Sverigesvepet februari – Gävleborg visualiserar världsarv med VR, Vellinge bibliotek öppnar VR-lab + mera

Stockholms stads CTO vill bygga 3D-modell av staden

Digitala tvillingar är vanligt i industrin. Inom vindmätning används 3d-modeller av ett vindkraftverk. Fördelarna med att skapa en digital tvilling av Stockholms stad är många.  et skulle bland annat ge nya möjligheter att kunna simulera all Stockholms trafik och att allmänt kunna planera staden bättre.

pasted image 0 24

Gävleborg vill värna om kulturarvet med VR

Gävleborg tar hjälp av VR för att få fler att uppskatta kulturarvet. Genom en turné på Gävleborgs bibliotek får alla som vill pröva VR. Via VR-tekniken kan man visualisera Gävleborgs världsarv och därigenom informera om exempelvis Hälsingegårdarna.

pasted image 0 23

E-handlare låter personal använda AR-lösning

E-handlaren Gents vill förenkla för sina anställda plockare. Genom ett samarbete med Superhumans har de anställda fått testa AR-glasögon. Gents vill på så vis underlätta arbetet att plocka beställda varor grån hyllan.

pasted image 0 22

Svensk VR-innovation skapar intresse världen över

Maria Bauer är Sveriges främsta expert på våld i offentliga miljöer. Hon driver även företaget Framvik som tagit fram en VR-simulation för träning av hotfulla och våldsamma situationer. Både FBI och FN har visat stort intresse för den immersiva upplevelsen.

pasted image 0 21

Chefen för Ericssons konsument lab trendspanar på VR/AR och 5G

Med utbyggnaden av 5G kommer VR och AR att påskyndas och förändra det sätt vi använder tjänster på. Det menar Pernilla Jonsson, chef på Ericssons konsument labb. Enligt Pernilla bör utvecklingen av VR/ AR drivas på av både industri och konsumenter. pasted image 0 28

Crunchfish erhåller patent inom VR/AR-interaktion

Crunchfish har erhållit patent avseende AR/VR interaktion. Patentet skyddar för hur användaren kan få visuell hjälp att förstå olika handrörelser som aktiverar objekt i AR- / VR-glasögon. Syftet är att förenkla interaktionen i  VR och AR.

pasted image 0 25

SAAB går in som sponsor för Göteborgsbaserade Universeum.

På Göteborgsbaserade vetenskapscentrum Universeum har man med stöd av Chalmers och SAAB utformat en utställning kring modern teknik. Med utställningen vill man skapa ett intresse bland barn och ungdomar kring det digitala där bland annat VR ingår.

pasted image 0 20

Vellinge bibliotek startar eget VR-lab

På Vellinge kommuns bibliotek finns ett litet rum med bland annat Green-Screen. Här kan besökare få pröva VR. VR-lab på Vellinge bibliotek har lockat till sig en ny målgrupp av yngre teknikintresserade personer. Vellinge bibliotek är ett av flera svenska bibliotek som idag erbjuder VR på bibliotek med Green Screen.

pasted image 0 26

Med VR-doktorn förbereds patienten inför läkarbesöket

Projektet VR-doktor har som syfte att stärka patienten inför läkarbesöket. Med hjälp av 360-filmer får användar lära sig om vårdrutiner, från vänthallen till besöksrum. VR doktorn hjälper till att för patienten förydliga om hur ett bra läkarbesök kan se ut.

Smartphoneapp mäter trädhöjder med AR

Att kunna mäta träd är viktigt för många trädförvaltare. Mätningen används för diverse beräkningar av träd. Idag används för mätning manuella höjdmätare och måttband. Via Johan Ekenstedts och Sveaskogs AR-app används för första gången globalt sett den immersiva tekniken inom skogsindustri.

pasted image 0 27

I det här axplocket väljer vi var fjärde vecka ut länkar med releaser, trailers, uppdateringar och nyheter om VR/AR-spel. Om du är mer intresserad av tillämpningarna för VR/AR så rekommenderar vi att du kollar in vårt nyhetsbrev!

Picture of Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!