Ny artikelserie från Los Angeles med Herman Fredlund

Vår gästskribent Herman Fredlund har nu flyttat till LA för att ta nästa steg i sin karriär som 360-filmare och producent. Under våren kommer du kunna läsa nedslag i dagboksformat från den amerikanska västkusten där Herman nu ska jobba under ett par månader. Dags för del 1!

Hej, mitt namn är Herman.

Jag är från Lund och har de senaste 2-3 åren haft fullt fokus på VR. Jag skrev i höstas en artikel om mitt arbete med kortfilmen Et Moi. Jag är just nu på praktik i Los Angeles under 2 månader hos Vrplayhouse. Så..hur hände detta? Kort svar, jag frågade helt enkelt Vrplayhouse om jag fick praktisera och de sa ja.

 

Det kanske låter lite för bra för att vara sant, och speciellt för mig där det senaste året har varit en historia av uppgångar och nedgångar. Jag tänker i detta inlägg sammanfatta hur jag tog mig hit där jag är just nu. I senare inlägg kommer jag dela med mig om de upplevelser och tankar om tiden i LA. Förhoppningsvis kan det hjälpa andra som vill göra samma resa som jag just nu är ute på.

Allt startade under hösten 2014

Det första steget till praktik började hösten 2014. Man kan säga att det var tack vare ett negativt intagningsbesked som jag fick från Fridhems filmskola som gjorde att jag vilsen och förvirrad hittade en VR-workshop anordnat av Boost Hbg. Efter workshopen är det bara en sak som gäller och nu är det 100% fokus på 360/VR. Samtidigt började jag under samma tidpunkt även gå på VR meetups i Köpenhamn/Stockholm.

Sedan, efter tredje försöket att få finansiering till mitt första 360-projekt fick jag äntligen ja sommaren 2015, vilket ledde till en vikingadokumentär samt en boktrailer i 360 i samarbete med författare Elisabeth Östnäs. Dokumentären fick bra respons men den mer experimentella boktrailern kritiserades av kompositören och resultatet blev att jag inte fick använda original-musiken och istället fick hitta annan musik. Det tog på självförtroendet och utöver det blev dessutom stora delar av min utrustning bestulen under hösten.

En dag i december 2015 satt jag på på universitetsbiblioteket i Lund som jag har använt som kontor det senaste året. Jag är själv inte student, men mina kompisar pluggar och det är bra att vara i ett socialt sammanhang och få motivation av alla som pluggar till tentor, och det gjorde att även jag kunde fokusera. Jag jobbade även som vikarie vid sidan av för att kunna ha råd med basala levnadskostnader.

Meetups fyller en viktig funktion

Det finns mycket info att hämta om VR från internet. Dock är meetups och föreläsningar på plats guld värt då man direkt kan gå fram och prata och nätverka med alla experter. VR är fortfarande mycket likt vilda västern där inga direkta regler finns för vad som går och inte går att göra. Men jag fick en idé och känsla/intuition av jag borde resa utanför Sveriges gränser, egentligen helt i kunskapens tecken. Jag började leta runt och hittade två intressanta VR-konferenser: en i LA och en i NY. Det tog inte lång tid innan jag bestämde mig för att ta steget och boka resa.

Innan resan till LA mailade jag runt till 5-6st produktionsbolag och frågade om jag kunde komma på på besök. Av dessa svarade produktionsbolag Vrplayhouse, vilket ledde till att jag kort och gott åkte till konferensen och gjorde ett besök hos Vrplayhouse.Resan och besöket gav mig nya insikter och motivation att fortsätta experimentera! Jag skickade lite då och då över mina 360-tester till Vrplayhouse, och i april 2016 såg jag att man kunde söka SWEA LA filmstipendium där man fick vara i LA under 3 månader i utbildningssyfte. Jag frågade Vrplayhouse om jag kunde få praktisera hos dem om jag fick stipendiet och de sa ja!
Men…till hösten fick jag tyvärr reda på att jag inte fick  stipendiet och tvingades meddela Vrplayhouse att hela resan skulle ställas in. Gängen förtstod direkt vad som hänt men sa direkt att jag gärna kunde komma över någon annan gång i framtiden. Och nu är jag här!


För mig var året 2016 fullt med många perioder av osäkerhet uppgång och nedgång. Jag fick nästan praktik på Mediamonks i Stockholm och när jag dessutom sökte in till Fridhem igen, återkom dom nu i januari  och meddelande att dom fått ett avhopp och erbjöd en plats.

Men det är ok. Att omfamna osäkerheten, hitta lugnet och bli bekväm med att inte veta allt är någon man måste jobba på. Fokusera på en sak i taget, för det är lätt hänt att bli förvirrad av VR-hypen som pågår just nu. Skynda långsamt.

Slutligen

Tack
Alla
som
hjälp eller påverkad mig.

I nästa inlägg berättar jag mer om hur de första 2 veckorna varit.
Allt gott
Mvh Herman

Picture of Herman Fredlund

Herman Fredlund

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Herman Fredlund

Herman Fredlund

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!