SVERIGESVEPET V.50 – Malmbergsrgruvan i VR, Malmö RedHawks satsar på VR och SJ samverkar med Bublar Group + m.m

Vi väljer några axplock från det svenska nyhetsflödet om immersiv teknik. Håll dig uppdaterad på vad som händer inom VR/AR här på hemmaplan!

 

Malmbergsgruvan i VR

Luleå tekniska universitet har i virtuell verklighet tagit fram Malmberget,detta med  hjälp av sina forskare med inriktning gruvdrift och berganläggning. Upplevelsen är  komplett  med alla beståndsdelar och schakt. Projektet är framtaget för ny gruvteknik med fokus på säkerhet och hållbarhet.

 

VR för att bygga framtidens samhälle

Elena Malakhatka är forskaren och doktoranden på KTH som tror på VR-tekniken. Enligt henne kan VR bli det redskapet som bygger framtidens samhälle. Hon tror vidare att VR är på väg att massproduceras och att tekniken kommer att användas för olika plattformar för visualisering.

 

Malmös Redhawks satsar på ny VR-teknik

Redhawks fans fick i år möjligheten att via VR få följa med in i spelargångarna och genom eld och rök få bege sig ut på isen och ett kokande Malmö arena. Till nästa år gar man vidareutvecklat VR-konceptet så att du kan få på att stå målis för Redhawks.

 

Lantbruket tar hjälp av VR

Ny teknik gör det möjligt att med hjälp av VR kunna beställa stall . Kunden kan nu se i förväg se hur stallet där korna ska stå kommer att se ut.

VR mot nacksmärtor

Region Norrbotten använder VR som hjälpmedel för att behandla patienter med långvariga nacksmärtor. Med behandlingen hoppas man att patienterna ska kunna utföra fler nackrörelser

 

SJ och Bublar Group i VR-samarbete

 

Bublar Groups helägda dotterbolag Vobling AB har fått i uppdrag att vidareutveckla SJ:s egna VR-plattform. Vobling ska i den virituella miljön utveckla en träningsmodul till SJ:s fordonsflotta. Syftet är att med tekniken träna sina anställda kring rutiner och förberedda dem för olika scenarion. 

 

Behandling på rättspsyk med VR

Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö vill med hjälp av VR behandla patienter med aggressionsproblem. Statliga forskningsrådet har tillsatt 15 miljoner till forskning med fokus Virituell verklighet som behandlingsform.  

 

Borås första VR-park har öppnat

 

Borås första VR-park har precis öppnat och den heter Virtual Lion.Parken ligger centralt i Borås och den kommer ha fyra stationer med trådlösa HTC VIVE. stationer. Lokalen där Virtual Lion huserar har varit under renovering en tid nu, men har nu åter slagit upp sina portar.

Stora Enso först med AR i skogsindustrin

Stora Enso har tillsammans med Telia tagit fram AR- och 5G-lösningar. Det är första företag inom skogsindustrin som anamar den typen av teknik. Med hjälp av AR och realtidsinformation kan driften på bruken förbättras.

 

Saab samarbetar med Vobling AB kring VR

Vobling har vidareutvecklat sitt CGE- (Carl Gustav Experience)projekt som löper från i år och vidare in på första kvartalet 2019. Applikationen kombinerar VR med rörelseigenkänning med syfte
att skapa en verklighetstrogen visualisering av produktens prestanda och funktion. 

 

I det här axplocket av nyheter väljer vi varje vecka ut övervägande ämnen om teknik och konsumentinnehåll, men också ett par länkar om tillämpningar av VR/AR. Om du är mer intresserad av tillämpningarna för VR/AR så rekommenderar vi att du kollar in vårt nyhetsbrev!

 

Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Michael Wilhk

Michael Wilhk

Michael är en VR-entusiast som spelar i princip allt som släpps på Playstation VR... utom skräckspel. Hos Immersivt hjälper han till med omvärldsbevakning, research, events och mycket mer. Han har jobbat i transportbranschen i många år, men är i färd med att sadla om till teknikvärlden. Favoritspelen just nu är Beat Saber och Firewall Zero Hour.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!