Med nya Oculus Rooms tar Facebook ett järngrepp om Social VR

Facebooks powerplay att tidigt vara med och styra social VR går nu in i en ny fas. Från och med idag kan du börja använda Oculus nya ”Rooms” för Gear VR, och stöd för Rift kommer senare under 2017. Man har även lanserat ”Party” som är en enkel röstchat medan du gör något annat i VR. Samtidigt kan utvecklare nu även prova att livestreama sina upplevelser till Facebook för att människor utan VR-headset. Med Room tar Facebook ett tydligt grepp om Social VR. Konkurrenterna får se upp.

Social VR är nyckeln

Oculus produktchef Madhu Muthukumar beskriver lanseringen så här: ”Rooms ger oss en fysisk plats där vi alla kan ses, och du kan bjuda in dig vänner till din ”VR-lägenhet”. Precis som i den verkliga världen kan du hänga med vänner, titta på TV, spela brädspel eller gå ut i VR-upplevelser tillsammans.”

Oculus Rooms
Oculus Rooms

Till skillnad mot mer avancerade Toybox social VR som Oculus precis släppte för Rift i samband med Touch-lanseringen, behöver du inte någon handkontroll för att använda Rooms. Du styr Rooms med att titta runt och använda pekplattan på Gear VR. Det som är mest tydligt är att andra sociala VR-program som Altspace, vTime och VRChat nu får rejäl konkurrens med Rooms. De andra har visserligen många andra funktioner som Room inte har än, men för enkla samtal är det svårt att slå Oculus egna inbyggda sociala VR-funktion.

I Rooms kan du möta upp vänner i ett privat rum som är dekorerat som en futuristisk vardagsrum. Du skickar inbjuder genom din vänlista i Oculus Home. Därifrån kan man även göra vissa grundläggande avataranpassningar, för att sen bege sig till någon av de fyra områdena.

I chattutrymmet kan ni prata med varandra, och du ser hur munnen rör sig när någon talar genom sin mikrofon. Eftersom Rooms har spatial 3D-ljud kan du enkelt höra vem det som pratar även om någon beginner sig längre bort i en annan del av miljön.

Titta på VR-tv tillsammans

Mitt i rummet finns även en storbilds-TV där man kan spela upp videoklipp för varandra. Just nu kan du titta på populära Facebook-klipp eller sådant du sparat om du anslutit ditt FB-konto till Oculus Home. Frågan är om även premiuminnehåll från till exempel Netflix eller HBO kommer hit på sikt?  Muthukumar säger: ”Är det en möjlig expansion av Rooms? Ja. Om vi märker att det är något som folk vill ha… kommer vi erbjuda det” Enligt uppgift för Facebook samtal med en rad större premiuminnehållsägare för att skala upp tv-innehållet inom kort. Ett detta på sikt komemr även till social VR ser vi som en självklarhet.

Oculus Rooms
Oculus Rooms

Det finns även en spelhörna i Rooms. Där kan du spela enklare bordsspel, som memory och ”Simon Says” för att fördriva tiden. Spelen tar inte över skärmen på något sätt, utan blir i stället ett sätt att på ett avslappnat sätt ha kul, samtidigt som man socialiserar med andra. Vi kan säkert räkna med att fler småspel att detta slaget dyker upp på sikt.

Slutligen finns det olika VR-appar om man vill spela en fullfjädrad VR-upplevelse som grupp. Funktionen låter dig se vilka VR-spel du och vänner har installerat och är en del av det ”Coordinated App Launch API” som utvecklare nu kan lägga till i sina spel.

Med ”Party” kan du röstchatta med andra

Nya funktionen ”Party” är ett sätt att prata i telefon i VR medan man spelar olika VR-upplevelser. I Oculus Home, kan du bjuda in folk till dessa ”Parties” från din vänlista. Du kan även använda Facebooks Messenger för att ringa. Upp till fyra personer kan sedan enkelt ansluta till samtalet för att prata medans de fortsätter att spela.

Room är ett steg i rätt riktning

Sammantaget känns Rooms anmärkningsvärt naturligt. Vi har testat Rooms under förmiddagen på kontoret och det kändes verkligen som om att man hänger i någons vardagsrum, och än i någon sorts scifi-utopi. Genom att snabbt kunna träffa andra med social VR spelar det ingen roll var man bor, och blir därför ett enkelt sätt att hålla kontakten med nära och kära.

Att befinna sig i olika VR-upplevelser kan te sig isolerade. Men genom att träffas socialt , via Facebook och Oculus eller på andra sätt, kan VR bli ett naturligt sätt för att umgås, och någon som faktiskt har en värde i våra liv. När Oculus tidigt satsar på social VR och gör det så pass bra från början kan man mycket snabbt befästa sig som den främsta virtuella plattform. Konkurrenterna får verkligen se upp nu.

Facebook social VR
Facebook social VR
Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!