Tre bra partyspel i VR att spela med familj och vänner över jul och nyår

VR är fortfarande så pass nytt att den som har någon form av VR-glasögon ofta får introducera andra till tekniken. Själv har jag spenderat större delen av julhelgen till att visa min Samsung Gear VR för alla som kommit när. Och det är förvånansvärt hur många som tycker det är kul. Ofta sådana personer som kanske är lite mer försiktiga när det kommer till ny teknik, har extremt roligt och blir positivt överraskade. Men när man visar VR för nya personer innebär det ofta att man visar för en i taget, medan de andra får vänta en stund. Dock finns det ett par riktigt bra partyspel där alla kan delta samtidigt.

Keep Talking and nobody explodes

Finns på: SteamVR (HTC Vive & Rift), Oculus Home (Rift), PlayStation VR , Gear VR , Google Daydream och PC

 

Keep Talking and nobody explodes är verkligen ingen nyhet, och finns numer på alla stora plattformar. Men, det är lätt ett av de bästa VR-partyspelen som finns. Du kan hitta spelet på SteamVR , Oculus Home , PlayStation VRGear VR och PC (även Steam) .

I Keep Talking and Nobody Explodes, ska man desarmera en tickande bomb. Personen i VR sitter med bomben i händerna och ska sedan försöka stänga av den innan den exploderar. På bomben finns den en rad olika sladdar, knappar och annat som måste lösas på rätt sätt och i rätt ordning. Enda problemet är att du inte har någon manual, för den finns endast tillgänglig för dom som inte är i VR. Och det är här som alla runt om kommer in i bilden. Med hjälp av en smartphone, dator, eller utskriven papper, är det upp till de omkring att hjälpa till att desarmera bomben.

Kommunikation under press

Spelaren i VR headsetet måste vidarebefordra information till dem utanför och vice versa. Spelarna ser bomben och de utanför manualen och sen är det upp till samarbetsförmågan för att klara de kluriga pusslen. Att eftersom du ger dig på svårare bomber blir också lösningarna allt mer komplexa. Klipper du fel sladd får du en varning och tre fel på rad innebär säker död. Det finns givetvis också en mycket tydlig timer som inte alls bryr sig om hur stressad du är . När den når 0 är det slut på det roliga.

Kluriga pussel som passar många

Spelet erbjuder riktigt rolig underhållning för ett brett spektrum av människor, och även de som inte testat VR tidigare eller kanske inte har något större intresse av att sätta på sig ett par VR-glasögon. Eftersom det är relativt korta spelsekvenser skapar det även ett naturligt flöde att skicka runt VR-glasögonen utan att man behöver vänta för länge. För mer vuxna fester finns det också tydlig potential för att skapa olika former av dryckesspel som givetvis involverar exploderande bomber och snapsar.

 

VR Pictionary med Tilt Brush eller Quill

Finns på: SteamVR (HTC Vive) eller Oculus Home (Rift + Touch)

Pictionary är ett klassiskt brädspel där spelarna får ett ord och sedan måste rita en bild för att få andra att korrekt gissa ordet från bilden. Detta koncept går att tillämpa väldigt väl i VR med hjälp av de VR-målarprogram som finns. Oavsett vilken av nedanstående plattformar/spel du använder kan man man enkelt spela i lag mot varandra.

Tilt Brush (HTC Vive)

Tilt Brush
Tilt Brush

Tilt Brush , som finns på SteamVR för HTC Vive , har sin egen Pictionary-funktionalitet inbyggt (Tiltasarus). Starta spelet och vrid verktygspanelen tills du hittar menyn ”experiment”, sedan hitta sedan ikonen för Tiltasarus. Inne i headsetet du kommer sedan att presenteras med en kategori och ett ord, men spelarna utanför headsetet ser inte texten (även på den externa skärmen). Spelaren ska sedan använda Tilt Brush för att försöka måla ordet och sedan ska folk omkring som ser skärmen gissa vad det är du har ritat.

På amerikanska ”Tonight Show” med Jimmy Fallon testade man att spela just Pictionary med Tilt Brush häromdagen.

Quill (Oculus Rift & Touch)

Om du har Oculus Touch har du även tillgång till Quill gratis på Oculus Home. Till skillnad från Tilt Brush, har Quill  ingen egen inbyggd ord-generator, så där måste man skapa någon egen form av lek. Om du har svårt att komma på egna finns det olika webbsiter som hjälper till med just detta.  Exempelvis ”The Game Gal” har en gratis Pictionary ordgenerator(engelska) där du kan konfigurera svårigheter och kategorier som du vill.

Oculus Quill
Oculus Quill

 

 

The Playroom VR

Finns på: PlayStation VR

 

Nästa spel vi tar vi upp är för PlayStation VR vilken levereras med det utmärkta gratisspelet Playroom VR som innehåller en serie mini VR-sällskapsspel. I flera av dessa behöver ha några extra PS4 controllers, men i åtminstone ett av spelen klarar du dig med standardkontrollen..

I spelen jagar du dina vänner som ett gigantiskt monster, gömmer dig som möss från en ond katt, går på spökjakt och en hel del annat. Några av spelen är kooperativa och i andra är det mer tävling som gäller. Playroom VR är en självklarhet för dig som har en Playstation VR och fungerar även som en perfekt introduktion för dom som testar VR för första gången.

Wands

Finns på: Samsung Gear VR och Google Daysream

Wands från Multiverses
Wands från Multiverses

Slutligen har vi givetvis med ett spel från en svensk utvecklare på listan. Wands är enkelt att lära sig och handlar om att duellera med magi med andra i bästa Harry Potter-anda. Standardspel för Gear VR kommer egentligen inte med på en lista av denna typ då man sällan kan dela spelupplevelsen med andra. Men Wands har en riktigt bra funktion med sin ”split-screen spectator”-mode. När du spelar kan andra se matchen via en speciell webbsida och det gör att man enkelt kan följa med när andra duellerar. Dessutom är matcherna ofta korta.

Härom dagen berättade en av utvecklarna från Multiverses som ligger bakom Wands att han hade en turnering på nyårsafton med släkt och vänner,  och där vinnaren blev en 60-årig man som aldrig spelat datorspel förut. Genom spelet i sig är så pass enkelt att lära sig, och att det dessutom är så lätt att se när andra spelar blir det naturligt ett bra partyspel av det hela.

Just att se vad andra gör i mobil VR är annars ett av de svagaste punkterna just nu. Med VR kopplad till en dator kan du alltid se vad som sker på skärmen, men i en mobil har du såklart inte den möjligheten. Man önskar att fler utvecklare för Gear VR kunde få in samma teknik i sina spel som Wands använder.

Wands från Multiverses
Wands från Multiverses
Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!