Spelrecension: Sprint Vector till HTC VIVE

Sprint Vector är ett racingspel med innovativ kontrollmetod och med fokus på flerspelarläge online. Vår spelrecensent Henrik Rytterås har testat och recenserat spelet som ersätter räserbilen med ett par högteknologiska skridskor.  

Med sin spelutveckling inriktad på VR är den amerikanska spelstudion Survios ytterligare en i raden av utvecklare som valt att helhjärtat fokusera på VR-plattformen. Studion har tidigare släppt Raw Data (2017) och de arbetar just nu på sitt kommande boxningsspel Creed: Rise to glory (2018).

Handling

Du är en utav de tävlande i en intergalaktisk racingtävling som sänds i ett TV-program, någonstans långt ute i kosmos. Detta är ungefär det enda man får reda på om spelets handling. Det är inte mycket till story, men det är också i sammanhanget av mindre betydelse då det är ett racingspel och spelvärdet förhoppningsvis finns i själva racing-delen.  Men här är det varken bil eller motorcykel som gäller utan ett par högteknologiska skridskor!

Kontroll

Många VR-spel, framförallt first-person-shooters, erbjuder flera olika sätt att förflytta sig på. De två vanligaste spelsätten är antingen att teleportera sig dit man vill eller att styra med ”styrkorset” på handkontrollen (Även kallad Free Locomotion). När jag i andra spel använt mig av det sistnämnda har jag tyvärr ofta känt mig illamående. Olika snabbt och olika mycket, men i regel funkar det sämre för mig. Därför var jag något skeptiskt till hur pass bra jag skulle må av ännu ett snabbt racingspel. Men i Sprint Vector känner jag varken av ett illamående eller en yrsel. Inte ens efter sessioner på två timmar med konstant springande och hoppande mår jag det minsta dåligt.

Spelet lurar hjärnan att tro att det är på riktigt. Survios Fluid Locomotion System, som det så fint kallas, fungerar över förväntan. Du som spelare måste se till att svänga på armarna och greppa tag framför dig. På så sätt driver du spelet framåt. Detta lura hjärnan att tro att du tar dig fram på riktigt. Det blir mer naturligt i jämförelse med att sitta ner och styra med handkontrollerna. Det blir som att springa i verkligheten, men med hjälp av armarna och inte benen. 

Spelbarhet

Sprint Vector är mer än bara ett racingspel i VR. Det är en blandning av Wipeout, Mario Cart och ett plattformsspel, men med ett högre tempo. Jämfört med Wipeout och Mario Cart är det i Sprint Vector svårare att manövrera och ta sig fram. Men i gengäld har spelet ett djup, vilket bara bidrar till spelets hållbarhet. För mig blir ett spel roligare under en längre tid om det innebär en viss utmaning. Man ska inte bara gasa eller bromsa här utan du måste också hoppa, klättra, ducka, drifta, skjuta och framför allt ska du susa fram på dina skridskor!

Det finns olika powerups. Dessa gör livet surt för dina motspelare. Såklart ger de dig extra fart i form av boost. Det kan låta som att det är mycket att hålla reda på, men spelets kontroller är hjälpsamt naturliga och inlärningstiden blir inte lång om man kör igenom tutorials innan man sätter tänderna i spelet på allvar. I många racingspel lönar det sig att verkligen lära sig banorna in i minsta detalj, men i realistiska spel som till exempel Gran Turismo räcker det inte långt.

Krävs mera än att bara hålla hög hastighet

För att kunna bli en riktigt bra racerförare finns det ytterligare saker du bör tänka på. Nu är inte Sprint Vector i närheten av att kunna kallas för en realistisk racingsimulator, men spelet har ett djup som liknar det som finns i mer verklighetstrogna spel och det lönar sig att lägga ner tid på att öva. På så sätt blir du bättre på annat. Det handlar här inte bara om att ständigt hålla uppe den höga hastigheten. Att spela online mot andra är det som gör att spelet känns roligt länge. Men det finns också några timmar att lägga i en-spelarläget med de tutorials och utmaningar som erbjuds där inom.

Det gäller att kunna svinga på armarna, tajma hopp och drifta för att klara hinder eller kurvor perfekt. Man vill absolut inte bli stillastående då det tar för lång tid att bygga upp hastigheten åter. Inlevelsen är hög. Tack vare spelets sköna flyt, kontroll och banornas design känner man sig genast som en verkligt snabb superhjälte. Av sättet att styra på så får framför allt armarna sig en omgång motion. Det kan lätt bli lite svettigt om man kör flera lopp efter varandra.

För det mesta fungerar det bra att svettas. jag störs inte av det. Men då och då kan du behöva ta en paus för att torka svetten från pannan. Ogillar du att svettas och vill minimera antalet svettdroppar på din pannlobb rekommenderas att du mellan loppen tar längre pauser och då med headsetet av för att kyla ner dig.

Grafik

Det är futuristisk och färgstark grafik med mycket neon i tecknad stil som känns lättdriven, snabb och smidig. Inte så detaljerat kanske, men det passar spelet bra och det håller dig fokuserad på din framfart genom banorna. Miljöerna är varierade där varje bana har sin egen stil med allt från snötäckta berg till palmer i öknen.

Omdöme.

Fantastiskt roligt spel som passar ung som gammal! Spela själv, online eller tillsammans med vänner. Obs! Spelet passar inte riktigt för dig som ogillar att svettas.  Jag kan rekommenderar Sprint Vector varmt.

PLUS

  •         Fluid Locomotion System
  •         Ett lättare träningspass
  •         Inlevelsen

MINUS

  •         Kan bli svettigt
Bild av Henrik Rytterås

Henrik Rytterås

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Henrik Rytterås

Henrik Rytterås

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!