Forskning om rymden och VR i skolan, färska siffror om VR/AR-arbetsmarknaden, och ett spännande nytt AR-headset – läs den senaste bevakningen om det viktigaste inom VR och AR!
(Missa inte senaste podcastavsnittet med vårt nyhetssvep, där vi ger dig mer bakgrund och analys om det som händer i VR/AR-världen. Lyssna ovan, och prenumerera i din podd-app!)
Forskare på NASA gör vetenskaplig upptäckt tack vare VR
Astronomer på NASA har fått hjälp av VR att få direkt förståelse för aspekter av hur universum expanderar, inte bara matematisk. De skapade och gick in i en 3D-visualisering av 4 miljoner stjärnor i Vintergatan (programmet finns tillgängligt här). Däri kunde de studera kluster av stjärnor och hur de rörde sig över tid, och vända på perspektivet fritt – och på så sätt utröna nya grupperingar av stjärnor som hade varit svårare att nå genom matematisk analys.
Utmaningarna med att använda VR-headset i grundskoleundervisning från ett lärarperspektiv
En svensk studie om VR i grundskolan har presenterats av tre forskare på Gävle Universitet. De nämner fördelar som att VR ger starkare inlärningseffekt, men fokuserar på utmaningarna mellan VR och användning av lärare. Bl a kostnad, att innehåll oftast finns bara på engelska, och att lärare saknar kompetens om HUR man implementerar VR i skolan. Man konstaterar att forskningen hittills fokuserar mer på högre studier och inte på grundskola – och är generellt i tidigt utforskningsskede där frågorna inte än är skarpt formulerade ännu.
För konkret metod tipsar vi om föreläsningen Standards and practices for VR in the Classroom av Chris Madsen från ENGAGE.
VR och AR i företagsutbildning visar massiv tillväxt på lång sikt
VR och AR visar massiv potential de närmsta fem åren, enligt en undersökning från Jobs For The Future. Tekniken kan göra stor skillnad för att öka kompetensen på enklare jobb, och på ”soft skills” i alla yrkeskategorier. VR/AR är ett av de snabbast växande områdena i företagsutbildningssektorn värd 200 miljarder dollar årligen. Mest nytta gör tekniken när ”riktig erfarenhet” är antingen för dyr, sker för sällan, eller är för farlig.
Också relaterat till jobbmarknaden, andra sidan av myntet: Efterfrågan växer snabbare än någon annan kategori av mjukvaruingenjörer – 1400% enligt en undersökning från hired.com. Den största slutsatsen är nog att vi är så tidiga i utvecklingen att en liten absolut ökning i antal jobbannonser betyder en markant skillnad relativt mot förra året. Vi vet ju inte om det var 140 från 10 jobb, eller 14 miljoner från 100000…
Hjälp till synskadade med AI och AR tillsammans, med Microsoft’s projekt Tokyo
Blinda har kunnat få bättre förståelse för omgivningen med en modifierad Hololens som innehåller avancerad 3D-scanning i realteknik. De kan få info om människor i närheten – hur nära och i vilken riktning, och även namn-identifiering så länge personerna har godkänt att finnas i systemet. Headsetet pratar med bäraren och berättar vad det snappar upp, och underlättar sociala interaktioner.
Lynx R1: Nytt standalone-AR-headset släpps i sommar
Det kommande franska AR-headsetet har visats upp på en teknikkonferens. Priset är 1500 dollar, vilket är 2-3 gånger så billigt som konkurrenterna Magic Leap och Hololens, tack vare en optik som fungerar som VR med kamera-videoström snarare än rivalernas genomskinliga waveguide-skärmar. Det innehåller ett Snapdragon XR2-chip från Qualcomm, med mer än dubbel prestanda mot SD835 som sitter i Oculus Quest. Inga kontroller har hittills visats upp, bara handspårning. Fokuset på företag och militär, men även konsumentinnehåll. Lynx R1 skeppas till sommaren.
I det här axplocket av nyheter väljer vi varje vecka ut ämnen om teknik, konsumentinnehåll, och tillämpningar av VR/AR. Om du vill vara säker på att inte missa våra nyhetssvep eller annat innehåll från oss så rekommenderar vi att du kollar in vårt nyhetsbrev!