Sverigesvepet v.49 – Miljonregn över Resolution Games, första förlossningsfilmen i VR + mer

Vi väljer några axplock från det svenska nyhetsflödet om immersiv teknik. Håll dig uppdaterad på vad som händer inom VR/AR här på hemmaplan!

Första VR-förlossningsfilmen 

Försäkringsbolaget Gjensidige har släppt en förlossningsförberedande VR/360-film. Filmen är tänkt att utbilda och minska föräldrars oro inför förlossning.

 

VR-snorkling testas för första gången i Sverige

 

På Kokpunkten i Västerås har man testat en ny VR-teknik. Kombinationen VR-glasögon och cyklop gör att man upplever valar och korallrev samtidigt som man ligger och flyter i en bassäng med snorkel i munnen.

 

VR kan minska onödiga byggkostnader

Halmstad kommun har investerat 1,8 miljoner i en VR-studio. Planen är att minska på onödiga byggkostnader i kommunen. Med hjälp av VR kan du långt innan det första spadtaget tagits gå omkring i den framtida byggnaden. 

VR tar plats på äldreboende i Vinslöv

På äldreboendet Sjögläntan har det nya VR-rummet blivit en snackis. De som bor på äldreboendet kan när som få en upplevelse utöver de vanliga. Projektet startade 2016 och VR-rummet har gett de boende en mer meningsfull tillvaro på hemmet.

 

Säkerhetsträning i VR räddar liv

Byggindustrin är en riskfylld bransch där olyckor och även dödsfall kan inträffa. Skanska har därför satsat på säkerhetsutbildning i VR, detta för att hjälpa medarbetare att bli mer medvetna om riskerna. Istället för att läsa eller höra om dem kan du konkret uppleva och se risksituationerna. 

 

Konflikthantering i VR

Framvik produktion AB har arbetat intensivt med att förnya möjligheterna att som medarbetare träna på hantering av olika hotfulla situationer. Med VR och 30 års forskning inom konflikthantering hoppas Framvik produktion kunna ge bättre kunskap i hur man reducerar konflikter och våld.

 

 

Ambulanspersonal tränar katastrofhändelser i VR

Ambulanspersonal använder VR för att öva på värsta tänkbara scenarion såsom katastrofer, terrorattacker och masskjutningar. VR-utbildningen kring katastrofhändelser kan nu spridas till hela sveriges ambulanspersonal. I dag sker övningar någon gång per år. Men med hjälp av VR-tekniken kan du öva mer frekvent och kring olika händelser.

 

Miljonregn över spelstudion Resolution Games

Resolution Games tar in 67 miljoner kronor i nytt kapital. Bolaget har en rad VR-spel bakom sig. Nu senast lanserade de AR-spelet Angry Birds till Magic Leap, och företaget fortsätter sikta högt. Resolution Games vill göra fler sociala VR-spel då de menar att marknaden äntligen är mogen för det.

 

Vobling AB och Bublar Group blir ledande nordiskt VR/AR bolag

Bublar Group tillsammans med Vobling är snart det största noterade VR/AR bolaget i hela Norden. Därmed utökar företagen sin spelutveckling inom VR/AR och man expanderar ytterligare in i B2B-marknaden. Bublar Group har även ett dotterbolag som släpper det AR-baserade Hello Kitty-spelet som finns att köpa i butikerna från och med 2019. 

 

Beyond Frames aktier listade på spotlight Stock Market

Dataspelsföretaget Beyond Frames har precis listat sina aktier på Spotlight Stock Market. Förutsättningarna är att emissionen genomförs till 60 procent. Emmisionen ska ge Beyond Frames förutsättningar att expandera. Förhoppningen är därmed att även framöver kunna fortsätta att leverera underhållande VR/AR-spel och upplevelser.

I det här axplocket av nyheter väljer vi varannan vecka bland det som har hänt inom VR och AR i Sverige. Om du är specifikt intresserad av TILLÄMPNINGARNA för VR/AR så rekommenderar vi att du kollar in vårt nyhetsbrev!

Picture of Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!