Kan nya WiGig-standarden göra VR-glasögon trådlösa?

Trådlösa VR-glasögon känns som en självklarhet i framtiden. Men dagens Wifi-teknik är långt från tillräckligt snabb för att kunna skicka den mängd av data som ett modern VR-headset behöver. Den nya WiGig-standarden ger supersnabb trådlös dataöverföring som arbetar på 60GHz-bandet och kan vara en tillfällig lösning.

Wi-Fi Alliance som är driver användandet och utvecklingen av Wi-Fi globalt består av representanter från hela världen med uppdraget att samarbeta runt ny Wi-Fi-teknik, skapa certifieringsprogram och även se till att alla Wi-Fi Certifierade™ produkter fungerar med äldre produkter. Denna vecka meddelade man att certifieringsprocessen för nästa typ av Wifi kommer leda till att produkter börjar rulla ut någon gång nästa år. Den nya tekniken WiGig (IEEE 802.11ad) erbjuder anslutningshastigheter på upp till 8Gbps, vilket möjliggör klart snabbare nedladdningar (nästan 1GB per sekund) Detta görs genom att data skickas över högre frekvenser och fokuserar på bättre signalkvalitet mellan enheter.

Nästa generations Wifi kan vara tillräckligt bra för trådlös VR

Snabbare och bättre Wi-Fi innebär naturligtvis stora saker för allt från spel till videostreaming, men det kan också vara goda nyheter för VR. Som vi alla vet, kräver VR minimal fördröjning mellan spelarens rörelse och den bild som kommer in i ögonen för att VR-upplevelsen ska bli så bra och framför allt bekväm som möjligt. Nuvarande Wi-Fi-nätverk klarar helt enkelt inte den typ av hastigheter som krävs för att uppnå detta, men med WiGig teknik kan man börja närma sig något som skulle kunna fungera.

För att det ska faktiskt ska fungera, så måste WiGigs teknik integreras i VR-headsetet direkt. Så om du är i full färd att klippa av sladdarna på din Vive eller Rift, bör du avvakta lite. Men om headset-tillverkarna använder sig av tekniken som kan det helt klart vara ett steg mot trådlös VR. Det är fortfarande tveksamt om det går att få full kvalitet, men kan man bara få en ok trådlös upplevelse kan det ändå vara av intresse. Det skulle i sådana fall  vara en intressant medelväg tills prototyper som exempelvis Oculus Santa Cruz blir klar för konsumentmarknaden, som av allt att döma kommer dröja åtskilliga år.

Avvägning mellan hastighet och avstånd

En WiGig-signal med 8Gb/s klarar ett avstånd på ca 10 meter, vilket kan tyckas kort. Men även om du inte kan bära runt på dina VR-glasögon i hela huset räcker det gott till det typ av spelyta som man får exempelvis med en HTC Vive idag (5x5meter) vilket kan vara fullt tillräckligt som tillfällig lösning.

Även om det inte finns några trådlösa VR-headset än att köpa för att ansluta till pc, kan man ansluta sin dator på andra sätt. Det finns mobilappar som streamar spel från datorn till mobilens display via vanlig wifi, men det är en aningen knepig process och kvaliteten är långt från tillräcklig. Men med WiGig kan även denna typ av appar säkerligen göras bättre.

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!