VR som verktyg för att visualisera människokroppen och hjärnan

Med VR kan kroppens innandöme visualiseras. Vi kan se vårt blodomlopp och kroppens alla muskulaturer överskådligt eller i minsta detalj. VR används också vid operationer för att kunna testa i en säker miljö. Här får du lära dig om fem utvecklare och användare som driver VR framåt i vården.

Innehåll

I 3D Organon VR Anatomy ger du dig in i människokroppens innandöme

Mycket av de VR-appar vi testar varje vecka handlar om spel och underhållning, men det släpps också mycket spännande för produktivitet och kunskap. Ett av dessa områden som växer för varje dag är är utbildning, där utvecklarna ständigt försöker hitta nya undervisningsmetoder. En av dem är en anatomi-app vid namn 3D Organon VR Anatomy som utvecklas av Medis Media. Appen finns för både HTC Vive och Oculus Rift. 

Upplagd som en fullt utrustad anatomiatlas i VR möjliggör appen användare att lära sig om den mänskliga kroppen, med fullt skalenliga manliga och kvinnliga kroppsmodeller och system inklusive: Skelett, Bindväv, Muskler, artärer, vener, nerver, hjärta, andningsvägar, tarmsystem, organ och hud.

Över 4000 verklighetstrogna objekt

I appen kan du utforska över 4000 realistiska anatomiska strukturer, med muskler, ben och organ och hur allt sitter ihop. Det finns även anatomisk terminologi att lyssna på och läsa, med både ljudkommentarer och  mer omfattande textbeskrivningar.

Medan programvaran kan laddas ner av vem som helst med ett intresse för biologi, är 3D Organon VR Anatomy  idealiskt för medicinstudenter och även yrkesverksamma. Man kan lätt se hur denna typ av VR-upplevelse skulle kunna användas för patientutbildning på sjukhus och privata kliniker.

3D Organon VR anatomi  kan köpas för Oculus Rift på Oculus Home för 30 dollar och HTC Vive på Steam för 50 dollar.

Video: You VR

Surgical Theater skapar immersiva 3d modeller för patienters anatomi

Sjukvården har under lång tid varit en stor användare av VR-teknologi, där vissa institutioner använder datorgenererade bilder för diagnos och behandling. VR-simuleringar som de som skapas av mjukvaruföretaget Surgical Theater använder riktiga diagnostiska bilder från datortomografi och ultraljud för att bygga 3D-modeller av patientens anatomi. De virtuella modellerna hjälper både nya och erfarna kirurger att planera det säkraste och mest effektiva sättet för att hitta tumörer, placera kirurgiska snitt eller öva svåra procedurer i förväg.

Ta en tur i människokroppen med Random42

gear vr headset

Random42 är ett företag som jobbar med digitala lösningar till bioteknik- och läkemedelsindustrin. Nu har man skapat en korrekt version av den mänskliga kroppen och där man ger spelaren se får denna i full 3D. Det är ännu inte klart om denna erfarenhet också kommer till andra HMDS såsom Rift, Vive och Gear VR.

Det är just nu rejäl uppmärksamhet runt de stora konsol och PC-baserade VR enheterna, men även mindre, mobilbaserade enheter byggda på cardboard gör också massor av spännande nya upplevelser. En sådan är just Random42 som tar spelare på en 3D-rundtur genom människokroppenDenna är gratis och är nu tillgänglig på både Google Cardboard och Merge VR.

”Ta en visuellt imponerande och vetenskapligt korrekt tur genom människokroppen,” säger beskrivningen av appen. ”Titta när röda blodkroppar flytande förbi, följa en signalväg i hjärnan och se hur bakterier delar sig bredvid dig. Denna demo av vår senaste Virtual Reality utveckling visar hur kraften i medicinska animeringar kan utnyttjas idag för att förstå komplexa vetenskapliga ämnen”.

Video: Microsofts AR-koncept för hjärnkirurger

Med lite tejp, en platta med pekskärm, och nya Kinect, byggde Microsoft Research Cambridge teamet en augmented reality (förstärkt verkliget) demo för att hjälpa hjärnkirurger visualisera 3D hjärnskanningar. Kinect Fusion levererar 3D-modellering av något, och skulle kunna en hel del nya medicinska innovationer ta fart. Vid den 13: e årliga Microsoft TechFest, visade Ben Glocker upp ett prototypsystem som skulle kunna tillåta neurokirurger att förbereda sig för operation genom att titta i en patients hjärna innan de skär upp den. Läkarna kunde se skelett, hjärna, blodkärl, och den riktade tumören på en tablet, och som de sedan kan flytta runt för att visa patientens bästa chans med hjärnkirurgin. Kolla in videon:

Här hittar du originalartikeln från Spectrum/IEEE


Amerikanskt Universitet Byter Ut Grisar Mot VR För Operationer

The Rush University Medical Center i Chicaco, Illinois implementerar VR-teknologi för kirurgträning i obstetrik och gynekologi.

Totalt kommer 24 st läkare att utbildas i vr-programmet som startar efter systemets installation någon gång i Augusti i år. Detta möjliggör en metod utan att man opererar på suggor, vilket idag är normen för utbildning. Djurskyddsorganisationen PETA har stått för 50% av installationens kostnad genom att betala 6000 dollar. Det är inte helt klart i dagsläget vilken VR-hårdvara som ska använda det då systemets totala kostnaden hamnar på över 75 000 dollar.

Det är ett stort steg framåt för användningen av VR inom medicin och ett bra exempel på hur det kan bidra till att förbättra liv, också för dem som inte använder VR själva. En annan intressant aspekt är mätbarheten av utförandet som tidsåtgång och antal fel, vilket förenklar en kontinuerlig förbättring genom träningsprogram som i VR kan göras om flera gånger.

Källa: Chicago’s Rush University Medical Center is Swapping Pigs with VR for Surgery Practice

Detta är en av våra artiklar på temat “VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: “Tillämpningar & case på VR inom vården” – “Studier/forskning” – “Risker/baksidor” – “Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in Immersivts vägledning till VR i vården!

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Bild av Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!