Prestandagapet mellan PC VR och PlaysationVR är nu större än någonsin efter NVIDIAs lansering av Pascal

När vi nu kommit en bit in i maj, och med med konsumentversioner av Oculus Rift & HTC Vive på banan, väntar vi på att Sonys PlayStation VR ska ta plats i ringen. Att VR är det hetaste som finns inom både gaming- och techvärlden för tillfället är det få som säger emot. 

Många spelutvecklare jobbar nu stenhårt för att utveckla nya titlar för de ovan nämnda produkterna och VR-marknaden kommer att bli enorm enligt oss och andra analytiker. Det finns dock vissa skillnader mellan pc-baserad VR och PlaystationVR. Oculus Rift & HTC Vive har både bättre specifikationer på hårdvaran än Sonys produkt, och kan därmed ge högre kvalitet visuellt på VR-upplevelsen.big_vr-635x178

När Sony svarar på detta själva, säger man att om du bara talar om highend upplevelser, så kan Oculus ge bättre VR. Det kräver dock som vi alla vet en relativt dyr och snabb dator, då där tar Sony en klar poäng genom att man kan använda sin PS4. Så man kan anta att Sony siktar mycket mer på mainstream och massmarknaden med sin PlaystationVR.

PC VR får dock en rejäl skjuts framåt nu när Nvidia, som har ca 80% av grafikkortsmarknaden, lanserar sin nya Pascal familj av grafikkort.

Nya GTX 1080 och GTX 1070 är inte bara klart snabbare än tidigare kort, de kommer också med en rad specifika VR optimeringar. Virtual Reality arbetar fortfarande på den traditionella principen om stereoskopi, som i enkla ordalag handlar om att ge ögonen varsin skärmbild som skiljer sig något. På samma förenklade sätt kan man även säga att datorn måste jobba dubbelt så hårt i VR jämfört med ett vanligt spel.

Vad NVIDIAs Pascalkort nu introducerar är något de kallar Single Pass Stereo, som helt enkelt är ett sätt att sänka mängden kalkyleringar som grafikprocessorn behöver göra, med 50%. Vad detta betyder för spel och VR upplevelser är att utvecklare kommer att kunna välja mellan att avsevärt öka grafikkvaliteten och samtidigt även öka bilduppdateringen. Just denna uppdatering, eller framerate, är avgörande för att undvika åksjuka och andra problem i Virtual Reality.

NVIDIA som lanserar sin nya topprodukt GTX 1080 säger att detta kort är upp till två gånger snabbare än Titan X i VR. För den allra flesta kommer dock det lite mindre kortet GTX 1070 vara mer intressant. Med ett ”förmodat” pris på pris på runt 3995:- kommer det blir ett otroligt privärt alternativ för den som vill framtidssäkra sin VR dator de kommande åren.  gtx_1080_performance-635x262

 

Sammantaget tar PC baserad VR nu ett stadigt hopp framåt när det gäller prestanda med NVIDIAs Pascal. Och kanske är detta ett tecken på varför ryktena om Sonys PlayStation 4 Neo vägrar ge sig.

Nu väntar vi nyfiket på AMDs svar på detta. AMD som har ett stort event om ett par veckor, i och med lanseringen av Polaris familjen, kommer med all sannolikhet svara upp på Nvidias prestanda. Men det som är mest intressant här är egentligen inte toppmodellerna, utan mer hur totalpriset för att ta sig in på VR kommer sjunka den närmaste tiden.

Idag ligger totalpriset på en fungerande Oculus Rift eller HTC Vive installation på närmare 20000kr (headset:8000+dator:12000) där just kostnaden för datorn är den klart största faktorn. Kan vi i höst börja kapa på den delen av investeringskostnaden är det mycket välkomna nyheter för alla i branschen.

Kan AMD komma med ett ”ok” VR kort i trakterna runt 2000kr? Det skulle definitivt vara högintressant, då ovan nämnda totalpris då sjunker med flera tusenlappar.

Vi håller tummarna!

 

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!