Rec Room är en social lekplats och det roligaste i VR just nu

Gratisappen Rec Room för HTC Vive fångar samma sociala upplevelse som du fick med Wii Sports. Sedan lanseringen av HTC Vive och Oculus Rift, har jag testat dussintals VR-spel och upplevelser. Allt från dyrare AAA-titlar till små billiga indie-appar som enskilda entusiaster gjort. I dagsläget är det dock en gratisapp på Steam för HTC Vive som är allra roligast. 

Rec Room påminner en hel del om Wii Sports

När man startar Rec Room känner man ganska snabbt igen sig där du kan välja bland ett par enkla avatarer, kläder och frisyrer. Precis som i de flesta andra sociala spel som är lätta att bara plocka upp och använda direkt utan manual. Rec Room är inget spel du behöver plugga strategi eller knappkombinationer i, det är bara att starta och se vad som händer.

I spelet som närmast kan beskrivas som en social sandlåda är det sen lek och kul som
gäller. Du kan bland annat spela paintball, spökboll, charader och frisbeegolf eller bara hänga med andra i de sociala rummen.

Det som fungerar riktigt bra i Rec Room, är att det är utmanande nog att vara roligt, men samtidigt enkelt nog för vem som helst att komma igång utan att trassla med komplexa virtuella kontroller.

Just paintballbanan är något som verkligen sticker ut.  Du transporteras till en utomhusbana i ”fyra-möter-fyra” spel. Du kan gå runt i roomscale beroende på hur mycket golvyta du har, och sedan spenderar du den mesta av tiden med att teleportera runt och gömma dig bakom däck och träd, samtidigt som du försöker ducka för virtuella bollar från det andra teamet.

Social VR är det som kommer göra VR till något för alla

Rec Room ger också ett välbehövligt social element i VR med hjälp av den inbyggda mikrofonen i varje Vive-headset. Spelet som skapades av några killar på liten studio som heter Against Gravity leds av de två grundarna Nick Fajt och Cameron Brown. De säger så här om social VR.

Det finns känsla av social närvaro som kommer från avatarer och röstchatt. Detta är något som händer överallt i Rec Room. Något vi älskar är se hur folk gillar att bara hänga med varandra efter ett man lekt en stund

Medan spelet än så länge är gratis på steam, finns det en tanke på att kanske byta till en freemium-modell, där grundupplevelsen är gratis och nya tillägg kan köpas till.

”För att vara helt ärliga, vi är inte 100% säkra ännu på vad eller hur social VR kommer se ut. Precis som mobil och webbutvecklingen så kommer det ta tid att hitta nya affärsmodeller kommer som verkligen passar” säger Fajt och Brown. ”Kanske säljer vi skräddarsydda avatar själva, där du kan se ut som du vill eller som du gör i verkligheten. Det verkar vettigt”

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!