Sugen på att investera i VR? Här hittar du listan på företag!

En guldrusch med risk för att trampa på minor

Vill du investera i VR? VR- och AR-marknaden är full av företag av olika storlekar med många roller i den gryende industrin, och när man försöker identifiera hur många vertikaler som finns kan det lätt bli förvirrande. Dessutom är många av dagens VR-entreprenörer fortfarande privatägda eller rena startups. Om du är intresserad av att investera i vissa av dessa företag behöver du normalt sett vara en en riskkapitalist av något slag och gärna med ett par miljoner att spendera. Många investerare har redan kommit in i VR på ett eller annat sätt, eller är i alla fall på god väg. Även Wall Street tittar redan på VR som en fullt utvecklad marknad.

Innehåll

Vi har alltså en extremt intressant marknad, som på sikt kommer påverka massor av områden. Samtidigt är fallgroparna många. Det som var superhett för 18 månader sedan, kanske redan kan vara helt fel och stendött. Att kalla VR-branschen för en guldrusch med hög risk är ingen överdrift.

LÄS MER: ”VR / AR på marginalen: Hur investerare vill göra tekniken till verklighet”

Som du säkert vet befinner sig VR-branschen fortfarande på ett mycket tidigt stadie. Marknaden har massor av utrymme att växa på, vilket innebär att det finns stora möjligheter för företag som sysslar med VR att tjäna bra med pengar för sina investerare. Att investera i en ny marknad är alltid riskabelt och det finns redan vinnare och förlorare, och den trenden kommer definitivt att fortsätta.

LÄS MER: Vi har samlat ihop listan på ALLA Svenska VR- och AR-företag!

En snabbtitt på VR/AR-ekosystemet

vr fund 2016 vr-landskapet

Bolagen på bilden är alla relativt etablerade men befinner sig på olika ställen rent finansieringsmässigt. Tittar vi på en liknande bild om ett halvår kommer kartan med all säkerhet att ha ritats om. En rad nya företag kommer dyka upp på banan och bli mer synliga. Men, troligtvis kommer några även att falla bort för att de helt enkelt inte förstått nuläget i branschen eller lanserat produkter och tjänster i fel tid.

(LÄS MER: ”Nordiska VR/AR-landskapet maj 2017”)

Stora möjligheter och hög risk i att investera i VR

I ett bredare perspektiv har VR-investeringarna nu brutit genom miljard-gränsen i dollar för länge sen, och rapporter visar att summan kan vara så hög som $ 4-5 miljarder redan. Bara under de senaste 12 månaderna har närmare 2 miljarder dollar investerats.

Nedanstående lista består främst av börsnoterade företag som bekräftat att dom jobbar med VR på olika sätt. Det finns några i slutet som är gränsfall då dom inte lanserat någon produkt än. Tanken är att ändå ha med dem för att ge en bred bild av hur landskapet ser ut. I listan finns bolag, börsinformation och engagemanget för VR. Tänk också på att det finns gott om privata företag värda där du kan investera i VR.

Expertintervju med John Sjölander, investerare på Industrifonden

För att få kunskap från ”insidan” så hörde vi av oss till John som kommer från en stark bakgrund i startupvärlden och nu sitter på Industrifonden som investerar i bolag med global tillväxtpotential.

– Vilket/vilka VR/AR-bolag har din firma investerat i?

Vi investerade sommaren 2017 i VR-gamingstudion Fast Travel Games tillsammans med Sunstone, Creades och Inbox

– Vilka trender och marknadssignaler inom VR/AR och teknikutveckling, i stort, ligger som anledning bakom att ni valde att satsa på detta/dessa bolag?

Vår hypotes byggde på att fönstret för att investera i ett bolag som kan komma att vara dominant inom VR/AR/MR när det är en massmarknad (låt oss säga >100M eyeballs) är öppet nu och möjligen något år framåt, eftersom det tar tid att bygga stora värdefulla bolag.

– Vilka är de viktigaste kommande händelserna för VR/AR under 2018?

Tajming vågar jag inte betta på, men här är några som är viktiga för den fortsatta utvecklingen: 1) Fortsatt aggressiv tillväxt i försäljning hos de stora Sony, HTC, Oculus, Microsoft, Google, Samsung osv. 2) Inside-out VR tracking, 3) Trådlös bildöverföring, 4) High-end VR gifter sig med low-end VR allt eftersom mobilerna blir kraftfullare.

– VR/AR drivs till större delen av teknikjättarna Facebook, Google, Microsoft, Valve/HTC, Samsung och på senare tid Apple. Vilka luckor/opportunities finns det för nykommande startups att göra en impact på industrin i det här läget?

Jag tror det är svårt att göra impact med ett nytt headset, på samma sätt som det är svårt att starta ett nytt bolag som gör mobiltelefoner. Det är en otroligt komplex produkt. Däremot – med hårdvara följer mjukvara. I år, eller möjligen nästa år, förväntas intäkterna via VR mjukvara slå dem i VR hårdvara, och alla som studerat historien förväntar sig säkerligen att sett till pengar spenderat så kommer mjukvara vara en mycket större marknad är hårdvara i längden. Vidare så består hårdvaran av massa komponenter och OEM-mjukvara – ett startup bygger något som device-tillverkarna vill integrera i sina komplexa produkter kan säkerligen också nå framgång.

– Vilket år kommer VR/AR vara en miljardanvändarindustri, enligt dig? Och vilka viktiga (tekniska eller marknadsmässiga) milstolpar behöver branschen nå på vägen dit?

Det beror på hur man definierar miljardanvändareindustri. De flesta smartphones kan ju köra väldigt simpla VR-applikationer, och det finns väl sisådär 3 miljarder smartphones. Sett på det sättet är det väl redan en miljard. Om man istället tittar till relevant användande – låt oss säga att en miljard användare använder VR/AR dagligen – då tror jag det är väsentligt längre bort, kanske så länge som 10 år.

  • På vägen dit behöver VR/AR hittat sin ”killer app”. Den tror jag inte att vi sett än.
  • Tekniken måste bli väsentligt mer sofistikerad, helst försvinna helt. Tänk dig att du kan uppleva VR genom en transparent lins i ögat. Till att börja med kanske bara glasögon som ser helt vanliga ut när du inte använder VR.

– Andra tankar du vill dela med dig av om läget för VR/AR ur investerarperspektiv?

”Contrarian and right” är ju en klassisk förenkling på hur man tjänar pengar som investerare, och med den i åtanke borde det vara bra tider att som investerare få en bra prislapp på VR/AR/MR just nu.

Noterade företag som aktivt jobbar med produkter och tjänster för VR och AR

Företag Börs Produkter
Facebook NASDAQ Oculus VR, Oculus RiftVR headset, VR kamera, VR appar/spel, VR-plattform: Oculus Home
Google NASDAQ: GOOG Cardboard, Google VR, Daydream & Tango, VR kameror, Tilt Brush
Starbreeze Studios NASDAQ – OMX Stockholm STARVR headset & VR spel
IMAX NYSE: IMAX VR-upplevelser, headsets från Starbreeze, kameror
Discovery Communications NASDAQ: DISCA VR-upplevelser
Sony NYSE: SNE Playstation VR, VR-headset, VR-Spel
HTC TPE: 2498 VR-Headset, Plattform (Viveport)
AMD NASDAQ: AMD GPU, grafikprocessorer och annan datorhårdvara för VR
Intel NASDAQ: INTC VR-headset, CPU & iGPUs, RealSense 3D-kameror för AR & VR
NVIDIA NASDAQ: NVDA Grafikkort för VR
Qualcomm NASDAQ: QCOM Smartphoneprocessorer (SoC) för VR, VR-Headset
Samsung KRX: 005.930 GearVR (partnerskap med Oculus VR) och 360 Kamera
Nokia NYSE: NOK OZO VR Cinema kamera
Mattel NASDAQ: MAT VR-headset och VR-upplevelser
LG KRX: 0003550 VR-Kamera & Headset
Amazon NASDAQ: AMZN VR-upplevelser, VR-shopping och spelmotor
Time Warner, Inc NYSE: TWX VR-upplevelser och distributionsplatform
Microsoft NASDAQ: MSFT VR-operativsystem, VR-plattform, VR-headset, AR-headset (Hololens)

Obekräftad

En lista över VR-företag är inte komplett utan Apple. Dock är det mycket tyst från huvudkontoret i Cupertino även om man nästan kan höra hur tankemaskinerna går på högvarv. Apple har de senaste åren förvärvat både techbolag och nyckelkompetens inom VR och AR. Vad detta kommer leda till och framför allt när, är fortfarande ett stort frågetecken. Och som sagt är det mycket tyst från Apples håll. Därför får dom hamna som obekräftad i denna lista.

Apple   NASDAQ: AAPL     AR-headset (?), VR-headset (?), plattform, VR-upplevelser

Hur man investerar i dessa företag

Det finns många startups som redan har någon form av VC-investering. Det som återstår då är att

  1. leta upp nya bolag som fortfarande ligger tidigt i sin finansieringsresa, eller
  2. att köpa aktier i noterade företag som redan har olika nivåer av VR-engagemang.

Detta innebär att du kan behöva köpa aktier från NYSE och NASDAQ via en svensk mäklare. Det är det snabbaste och billigaste sättet komma in, innan marknaden mognar.

(LÄS MER: ”13 investerare, grundare och CEOs siar om framtiden för AR/VR”)

Du kan också givetvis gå genom din egen mäklare, som kommer att ge dig råd om vilka bestånd som är värda att köpa. Listan ovan är inte avsedd att vara en rekommendation för köpvärda aktier. Se den mer som en vägledning över vilka aktörer som är bra att hålla koll på.

Håll koll på de lokala VR-entreprenörerna

Vill du investera i VR genom de svenska pionjärerna? På VRSverige får vi dagligen kontakt med allt fler som satsar på VR, som ofta ligger tidigt i sin investeringsresa. Ett bra sätt att få kontakt med dessa är att att följa nyhetsflödet på vrsverige.se. Vi lyfter ofta upp mindre och okända bolag och indieutvecklare som har fantastiska idéer. Ett annat tips är att besöka några av våra event då vi anordnar olika communitymöten. Ofta besöks dessa av nya team som har intressanta VR-projekt på gång. Vill du lyckas på allvar med att investera i VR? Då gäller det att hitta och plocka upp dessa företag tidigt – annars kommer garanterat någon annan göra det.

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

2 reaktioner på ”Sugen på att investera i VR? Här hittar du listan på företag!”

  1. Mathias Johansson

    Du borde ange det rätta bolagsnamnet på Starbreeze.. Det är Starbreeze AB alt. Starbreeze Studios

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!