Trygga Barnen – en VR-film om alkoholens effekt på barns välmående

VR-filmen Trygga barnen fångar det lilla barnet vars barndom märks av alkohol. Warpin tillsammans med organisationen Trygga barnen står bakom projektet.

Barbara Podobnik är client director för Warpin media, en studio som inriktar sig på storytelling inom VR. Tillsammans med Trygga barnen har Warpin skapat en film om missbruk. Trygga barnen stödjer unga personer som har nära släkt med alkohol- eller drogproblematik. Organisationen vill öka kunskapen kring missbrukarhem och hur det påverkar barnet. Enligt Trygga barnens statistik får var femte barn i Sverige sin barndom märkt av alkohol. Syftet med VR-filmen var att skapa ett emotionellt engagemang hos tittaren.
– Virtual Reality är den just nu mest kraftfulla emotionella tekniken, säger Barbara Pobodnik.

Barbara Pobodnik, Warpin Media
Barbara Pobodnik, Warpin Media

Tekniken bekräftar filmens effekt

Sett ur en tioårings ögon får vi en inblick in i misären i ett otryggt missbrukarhem. För att testa vilken emotionell effekt filmen ger bjöd Warpin in 46 personer, alla med erfarenhet av föräldrar med alkohol/drogmissbruk. Med hjälp av ögonspårning kunde man se hur personen rörde sig samt vartåt hen tittade. Med biosensorer kunde man mäta den emotionella stressen. Resultatet visade att drygt 90 procent av försökspersonerna hade en stark emotionell reaktion. Cirka 60 procent blickade mot den andra föräldern i hopp om att hen skulle komma och ingripa. Som avslut visar Barbara en video om hur flera av de utvalda testpersonerna reagerade.

Det är stark skit och så viktigt, säger en av dem.
Man påminns om hur det var för en själv, säger en annan.
Man ser ur barnens ögon och man är helt hjälplös.

LÄS MER: Ögonspårning är en nyckelteknik för framtidens VR

Warpin Media är en Stockholmsbaserad teknikkonsult som uteslutande fokuserar på VR och AR och immersiv storytelling och är med sitt H&M/Moschino-samarbete en av de första utvecklarna för Magic Leap.

Se Barbaras och de andra talarnas presentationer från Immersive Open House med tema ”Storytelling i VR/AR” , inspelat den 16 oktober.

Immersive Open House är ett regelbundet återkommande event i Stockholm där du kan testa massor av VR/AR, mingla och inte minst lyssna på inspirerande föredrag från erfarna branschexperter. Genom våra Open House skapar vi en plattform för möten mellan VR/AR-proffsen, entusiasterna och de yrkesgrupper som kan dra nytta av att anamma tekniken tidigt. Vi ses väl på nästa Open House?

Picture of Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

1 reaktion på ”Trygga Barnen – en VR-film om alkoholens effekt på barns välmående”

  1. Pingback: Videos från Immersive Open House - om immersivt berättande och film med hjälp av VR/AR - Immersivt / VRSverige

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!