VR kommer bli stort inom utbildning!

Virtual realitys potential att förbättra utbildning är utan tvekan en av de mest spännande aspekterna av den nya tekniken. Det är klart att Oculus VR, företaget bakom Oculus Rift huvudmonterade display känner på samma sätt. Förra veckan skänkte VD Brendan Iribe $ 31.000.000 (ca 220 miljoner kronor) till Univeristy of Maryland, där han tidigare studerade. På tal om donationen, avslöjade Iribe att Oculus VR bedömer sin produkt som ”omvälvande” för utbildning.

”Vi tror att detta kommer att bli en av de mest omvälvande plattformarna för utbildning genom tiderna. Jag vet, det är lätt att säga, svårt att bevisa”, berättar Irbe för The Chronicle of Higher Education. ”Men tiden får utvisa. Det är det här som händer när du ser riktigt bra VR. Och större delen av världen inte har sett det ännu! Kanske bara 1.000 personer har sett riktigt bra VR som lurar din hjärna, den bakre delen av hjärnan, att tro att det är en verklig plats. Och när du får det, du plötsligt får en känsla, och det är inte som jag tittar på ett tv-spel eller någon form av underhållning. Det är som om du är i en virtuell plats.”

Iribe fortsatte med att tala om den senaste prototypen hårdvara som Oculus VR arbetar med, och hur den kan övertyga användarna om att de verkligen är på en annan plats. Han nämde att Oculus VR har visat sin enhet för medlemmar i Smithsonian Institution som blev entusiastiska över dess möjliga användningsområden.

smithsonian_afro_history2011-med-wide

”Tänk dig, att du skannar in allt i Smithsonian, de har 130 miljoner föremål!” fortsätter Irbe. ”Låt oss få 10 procent av dem eller 20 procent av dem. Du kan sätta på ett par solglasögon, och dessa solglasögon ger dig möjlighet att dessa objekt som om du vore där, och det så pass bra så din hjärna tror att det var rätt framför dig. ”

Det är verkligen en spännande tanke och Iribe övriga förslag på gemensamma utrymmen tillsammans med andra gör det än mer lockande. Just när den typ av teknik Oculus VR använder för sin prototyp blir lönsamt för andra att använda är inte klart, men du kan vara säker på att någon kommer att börja använda den kommande konsumentversionen av enheten under tiden.

Tänk dig att inom en snar framtid kunna ge svenska skolelever tillgång till muséer, utställningar och sevärdheter från sitt klassrum. Då kan vi prata demokrati, likvärdighet och låta alla som vill ta del av den svenska kultur och teknikskatten vi har.

3028886-poster-p-1-3028886testing-facebooks-oculus-rift-headset-in-an-elementary-school-heres-what-teachers-say

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!