytt land, nya kollegor och nya utmaningar.

Del 1 hittar du här

Hej!
Det tog ett tag att skriva nästa inlägg men hursomhelst nu är det dags för en uppdatering om vad som händer här i LA. De första 2 veckorna har varit intensiva med nya intryck, allt från att träffa nya rumskompisar och kollegor på Vrplayhouse, till att skaffa sig nya vardagsrutiner.

Rumskamrat ”Mother Russia” i ljusblå tröja har spelat baskeboll de senaste 1-2 åren på Venice beach
Rumskamrat ”Mother Russia” i ljusblå tröja har spelat baskeboll de senaste 1-2 åren på Venice beach

Jag bor i ett kollektiv i West Hollywood två minuter från Beverly center med 15 st rumskompisar. I mitt sovrum är vi 6 st uppdelade på  3 st våningsängar. Jag hittade stället via airbnb, och det påminner om ett hostel med inriktning mot coworking.

- Live,Work,Network är slogan för boendet. Rumskompisarna är trevliga! 
– Live,Work,Network är slogan för boendet. Rumskompisarna är trevliga!

De flesta som bor här stannar en längre tid, ofta 2-3 månader och kommer främst från olika delar av USA. Vissa jobbar/utbildar sig till skådespelare,fotograf och filmare, medan andra jobbar med hemsidor eller med diverse ströjobb. Allt har funkat fint hittills förutom en sak. Det finns aldrig någon plats i kylskåpet!

Promenad till kontoret - Nya vyer varje dag
Promenad till kontoret – Nya vyer varje dag
Gänget på Vrplayhouse
Gänget på Vrplayhouse

Min morgonrutt till kontoret består av en 45min promenad till min kollega som jag sen får skjuts med till kontoret. Jag hade kunnat ta bussen till kollegan, men jag trivs med att gå och lyssna på musik samtidigt som jag observerar vad som händer omkring mig, eller bara vara uppe i mina egna tankar.

Vrplayhouse är ett gäng på ca 15st, som är fast anställda eller frilansare/projektanställning. Vrplayhouse producerar både 360-film och upplevelser i spelmotorer. De använder diverse olika kameror beroende på projekt och budget. Som egen kamera har de Googels Odessy, en kamerarig med 16 st GoPro-kameror. För spelmotorer använder de både Unity och Unreal till olika projekt. På kontoret finns även Oden som är producent Derins Hund.

Oden
Oden

Min plan för resan är att:

1. Lära mig från Vrplayhouse, deras projekt och se hur de jobbar.
2. Experimentera med egna projekt.
3. Träffa folk/nätverka

Jobb med VRplayhouses projekt

Just nu pågår det 3-4st olika projekt i olika faser av postproduktion. Jag har inte fått göra något avancerat till projekten då specialkompetens inom 3d behövs för att jobba
och leverera till deadline. Men jag har hittills fått hjälpa till med att skriva in eftertexter till 360filmen Surrogate, vara med på en pickupinspelning samt hjälpt till att testa demo-datorer inför en viktig resa till kina för att träffa investerare.

De har även uppmuntrat mig att utveckla egna idéer som jag sedan kan få testpitcha. Ett kul uppdrag var att testa en ny kamera från ett tysk tillverkare. Ingen instruktionsbok men fick den
att funkera efter 1-2 timmar. Kul att leka med ny teknik!

Indycam nakedeye
Indycam nakedeye

Egna projekt/ experiment

På egen hand har jag slutfört ett projekt jag tog hit från Sverige. Jag skapar en värld i projekt Sansar som är just nu i betastadie. Det är en editor där du skapar platser/världar att mötas/träffas i. Bakom Sansar står grundarna av second life.

Sansar
Sansar

Jag gjort en del 360-film men vill och behöver verkligen lära mig mer om spelmotorer. Jag har spanat in olika tutorials som jag nu har tid att lära mig. Jag har ingen erfarenhet av att koda men jag hittade ett plugin till unity som använder visual scripting (playmaker). Det betyder att istället för och koda så kan man programmera med med visuella verktyg. Unreals blueprints har liknande gränssnitt och även vfx-programmet Nuke.

Med en unityplugin som Playmaker kan du koda visuellt utan att skriva en rad kod
Med en unityplugin som Playmaker kan du koda visuellt utan att skriva en rad kod

Begränsningar skapar kreativitet

Jag tänker film, men vill lära mig spelfunktioner och göra 360-film mer interaktivt. På grund att jag tänker just film från grunden har jag en annan utgångspunkt än vad en spelutvecklare
har som utvecklat spel hela sitt liv. Detta är en bra och viktigt poäng, då alla som hoppar in i VR har sin egen unika bakgrund, vilket kan leda till oanade idéer som etablerade i spelbrancshen kanske ej tänkt på innan. Lite som att nybörjaren i poker kan överraska. Slumpen har spelat stor roll i historien av nya upptäckter. Att gå in med öppet sinne och redo att lära sig och be om hjälp är A och O. Samarbete mellan olika kan skapa magi givetvis. Jag har iallafall börjat lära mig playmaker och idéer börjar nu poppa upp som jag vill fortsätta experimentera och utveckla.

Min egen Gear360 ovanpå Vrplayhouses 16 gopros i Google Odessey
Min egen Gear360 ovanpå Vrplayhouses 16 gopros i Google Odessey

Träffa folk/nätverka

När det kommer till att träffa folk och nätverka har de första 2 veckorna blivit att lära känna rumskompisar. Spännande möten sker när du minst anar det. Har träffat 2st som jobbat inom VR i Uberpool. Första utekvällen träffade jag ett gäng från Irland som sa att de hade ett band och att de var på roadtrip. Dagen efter visade det sig att deras band var större än jag anat och att de i själva verket var på turné runtom hela USA.

Artshow

Ett tips jag fick var att vara öppen för kontakt, hälsa, vara snäll mot alla och ställ enkla frågor. Amerikaner är generellt bra på småprat och du behöver inte alltid vara den som tar första
steget. Att ha förmågan att lyssna och vara intresserad är i vissa fall mer värt än att prata på om sig själv. Var intresserad så blir även du intressant!

De senaste två veckorna har varit intensiva med konferenser och hackaton. Berättar mer i nästa inlägg.

Ha det fint!

Picture of Herman Fredlund

Herman Fredlund

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Herman Fredlund

Herman Fredlund

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!