Huiting Wang från Resolution Games djupdyker i spelarens psyke

Hur får vi användaren att stanna i spelet? Hur ökar vi motivationen och förståelsen kring spelupplevelsen? Huiting Wang, player researcher på Resolution Games, synar spelandet ur ett psykologiskt perspektiv.

Huiting Wang är utbildad ingenjör med en master inom human cognition. Masterarbetet gjordes på Resolution Games, en av de första spelstudios vars fokus är VR/mixed reality.
– För en VR-entusiast var det verkligen drömmen att få arbeta här med spelutveckling och design inom virtuell verklighet.

Efter avslutade studier fick Huiting genast jobb på Resolution Games, då som player researcher. Med målet att förbättra spelupplevelsen studerar Huiting spelanvändarens psyke och beteende. Speltestare får pröva betavarianter av spelstudions senaste spel. Deras beteende närgranskas och utifrån utförda intervjuer hämtas ytterligare data kring deltagarna och deras upplevelse.

Via metoden long term engage diary kan Huiting dessutom titta på beteendet hos spelaren under ett längre tidsperspektiv.
– Metoden används för att vi ska kunna skapa en bättre spelupplevelse. Genom att vi vet mera om spelarens beteende kan vi i spelet göra små förändringar, och det gör i sin tur att vi får nöjdare kunder.

Kriterier inom användarupplevelsen som Huiting ser närmare på:

  •  Hur pass väl spelarna förstår spelet och dess design
  •  Svårigheter för spelaren att orientera sig i miljön
  • Vad spelaren väljer att göra i den virtuella miljön
  • Spelarens känslonivå vid specifika passager i spelet.

En ökad motivation hos spelaren

Med hjälp av player research har Resolution Games kunnat förbättra sina användarupplevelser. Narrows är ett piratäventyr signerat Resolution Games där du som spelare agerar som skurkaktig pirat. I inledningsfasen av Narrows ska du välja ut ett skepp.
– Målet var att få spelare som kände sig överväldigade av alla de mäktiga skeppen. Men riktigt så blev det inte. För att öka spelarens motivation gjorde vi om fartygen så att de blev mer pampiga. Det funkade. Plötsligt var motivationen hos användaren att väja ett skepp betydligt större.

Flera av Narrows spelaktiviteter har med hjälp av player research kunnat förfinats. I hamnområdet köper man varor till sitt skepp. Tanken var att skapa en shoppingmiljö som gav spelaren inspiration och motivation till att samla på sig fler mynt.
– För att kunna köpa de dyraste prylarna krävs flera kilo silvermynt. Användaren, situerad i affärsrummet, ville vi skulle känna en ökad motivation till att samla fler mynt. Men så blev inte alls effekten. Vi tweakade lite och såg till att visualisera användningsområdet för de olika tingen. För att konkretisera – Nu när du placerar markören över objektet så ser du direkt hur arsenalen kan appliceras till ditt skepp. Även detta var en lyckad justering som gjorde att fler användare började sukta efter nya häftiga arsenaler.

Med player reasearch tror Hiuiting att spelupplevelsen kan bli rikare.
– Med hjälp av psykologiska studier lär vi oss om spelarens beteende och vi kan anpassa spelupplevelsen så att den passar just den specifika individen.

Narrows finns till bland annat Occulus Go och Google Daydream Mobile VR-headset.

Se hela Huitings presentation här

Huiting Wangs föreläsning var en del av Stockholm VR Meetup #14. Kvällen bjöd på spännande presentationer från erfarna branschproffs inför en publik av kollegor och entusiaster. Se alla föreläsningar här!

Picture of Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

1 reaktion på ”Huiting Wang från Resolution Games djupdyker i spelarens psyke”

  1. Pingback: Sthlm VR Meetup #14 - se alla presentationer här! - Immersivt / VRSverige

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!